ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΚΑΡΥΔΗ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ

Μιλάνε η Λίντα Παππά και ο σύζυγός της, οι άνθρωποι που επί 13 χρόνια κούραραν τη Δ. Καρύδη

Σύμφωνα με τη διαθήκη, η μακαρίτισσα άφηνε 6.000€ στη Λίντα!

Όλο και νέες διαστάσεις αποκτά η υπόθεση της διαθήκης Καρύδη, μετά τις αποκαλύψεις που κάνουν στον «Παρατηρητή» τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτή.
Η Λίντα Παππά ήταν η επί 13 χρόνια οικονόμος των αδελφών Καρύδη, ο άνθρωπος που μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη, φρόντιζαν καθημερινά από το πρωί έως το μεσημέρι να διεκπεραιώνουν τις βασικές ανάγκες της Μίκας και Φανής Καρύδη, των δύο αδελφών που έμεναν στο σπίτι της οδούς Ασπασίας.

Γνωρίζετε εάν είχαν μεγάλη περιουσία οι αδελφές Καρύδη;
Ναι, είχαν μεγάλη περιουσία. Από τον πατέρας τους. Η Μίκα Καρύδη ήταν αυτή που διαχειριζόταν αποκλειστικά τα οικονομικά του σπιτιού. Εγώ, (λέει ο σύζυγος της Λίντας) πήγαινα συχνά την κυρία Μίκα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για να κάνει αναλήψεις ή καταθέσεις.
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, γείτονας των αδελφών Καρύδη, ισχυρίζεται ότι η Μίκα του είχε εμπιστευθεί τα βιβλιάρια καταθέσεων και τα ομόλογα, γιατί φοβόταν να μην της τα κλέψουν.
Όχι, δεν πιστεύω ότι έγινε κάτι τέτοιο. Αυτό που ξέρω είναι ότι η κυρία Μίκα δεν συμπαθούσε τον κύριο Δημήτρη, επειδή ο κύριος Δημήτρης ήθελε να αγοράσει το σπίτι της για το γιό του. Κάτι που δεν ήθελε με τίποτε η κυρία Μίκα.
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος λέει, ότι μετά τον θάνατο της Μίκας έγινε πλιάτσικο στο σπίτι της και της άρπαξαν πολλά πράγματα από αυτό.
Είναι απίθανο να έγινε κάτι τέτοιο. Κατ’ αρχήν από την πίσω πλευρά του σπιτιού υπήρχε μονίμως ένα κλειδί πάνω σε πόρτα, με το οποίο άνοιγες και έμπαινες μέσα. Εάν κάποιοι ήθελαν να παραβιάσουν το σπίτι είναι δυνατόν να έσπαγαν από μπροστά τα παράθυρα για να μπουν μέσα; Θα έκαναν πρώτα ένα έλεγχο της κατοικίας και θα έβλεπαν αμέσως ότι υπήρχε κλειδί στην πίσω πόρτα του σπιτιού, από την οποία θα έμπαιναν μέσα σαν κύριοι. Εξάλλου είναι δυνατόν να παραβιαζόταν το σπίτι χωρίς να πάρει κανείς είδηση; Ο κύριος Παπαδόπουλος είχε στο σπίτι του έναν τεράστιο σκύλο, που γαύγιζε με τον παραμικρό θόρυβο. Είναι δυνατόν να παραβίασαν το σπίτι της κυρίας Μίκας χωρίς να ξεσηκωθεί η γειτονιά από τα γαυγίσματα του σκύλου;
Τι άνθρωπος ήταν η Μίκα Καρύδη; Ήταν καλή, συμπονετική; Βοηθούσε άλλους ανθρώπους;
Ακούστε. Η κυρία Μίκα ήταν πολύ καλός άνθρωπος, βοηθούσε όμως ανθρώπους που της έκαναν καλό, δεν βοηθούσε εύκολα άγνωστους, ήταν σφικτοχέρα. Εμάς πάντως μας βοήθησε, ειδικά όταν το 1994 ενώ βρήκαμε σπίτι να μείνουμε στην οδό Υμηττού και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν μας το νοίκιαζε γιατί είμαστε από την Αλβανία, μεσολάβησε η κυρία Μίκα και με την δική της εγγύηση μπήκαμε μέσα στο σπίτι.
Ήταν κλειστός ή ανοιχτόκαρδος άνθρωπος η μακαρίτισσα; Σας εμπιστευόταν μυστικά της ζωής της;
Όχι, δεν μιλούσε εύκολα η κυρία Μίκα. Αφού να σκεφθείτε, πούλησε το σπίτι στην κυρία Μουτσάτσου κι εμείς το μάθαμε αργότερα από… γειτόνισσα.
Λένε ότι μέσα στο σπίτι διατηρούσε χρυσαφικά, διαμάντια και χρυσές λίρες.
Δεν ξέρουμε κάτι τέτοιο, δεν είδαμε τίποτε.
Έχετε ιδέα για την διαθήκη που βρέθηκε ξεχασμένη σε γραφείο του Δήμου Χολαργού;
Διαβάσαμε από τον τοπικό τύπο, δεν ξέρουμε άλλες λεπτομέρειες.
Εσείς πιστεύετε ότι η Μίκα Καρύδη είχε συντάξει διαθήκη;
Η κυρία Μουτσάτσου που αγόρασε την κατοικία της κυρίας Μίκας, μας έλεγε συχνά ότι οι αδελφές Καρύδη δεν είχαν φτιάξει διαθήκη. Όμως μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Η κυρία Μίκα και η αδελφή της ήταν πανέξυπνες και μορφωμένες γυναίκες. Είναι δυνατόν να μην άφησαν διαθήκη; Πολύ περίεργο φαίνεται.
Η διαθήκη που βρέθηκε στο Δημαρχείο Χολαργού αναφέρει και το όνομα σας, ότι θα έπρεπε να σας δοθούν 6.000€. Εσάς δεν σας είχα αναφέρει ποτέ ότι θα σας άφηνε κάτι;
Μας έλεγε, «πριν πεθάνω θα σας κοιτάξω, θα φροντίσω για σας». Μας ζητούσε συνέχεια να της δώσουμε τα διαβατήριά μας και καταλάβαμε ότι τα ήθελε για να τα χρησιμοποιήσει σε κάποια δωρεά που ήθελε να μας κάνει.
Πόσο πιεστικά σας το ζητούσε;
Ακόμη και στις 2 Ιανουαρίου, όταν τότε βρισκόμασταν στην Αλβανία για να επισκεφτούμε τον αδελφό μου που είχε έλθει από την Αμερική, επικοινώνησε μαζί μας και μας είπε «ελάτε γρήγορα πίσω και να μου φέρετε τα διαβατήριά σας».
Η Μίκα Καρύδη πέθανε τρεις μέρες μετά τη συνομιλία σας, στις 5 Ιανουαρίου.
Μόλις επιστρέψαμε είχε ήδη πεθάνει. Δεν περιμέναμε να πεθάνει. Δεν είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας η κυρία Μίκα. Μόνο λίγο άσθμα και τίποτε άλλο.
Εσείς γιατί δεν της δίνατε τα διαβατήριά σας εφόσον σας τα ζητούσε συνεχώς;
Την αγαπούσαμε και δεν θέλαμε να φανεί ότι την εκμεταλλευόμαστε για να κερδίσουμε κάτι από την περιουσία της.
Η διαθήκη της Καρύδη φαίνεται ότι συντάχθηκε στο δημαρχείο στις 20 Δεκεμβρίου 2004. Είχατε δει την Μίκα να φεύγει από το σπίτι της για να πάει στο Δημαρχείο;
Όχι. Σας είπαμε άλλωστε ότι η κυρία δεν μας ανοιγόταν, δεν μιλούσε ιδιαίτερα. Εμείς την φροντίζαμε από το πρωί έως το μεσημέρι. Θα μπορούσε ίσως να πάει στο Δημαρχείο, αφότου είχαμε φύγει από το σπίτι, μετά το μεσημέρι.

ΕΚΑΝΑΝ… ΦΤΕΡΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΚΑΡΥΔΗ;

Νέες διαστάσεις παίρνει το θρίλερ με την περιβόητη διαθήκη Καρύδη η οποία, όπως κατήγγειλε ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Ξύδης, βρέθηκε παραπεταμένη σε συρτάρι του γραφείου Δημάρχου! Την είχε ξεχάσει ο προκάτοχός του Δ. Νικολάου, και γι’ αυτό τον λόγο κατηγορείται από τον νυν Δήμαρχο για την αμέλειά του να μην φέρει την διαθήκη στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μην κάνει αποδοχή κληρονομιάς, με συνέπεια ο δήμος να απωλέσει το ποσό των 465.982,16€ όσο αναλογούσε σε καταθέσεις και ομόλογα που άφηνε η αποθανούσα στον δήμο Χολαργού!!
Ο Δήμαρχος έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα αλλά και ο Δ. Νικολάου πέρασε στην αντεπίθεση με μηνύσεις.
Το βασικό ερώτημα που πλανάται είναι που είναι τα λεφτά; Υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν κάνει… φτερά ή έχουν γίνει… καπνός!
Τα νέα δεδομένα εμπλέκουν στην υπόθεση τον Κ.Μ. ο οποίος όταν απεβίωσε η Δ. Καρύδη ανέλαβε τα έξοδα της κηδείας της. Μετά από 1-2 χρόνια όταν η δικηγόρος Αγγελική Στεργίου με την υπ’ Αριθμ. 1076892/2713/ΑΟΟ/11-9-2005 απόφαση της Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων (ή Τμήμα Σχολαζουσών Κληρονομιών όπως είθισται να λέγεται), είχε ήδη οριστεί «Κηδεμόνας» της περιουσίας των αδελφών Καρύδη, ο – επίσης  - δικηγόρος στο επάγγελμα – Κ.Μ. άρχισε να ζητάει από την Αγγελική Στεργίου τα χρήματα που ξόδεψε για την κηδεία της Δ. Καρύδη.
Το ποσό δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο (4.500€) και ο άνθρωπος είχε κάθε δικαίωμα να το διεκδικήσει. Όμως, όπως μας λέει, συναντούσε μόνιμη άρνηση και έλλειψη συνεργασίας από την «Κηδεμόνα» της περιουσίας των αδελφών «Καρύδη».
Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε σήμερα, σχεδόν επτά χρόνια μετά τον θάνατο των αδελφών Καρύδη, να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν! Ο Κ.Μ. επικοινώνησε πριν από λίγες ημέρες με τον «Παρατηρητή» και αποκάλυψε ότι η απάντηση που έλαβε από την κ. Αγγελική Στεργίου ήταν ότι «δεν ξέρω εάν υπάρχουν τα λεφτά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και πόσα είναι»!
«Αυτό δείχνει τουλάχιστον ανευθυνότητα, να μην πω τίποτε άλλο», είπε οργισμένος ο Κ.Μ. και συνέχισε: «Το μόνο άτομο που έχει δυνατότητα πρόσβασης στα βιβλιάρια καταθέσεων και στα ομόλογα των αδελφών Καρύδη, είναι η κ. Στεργίου. Αυτό βεβαιώνει και το Τμήμα Σχολαζουσών Κληρονομιών. Είναι δυνατόν να λέει τώρα ότι δεν ξέρει αν υπάρχουν λεφτά; Τι θέλει να πει δηλαδή ότι εξαφανίστηκαν;»

Επικοινωνήσαμε με την «Κηδεμόνα» της περιουσίας Καρύδη, την κα Στεργίου, η οποία απάντησε:
«Ορίσθηκα από το Υπουργείο Οικονομικών στις 14/11/2005 ως «Κηδεμόνας της σχολάζουσας κληρονομιάς» της Φανής Καρύδη στην οποία πέρασε η περιουσία μετά τον θάνατο της Δήμητρας Καρύδη. Αποδέχθηκα τον ορισμό στο Πρωτοδικείο. Όμως, ένα έγγραφο που μου επιδόθηκε το 2007 από το Υπουργείο Οικονομικών, μου έλεγε ότι εάν άφηνα άπρακτη μια έκθεση, θα προέβαιναν στην αντικατάστασή μου. Νόμιζα ότι με είχαν αντικαταστήσει όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά. Είναι αλήθεια ότι αμέλησα την υπόθεση, γνώριζα όμως ότι δεν είχε εμφανιστεί κανείς κληρονόμος. Από την εφημερίδα σας πληροφορήθηκα ότι παρουσιάστηκε μια διαθήκη που λέγεται ότι έκανε η Δήμητρα Καρύδη και με την οποία άφηνε την περιουσία της στον δήμο Χολαργού».
- Πήγατε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν τα χρήματα της διαθήκης;
ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Πήγα μια φορά πρόσφατα, αλλά από το αρχείο που κρατούν στο κομπιούτερ, μου είπαν ότι υπάρχουν γραμμάτια σε ομόλογα και βιβλιαρίων τραπέζης. Δεν υπάρχουν μετρητά…
- …Τι σημαίνει αυτό;
ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που αντιστοιχεί σήμερα στην σχολάζουσα κληρονομικά θα είναι πολύ μικρότερης αξίας από την αρχική κατάθεση, δεδομένου ότι τα ομόλογα έχουν χάσει την αξία τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Πάντως μέσα στην εβδομάδα θα ξαναπάω και θα έχω οριστική απάντηση για τα πόσα χρήματα αντιστοιχούν τελικά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων(!!!)

Στον Χολαργό-Παπάγο μπορεί να τσακώνονται ο Ξύδης με τον Νικολάου για τα…χαμένα λεφτά της διαθήκης Καρύδη, αλλά εάν αληθεύουν τα όσα μας είπε η «Κηδεμόνας» της σχολάζουσας κληρονομιάς Αγγελική Στεργίου, λόγω της πολύχρονης αμέλειάς της να ασχοληθεί με αυτό που της όρισε η Πολιτεία, η κληρονομιά έχει γίνει… καπνός!
Ο δικαίως οργισμένος Κ.Μ. πάντως, αποκλείει το γεγονός να έχει χαθεί από «εγκληματική αμέλεια τέτοια περιουσία», όταν μάλιστα, όπως τον διαβεβαιώνουν από το τμήμα σχολαζουσών κληρονομιών, το μόνο άτομο που είχε ΑΜΕΣΗ πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία της σχολάζουσας κληρονομιάς, ήταν η κ. Στεργίου.

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΡΥΔΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Παπάγου-Χολαργού ετοιμάζεται να καταθέσει άμεσα αγωγή, έτσι ώστε να έχει έννομο συμφέρον και να εμφανιστεί ως κληρονόμος της περιουσίας των αδελφών Καρύδη, μέσω της – έως σήμερα – ανενεργούς διαθήκης της Δήμητρας Καρύδη.