Σε νέες δικαστικές περιπέτειες ο Π. Ψωμιάδης

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ «45ΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος για τρια σοβαρά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος

Στη δίνη νέων δικαστικών περιπετειών περιέρχεται ο τεθείς εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Μαζί με τον αδελφό του αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη, την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλους 18 υπηρεσιακούς παράγοντες, καλείται να καταθέσει ως ύποπτος για την τέλεση τριών νέων σοβαρών αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος, όπως είναι η απιστία κατά του ελληνικού δημοσίου, παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση.
    Η αναμενόμενη αυτή νέα εξέλιξη, που προέκυψε μετά από μακρά έρευνα του οικονομικού επιθεωρητή Αγγ. Καράκαρη, έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη δεινή θέση του Π. Ψωμιάδη και να αποκαλύψει επιπλέον διαστάσεις του πελατειακού και αδιαφανούς καθεστώτος που είχε εγκαθιδρύσει στην πρώην νομαρχία. Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο πρώην νομάρχης τέθηκε σε αργία μετά την καταδικαστική απόφαση για παράνομη μείωση προστίμων σε παρανομούντα πρατηριούχο υγρών καυσίμων για επαναλαμβανόμενη νοθεία καυσίμων, ενώ εκκρεμεί η προσφυγή του στον Άρειο Πάγο, όπου επίσης εκκρεμεί η προσφυγή του σχετικά με την παραπομπή του ή όχι σε δίκη για την υπόθεση της μεταφοράς των μαθητών.
    Όπως καταγράφηκε σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» από το δημοσιογράφο Ν. Ηλιάδη, οι νέες υποθέσεις αναφέρονται στα περίφημα «45άρια», στην πληρωμή ανύπαρκτων έργων και τη βεβαίωση εκτέλεσης έργων – συμβάσεων που ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Γι’ αυτά, μάλιστα, υπήρξαν και αποκαλυπτικές δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του πρώην αντινομάρχη και εκτελούντα (τότε) χρέη νομάρχη Γ. Τσαμασλή, όσο και του τότε γ.γ. της νομαρχίας Δ. Λευκόπουλου, που άδειαζαν πλήρως τον κ. Ψωμιάδη.

456 «προβληματικά» έργα
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τις δικαστικές αρχές και τον οικονομικό επιθεωρητή εντοπίστηκαν 456 «προβληματικά» έργα προϋπολογισμού 45.000€ το καθένα και συνολικού προϋπολογισμού 20.520.000€ (456Χ45.000€). Έργα, δηλαδή, που δίνονταν σε εργολάβους με τη μέθοδο ουσιαστικά της απευθείας ανάθεσης αφού προηγούνταν η κατάτμησή τους. «Η συνήθης έκπτωση που εξασφάλιζε η νομαρχία στα «45άρια» ήταν της τάξης του 2% με 3%, όταν στα υπόλοιπα έργα, τα οποία γίνονταν μέσω κανονικών διαγωνισμών, οι εκπτώσεις κυμαίνονταν μεταξύ 25% και 45%. Εξαιτίας των μηδαμινών εκπτώσεων το δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει πολύ υψηλότερο τίμημα για την κατασκευή αυτών των έργων σε σχέση με αυτά που θα πλήρωνε, εάν ακολουθούταν η συνήθης διαδικασία. Η ζημία του δημοσίου ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια από άλλα δημοσιεύματα, πολλά από τα διαβόητα «45άρια» δεν είχαν καν εκτελεστεί, αλλά απλώς και μόνον είχαν πληρωθεί», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.
    «Όπως παραδέχτηκε και δημοσίως ο κ. Ψωμιάδης, στη διάρκεια της θητείας του εκτέλεσε περί τα 1.000 «45άρια». Μάλιστα υπήρχαν χρονιές που το 100% των έργων της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ήταν όλα «45άρια», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Οι αδελφοί Ψωμιάδη ακολούθησαν αυτήν την τακτική, καθώς για έργα των οποίων το συνολικό κόστος δεν υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ δεν ακολουθείται η κλασική διαδικασία της δημοπράτησης για την ανάδειξη του μειοδότη αλλά αυτή του πρόχειρου διαγωνισμού, η οποία – με τον τρόπο με τον οποίο γινόταν στη νομαρχία Θεσσαλονίκης – ισοδυναμούσε ουσιαστικά με απευθείας ανάθεση. Ελάχιστα από αυτά τα έργα ήταν πράγματι επείγουσας ανάγκης, γεγονός που θα δικαιολογούσε την κατασκευή τους με τη μέθοδο του πρόχειρου διαγωνισμού. Η αγαπημένη συνήθεια της διοίκησης ήταν η κατάτμηση μιας μεγάλης εργολαβίας σε πολλές μικρότερες, προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ, ώστε να υπάρχει η άνεση η όλη διαδικασία να γίνεται μεταξύ «ημετέρων». Προνομιακό πεδίο κατάτμησης των έργων ήταν η κατασκευή αθλητικών υποδομών, χώρος με τον οποίο ο Διονύσης Ψωμιάδης διατηρεί άριστες σχέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την τετραετία 2006-2009 κατασκευάστηκαν συνολικά 97 «45άρια», συνολικού προϋπολογισμού 4,3 εκατ. €, τα οποία αφορούσαν κατασκευή αποδυτηρίων, κερκίδων, χλοοτάπητα, γηπέδων 5Χ5 κ.ά. Αρκετές φορές μάλιστα δυο και τρία «45άρια» αφορούσαν το ίδιο γήπεδο, αλλά εκτελούνταν με ξεχωριστές εργολαβίες»

…και πληρωμές για ανύπαρκτα
    Σκανδαλώδης υπήρξε και η υπόθεση με την πληρωμή τριών ανύπαρκτων έργων, με το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε να αγγίζει το 1,2 εκατ. €. Πρόκειται για:
1.    «Την ταξινόμηση, αρχειοθέτηση και καταγραφή σε ηλεκτρονική μορφή των αδειών κυκλοφορίας γεωργικών μηχανημάτων, αδειών εκτέλεσης έργων υδροληψίας και χρήσης υπογείου νερού για αγροτική, αγροτοβιομηχανική, αγροτουριστική χρήση, καθώς και των πτυχίων χειριστών γεωργικών μηχανημάτων που έχουν χορηγηθεί από την υπηρεσία».
2.    «Τη διάνοιξη και διαμόρφωση οδών, καθαρισμό και κατασκευή ρείθρων, οδοστρωσία μα αμμοχάλικο και άσφαλτο, καθαρισμό τεχνικών και σήμανση οδών».
3.    Τη «δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τις βιολογικές εκμεταλλεύσεις στο νομό Θεσσαλονίκης».
Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, οι καταγγελίες έφθασαν στην επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία τις έθεσε στο αρχείο αφού ο η νομάρχης βεβαίωσε ότι «όλα έγιναν καλώς». Για κακή τύχη όλων, όμως, από τη δικαστική έρευνα προέκυψαν οι βεβαιώσεις των προϊσταμένων των υπηρεσιών, οι οποίοι βεβαίωσαν ότι από όλα αυτά τα έργα «δεν εκτελέστηκε κανένα» και ότι «δεν υπηρέτησε κανένας υπάλληλος με σύμβαση μίσθωσης έργου» στα υπό διερεύνηση έργα.