ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Την Πέμπτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη σύσκεψη του Δημάρχου κ. Γιάννη Τσαβαρή με τους βουλευτές της Β΄ Πειραιά, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων και Νήσων κ. Ιωάννης Διαμαντίδης, κ.κ. Δημήτρη Λιντζέρη, Αναστάσιο Νεράντζη, Ιωάννη Τραγάκη, καθώς και ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Βουδούρης. Την κ. Βέρα Νικολαϊδου εκπροσώπησε ο κ. Σταυρόπουλος, ενώ τον κ. Λαφαζάνη η κ. Καρούση.

    Ακόμη στη σύσκεψη συμμετείχαν και έλαβαν μέρος στη συζήτηση οι επικεφαλείς των συνδυασμών: «Ι.Δ.Ε.Σ.» κ. Σπ. Σοφράς, «Κοντά στο Δημότη» κ. Ρούλα Νάννου, «Πρώτα η Σαλαμίνα» κ. Νίκος Ράπτης, «Κοινωνική συμμαχία» κ. Ομ. Παπασσάββας, «Α.Κ.Ι.Π.» κ. Γ. Γκαβογιάννη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Σ. κ. Νίκος Κόγιας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Β. Αστράκος και Γρ. Καπετανάκης κ.α.
    Ιδιαίτερα αισθητή, δημιουργώντας δυσάρεστες εντυπώσεις, έκανε η απουσία εκπροσώπου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που είναι η κυρίως αρμόδια υπηρεσία για τη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών.
    Στη εισήγησή του ο κ. Δήμαρχος διατύπωσε τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής στο ακανθώδες θέμα των υδατοκαλλιεργειών στο νησί και στην επικείμενη κατάργηση και μεταφορά της Δ.Ο.Υ. Σαλαμίνας στην αντίστοιχη της Ελευσίνας. Εκμεταλλευόμενος μάλιστα της παρουσίας του κ. Υπουργού και των κ.κ. βουλευτών ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις δυσκολίες χρηματοδότησης που παρουσιάζει η ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης.
    Στη συζήτηση που ακολούθησε, τόσο ο κ. Υπουργός όσο και οι παρευρισκόμενοι βουλευτές συμμεριζόμενοι την αγωνία της Δημοτικής Αρχής αλλά και των Σαλαμινίων πολιτών, δεσμεύτηκαν υποσχόμενοι να σταθούν δυναμικά στο πλευρό του Δημάρχου κ. Τσαβαρή σε κάθε ενέργεια και κάθε αγώνα που θα κάνει για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
    Συγκεκριμένα, ο Υπουργός κ. Διαμαντίδης, όσον αφορά τις υδατοκαλλιέργειες, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί καμία νέα υδατοκαλλιέργεια στη Σαλαμίνα. Παράλληλα, συμπλέοντας με την πρόταση του κ. Δημάρχου, συμφώνησε στη δημιουργία υπηρεσίας ελέγχου, με την συμμετοχή και του Δήμου Σαλαμίνας, η οποία θα διερευνά τη νομιμότητα και την τήρηση των προδιαγραφών των υδατοκαλλιεργειών.
    Όσον αφορά δε στην κατάργηση και αλλαγή έδρας της Δ.Ο.Υ. Σαλαμίνας αποφασίστηκε να γίνουν άμεσες ενέργειες για να αποτραπεί η άδικη αυτή μεταχείριση απέναντι στο νησί μας. Το θέμα της Δ.Ο.Υ., λόγω της μεγάλης σπουδαιότητάς του, κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης.
    Τοποθετήθηκαν διαδοχικά όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, συγκλίνοντας στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοείται ο νησιωτικός χαρακτήρας της Σαλαμίνας, ενός νέου Καλλικρατικού Δήμου, που κατοικείται από περισσότερους από 65.000 κατοίκους και στη Δ.Ο.Υ. του οποίου υποβάλλονται υπέρ των 25.000 φορολογικών δηλώσεων από πολίτες, επαγγελματίες, εταιρίες (ΑΕ, ΕΕ, ΟΕ κλπ.).
    Ήδη ξεκίνησαν ενέργειες για προγραμματισμό συνάντησης του Δημάρχου κ. Τσαβαρή και των βουλευτών της Β’ περιφέρειας Πειραιά με τον υφυπουργό οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη.