ΣΑΛΟΣ ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

Ο Β. Ξύδης «παραπέμπει» στον εισαγγελέα την υπόθεση της διαθήκης…  που «βρέθηκε» στο γραφείο του π. Δημάρχου Δ. Νικολάου μαζί με την άδεια οπλοφορίας

Ο κ. Ξύδης
Αίσθηση έχει προκαλέσει στο Χολαργό το θέμα με τη διαθήκη της αποθανούσης Δ. Καρύδη που αναφέρει ότι άφηνε την περιουσία της στο Δήμο Χολαργού και σε 15 ημέρες έφυγε από τη ζωή. Σε άλλες 15 ημέρες έφυγε από τη ζωή και η αδελφή της, Φ. Καρύδη, που νοσηλευόταν σε οίκο ευγηρίας στο Χολαργό. 
Ο κ. Νικολάου
Ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού που ανέδειξε το ζήτημα, παρέπεμψε το θέμα στον εισαγγελέα με εκτενή περιγραφή των όσων έχουν συμβεί και περιέλθει στην αντίληψή του. Αντί άλλου ρεπορτάζ δημοσιεύουμε ολόκληρο το έγγραφο του κ. Ξύδη προς τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών το οποίο κοινοποιεί και στο Υπ. Οικονομικών. Θέλουμε μόνο να προσθέσουμε ότι πολλοί από τους περιοίκους των δυο αδερφών, μιλάνε απερίφραστα για σκοτεινή υπόθεση και αφήνουν σαφέστατους υπαινιγμούς για το «τέλος» τους…
            Μιλάνε επίσης για ύπαρξη λιρών, χρυσαφικών και κοσμημάτων στο σπίτι των αδελφών Καρύδη, που μάλλον έκαναν «φτερά» καθώς και για προσθήκες με συλλογή κοχυλιών μεγάλης αξίας, καθώς και έπιπλα αντίκες. Η συνέχεια από τις εισαγγελικές αρχές. Στη συνέχεια του εγγράφου του δημάρχου υπάρχουν δυο φάκελλοι με επισυναπτόμενα στοιχεία τα οποία, φυσικά δεν θα δημοσιεύσουμε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                          Χολαργός, 5 Απριλίου 2011
ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ                                                 Αριθ. Πρωτ.
ΥΠΗΡΕΣΙΑ: ΝΟΜΙΚΗ       

ΠΡΟΣ: Τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών
Πρώην Σχολή Ευελπίδων
Κτίριο 16, Αθήνα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Δήμαρχος & κ. Π. Πούλιος ΤΗΛ.: 213 2002800
ΚΟΙΝ: Υπουργείο Οικονομικών
Γεν. Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων
Δ/νση 11η – Τμήμα Α’ Κολωνού 2, 10184 Αθήνα

ΘΕΜΑ: Διευκρίνιση κληρονομιάς Δήμ. Καρύδη του Ιωάννου

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα,
Έχω την τιμή να σας γνωρίσω με τα ακόλουθα:
1. Ήμουν Δήμαρχος Παπάγου τα τελευταία δεκαέξι έτη, ήτοι από το 1995 έως και το 2010. Κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές (Νοέμβριος 2010) εξελέγην και πάλι Δήμαρχος, αυτή τη φορά του ενιαίου Δήμου Παπάγου-Χολαργού.
2. Περί τα μέσα του παρελθόντος Ιανουαρίου, όταν εγκαταστάθηκα στο γραφείο του τ. Δημάρχου Χολαργού, βρήκα ανάμεσα σε αρκετά χαρτιά, έγγραφα, έντυπα κλπ. που ο προηγούμενος Δήμαρχος κ. Δημ. Νικολάου είχε εγκαταλείψει ως άχρηστα στο πρώην γραφείο του, μια δακτυλογραφημένη διαθήκη η οποία μου προξένησε εντύπωση και μου κίνησε το ενδιαφέρον. Με την ως άνω διαθήκη, η διαθέτουσα Δήμητρα Καρύδη του Ιωάννη, κάτοικος Χολαργού οδός Ασπασίας 106, όριζε, παρουσία μαρτύρων (όπως αυτό προκύπτει από το κείμενο της διαθήκης) ότι εγκαθιστούσε συγκύριο, συνδικαιούχο και αποκλειστικό διαχειριστή όλων των κοινών μετά της αδελφής της Φανής Καρύδη τραπεζικών λογαριασμών, καταθέσεων κλπ. το Δήμο Χολαργού και όριζε εκτελεστή αυτής τον τότε Δήμαρχο Χολαργού κ. Δημήτρη Νικολάου.
Φωτοτυπία της ως άνω διαθήκης επισυνάπτω στο παρόν έγγραφο, δηλώνοντάς σας ότι το πρωτότυπο αυτής, με τις ιδιόχειρες υπογραφές της διαθέτουσας και του ενός εκ των οριζομένων μαρτύρων Αντιδημάρχου κ. Ανδρέα Γκοτσόπουλου, φυλάσσεται από εμέ και είναι στη διάθεση σας, όποτε ζητηθεί.
3. Σε άλλο σημείο του γραφείου βρήκα επίσης μια υπόμνηση (ΜΕΜΟ) υπογεγραμμένη ιδιοχείρως από την κ. Έλλη Ευαγγελίδου (τότε Αντιδήμαρχο Χολαργού), η οποία αναφέρεται στην ως άνω υπόθεση. Αντίγραφο αυτού του ΜΕΜΟ επισυνάπτω επίσης στο παρόν έγγραφο (το πρωτότυπο φυλάσσεται από εμέ και είναι στη διάθεσή σας, όποτε ζητηθεί).
4. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και αφού διερεύνησα το θέμα της διαθήκης όσο μπορούσα, ενημέρωσα επισήμως το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου-Χολαργού στη συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου 2011. Αντίγραφο των ως άνω πρακτικών, που εξηγούν με λεπτομέρειες το ιστορικό της ως άνω υπόθεσης και τα αποτελέσματα των ερευνών μου, επισυνάπτω επίσης στο παρόν έγγραφο. Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση του Δ.Σ. ανάφερα ότι από τη διερεύνηση του θέματος ανακύπτουν ευθύνες και δημιουργούνται αρκετά σοβαρά ερωτήματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να διευκρινιστούν, προσδιόρισα μάλιστα μερικά από αυτά (βλ. σελ. 6 και 7 πρακτικών).
5. Επιπροσθέτως, στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης, με επισκέφτηκαν στο γραφείο μου στο Δήμο ο κ. Τρύφων Κωτσόβελος και η σύζυγός του κ. Μαρία Μουτσάτσου – Κωτσόβελου, ξεχωριστά ο καθένας, που τυγχάνουν ο μεν πρώτος συνιδιοκτήτης του ακινήτου που διέμενε η αποθανούσα, η δε δεύτερη σύζυγος του πρώτου και μητέρα της έτερης συνιδιοκτήτριας του ακινήτου αυτού. Οι επισκέψεις τους ήταν ολιγόλεπτες, επειδή ήθελαν η παρουσία τους στο Δημαχείο να περάσει απαρατήρητη, και έγιναν, όπως και οι δύο με διαβεβαίωσαν, επειδή με εκτιμούν και θέλουν να βοηθήσουν την έρευνά μου, χωρίς όμως να θέλουν να επεκταθούν σε λεπτομέρειες. Ο κ. Τρ. Κωτσόβελος, κατά την επίσκεψή του στο γραφείο μου στις 24 Μαρτίου, μου παρέδωσε διάφορα έγγραφα και στοιχεία από τα οποία προκύπτουν πρόσθετα σοβαρά ερωτηματικά, τα οποία εκτιμώ ότι και αυτά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Μερικά από τα ερωτήματα αυτά είναι τα ακόλουθα:
α. Γιατί δε σφραγίστηκε το σπίτι της αποθανούσας, αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός της;
β. Πότε και πώς τα τραπεζικά βιβλιάρια, ομόλογα κλπ. της αποθανούσας, βρέθηκαν στα χέρια του κ. Δημ. Παπαδόπουλος (Ασπασίας 104, Χολαργός) και παραδόθηκαν από αυτόν στο Αστυνομικό Τμήμα Χολαργού, ενώ ζούσε η αδελφή της αποθανούσας Φανή Καρύδη.
γ. Πριν τη σφράγιση του σπιτιού, εισήλθαν σε αυτό τρίτοι και αφαίρεσαν μέρος της κληρονομιαίας περιουσίας;
δ. Είναι τυχαίο ότι αργότερα εκλάπησαν η οικοσκευή και όλα τα αντικείμενα της οικίας της θανούσης;
6. Μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Παπάγου – Χολαργού της 21ης Μαρτίου ε.έ.,  ο τοπικός Τύπος ανέδειξε την υπόθεση με πληθώρα δημοσιευμάτων, ενώ και η τοπική κοινωνία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, ανησυχεί και αναρωτιέται τι ακριβώς συνέβη και η μεν μία αδελφή απεβίωσε 15 μέρες μετά τη σύνταξη της διαθήκης ενώ η άλλη απεβίωσε 25 μέρες μετά το θάνατο της πρώτης. Σας επισυνάπτω τα φύλλα του τοπικού Τύπου που αναφέρονται σ’ αυτή την υπόθεση. Από τα σχετικά δημοσιεύματα προκύπτουν νέα ερωτηματικά, όπως η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου, ότι η αποθανούσα βρέθηκε νεκρή από τον ταχυδρόμο στο σπίτι της, ενώ αυτή πέθανε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο από ισχαιμικό επεισόδιο, ύστερα από ολιγοήμερη νοσηλεία (όπως αποδεικνύεται από τη Ληξιαρχιή Πράξη θανάτου της).
7. Κατόπιν των ανωτέρω, εκτιμώ ότι θα πρέπει να διερευνηθεί δικαστικά και σε βάθος η όλη υπόθεση, για διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων και σας δηλώνω ότι είμαι στη διάθεσή σας για την παροχή κάθε άλλης πληροφορίας και διευκρίνησης επ’ αυτής.
8. Για διευκόλυνση της έρευνας που κατά την κρίση σας θα διατάξετε (αν κρίνετε ότι απαιτείται), σας επισυνάπτω δύο (2) φακέλους (ντοσιέ), οι οποίοι περιέχουν τα αναφερόμενα στο συνημμένο πίνακα περιεχομένων.

Ο Δήμαρχος Βασίλειος Ξύδης