ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Εξειδίκευση μέτρων για την Αντιπυρική Προστασία στην Αττική

Πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου 2011, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Μανώλη Όθωνα σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης του Δυτικού Τομέα Αθήνας Κώστα Παπαντωνίου με θέμα την «Εξειδίκευση μέτρων για την Αντιπυρική Προστασία στην Αττική».
    Στη σύσκεψη εκτός των άλλων συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός Γιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Τασούλας Γρηγόρης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μπούφης Θεόδωρος, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Λιακόπουλος Ηλίας, ο Ειδικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Αμοργιανιώτης Κωνσταντίνος, ο Αρχηγός, ο Υπαρχηγός και Ανώτατοι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, οι αντιπεριφερειάρχες Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Μανιάτης Κωνσταντίνος και Ανατολικής Αττικής Κισκήρα Χρυσάνθη, οι επικεφαλείς των αναπτυξιακών συνδέσμων ΣΠΑΠ, ΑΣΔΑ, ΣΠΑΥ και Φορέα Πάρνηθας, οι Διευθυντές Δασών Πεντέλης, Αιγάλεω και Πάρνηθας και άλλοι υπηρεσιακοί φορείς.
    Στην παρέμβαση του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαντωνίου τόνισε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των δράσεων, από το Υπουργείο, στο επίπεδο της Περιφέρειας, των Δήμων και των συνδέσμων γιατί ήδη η αντιπυρική περίοδος έχει προχωρήσει και επιβάλλεται η άμεση ολοκλήρωση των αναγκαίων μέτρων, όπως π.χ. αποψίλωση, φύλαξη χώρων (με προσλήψεις δασοπυροσβεστών), ενίσχυση εθελοντών, έλεγχος χωματερών, εξασφάλιση μέσων δασοπυρόσβεσης κλπ.
    Τόνισε επίσης την ανάγκη ενιαίου συντονισμού και επανακριβή οριοθέτηση αρμοδιοτήτων για την επιτυχία της όλης προσπάθειας.


ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΑΙ ΧΑΪΔΑΡΙ

Έξι (6) μεγάλα έργα, υπέβαλε ο ΑΣΔΑ στο ΕΣΠΑ

Λίστα ωριμότητας έξι (6) μεγάλων έργων, με συνολικό προϋπολογισμό 21,5 εκατομμύρια ευρώ υπέβαλε ο ΑΣΔΑ στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
- «Ανάπλαση παλαιού εργοστασίου ΒΙΟΦΙΑΛ» στο Ίλιον, προϋπολογισμού 9.347.000€.
- «Ανάπλαση χώρων και περιοχών στο Δήμο Αιγάλεω», προϋπολογισμού 697.000€.
- «Ανάπλαση των οδών Προύσσης & Αγίας Βαρβάρας στο Δήμο Αιγάλεω», προϋπολογισμού 1.470.000€.
- «Πράσινη Διαδρομή Δυτικής Αθήνας» στους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων και Ιλίου, προϋπολογισμού 4.523.000€.
- «Πράσινη Διαδρομή Πετρούπολης & Καματερού», προϋπολογισμού 2.609.000€.
- «Αποκατάσταση – αξιοποίηση παλαιού Καμινίου Πετρούπολης και ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου», προϋπολογισμού 2.687.000€.
    Πρόκειται για έργα που έχουν προταθεί από τους Δήμους – μέλη του ΑΣΔΑ και θα συμβάλουν σημαντικά στην λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής, τη βελτίωση του περιβάλλοντος, τη διασύνδεση των σημείων ενδιαφέροντος στη Δυτική Αθήνα και υποβάλλονται για ένταξη στα μέτρα του ΕΣΠΑ «Α.Π.4: Αναζωογόνηση Αστικών περιοχών» και «Α.Π.2: Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής – Ανάπτυξη Πολιτιστικών Υποδομών».
    Όλα είναι ώριμα, δηλαδή υπάρχουν οι απαιτούμενες εγκεκριμένες μελέτες για την εκτέλεσή τους. Ειδικότερα για το έργο «Ανάπλαση παλαιού εργοστασίου ΒΙΟΦΙΑΛ», μετά τη δημοπράτησή του και την υπογραφή της σύμβασης, έχει ήδη εγκατασταθεί στο χώρο η ανάδοχος τεχνική εταιρία για την εκτέλεση του έργου.
    Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Μειοψηφίας Χαϊδαρίου Ανδρέςα Μποζίκας, δήλωσε σχετικά: «Υποβάλαμε ως ΑΣΔΑ στην Περιφέρεια Αττικής έξι (6) έργα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Έργα μεγάλης σημασίας για τον κάθε Δήμο χωριστά αλλά και τη Δυτική Αθήνα συνολικότερα. Με δεδομένη την κρισιμότητα, που έχει για τη χώρα μας η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, εκφράζω τη βεβαιότητά μου ότι η Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά ο Γιάννης Σγουρός θα επιταχύνουν τις διαδικασίες για την χρηματοδότηση των έργων αυτών, υπερβαίνοντας τις όποιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, ώστε όλοι μαζί να δώσουμε μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στη Δυτική Αθήνα. Το οφείλουμε στους 800.000 πολίτες της».

Προβληματισμός
Η ανακοίνωση του ΑΣΔΑ προκάλεσε έκπληξη και προβληματισμό γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα έργο για τις πόλεις του Περιστερίου και Χαϊδαρίου. Δεν είναι λίγοι που κάνουν λόγο για κομματικές επιλογές, καθώς οι Δημοτικές Αρχές δεν ανήκουν στον Κυβερνητικό χώρο. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα έργα δεν γίνονται για να ενισχυθούν οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά οι πολίτες που έχουν μεγάλη ανάγκη και πλήττονται από τα Κυβερνητικά μέτρα.
    Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Περιστερίου είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης για τη λειτουργία του ΑΣΔΑ και σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο με τη μεγάλη περικοπή πόρων από το Υπουργείο Εσωτερικών, κατέβαλε και φέτος περίπου 550 χιλιάδες ευρώ όπως ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.