Μέγα φαγοπότι

Ο ΠΟΡΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Τα όσα συμβαίνουν τελευταία στον Πόρο σχετικά με την κακοδιαχείριση στο δημόσιο βίο, τις πάμπολλες περιπτώσεις πολιτών που έπεσαν θύματα εξαπάτησης στην ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας, τη διαπλοκή και άλλες αξιόποινες πράξεις, είναι πραγματικά πρωτόγνωρα για την περιοχή. Ο εισαγγελέας έχει αναλάβει το ρόλο του και, επιτέλους, θα αρχίσει η δικαστική διαδικασία για τη διερεύνηση σωρείας υποθέσεων που έμεναν για χρόνια «απαρατήρητες». Επιτέλους, κάποτε έπρεπε να γίνει!
«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», και στον Πόρο ο καπνός έπνιξε το σύμπαν. Η φωτιά έχει φουντώσει προ πολλού, οι εστίες πολλές, εστίες γνωστές, όσο κι αν θέλει κανείς να προσποιείται άγνοια ή λήθη. Τα οικονομικά εγκλήματα και οι απατεώνες που επί χρόνια λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο, θερίζουν επιτέλους ό,τι έσπειραν. Σήμερα, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για κάθαρση, ενώ το έργο των αρμόδιων αρχών για τη διερεύνηση σωρείας παραβάσεων προβλέπεται βαρύ.
Η πρόσφατη παραπομπή της δημοτικής υπαλλήλου Αγγελικής Ασημομύτη και της συνεργατίδάς της Τόμη Ηρειώτη στη Δικαιοσύνη, και η εναντίον του ασκηθείσα δίωξη μόνο ευχάριστα δεν ακούγονται στους Ποριώτες, άσχετα αν το γεγονός ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό το κοινό αίσθημα. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή τη φορά ετέθη στο περιθώριο ο «συναισθηματικός παράγοντας, η συμπάθεια του γείτονα, του συγγενή, του συμπατριώτη, και όλοι περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δικαστικές εξελίξεις. Στα πρόσωπα των παραπάνω διωκόμενων ανακλάται η συσσωρευμένη αδικία, η εξοργιστική δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των τελευταίων χρόνων, όπου οι διαχειριστές οριγνώνται το δημόσιο χρήμα, ενώ οι «συνεργαζόμενοι» θεσμικοί και εξωθεσμικοί με άνεση ορνιθετούν, τα δε θύματα πολυάριθμα και ο παράνομος πλουτισμός στο απόγειό του.
Ωστόσο, αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την πάταξη των κυκλωμάτων που καταχρώνται το δημόσιο χρήμα και εκμεταλλεύονται την περιοχή, θα πρέπει να στρατευτούν όλοι οι κάτοικοι στον αγώνα που ξεκινάει ώστε να φτάσουμε στον πυρήνα των κυκλωμάτων. Γιατί, τα πρόσωπα που κατηγορούνται δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου. Θα ήταν αστείο να πίστευε κανείς πως μια δημοτική υπάλληλος (αυτού του διαμετρήματος) θα τολμούσε ή θα διενοείτο ποτέ να καταχραστεί, εν αγνοία των προϊσταμένων της, τόσο εύκολα το δημόσιο χρήμα.
Πρόσωπα, με «προϊστορία» και σκιές, πρόσωπα που συζητούνται σε κάθε «πηγαδάκι», στα σπίτια, στα καφενεία, αυτά είναι που «θέλουν και μπορούν» να διαπλέκονται με το παρακράτος των Αθηνών, με το παραδικαστικό κύκλωμα, αυτά τα πρόσωπα έχουν πλάτες, «κουμπαριές», και θέσεις κλειδιά στην Τ.Α. Πλάτες πολιτικών, που χρησιμοποιούν τα πρόσωπα αυτά ως διεκπεραιωτές υποθέσεων της εκλογικής τους πελατείας. Πλάτες «μουλάδων» που μοιράζονται τις «σφαίρες επιρροής» και ασελγούν σε χώρες ιερούς, καρπούμενοι κι αυτοί τεράστιο πλούτο.
Εκεί πρέπει να αναζητηθεί η πηγή του κακού, εκεί πρέπει να χτυπηθεί το έγκλημα. Έχει αγανακτήσει ο κόσμος με την ατιμωρησία, με τον εμπαιγμό, πως είναι δυνατόν δημοτικοί υπάλληλοι να «δημιουργούν» μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τεράστιες περιουσίες; Περιουσίες που ξεπερνούν κατά το δεκαπλάσιο το σύνολο των αντίστοιχων (για το ίδιο χρονικό διάστημα) αποδοχών τους; Το περίφημο «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» δεν εφαρμόζεται πουθενά; Τότε και μόνο θα ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα, όταν επιτέλους γίνει έλεγχος του «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ».

Η συντεχνία
    Στον αντίποδα της προσπάθειας που γίνεται για την πολυπόθητη κάθαρση, η όψιμη δημοτική συντεχνιακή παρουσία έρχεται (με ασύνταχτα, στο πόδι γραμμένα ανακοινωθέντα) να υπερασπιστεί τι; Τους συναδέλφους εκείνους που ντροπιάζουν το σύνολο, αντί να σταθεί με υπευθυνότητα και να καταδικάσει με αυστηρότητα τα νοσηρά φαινόμενα, να πει «ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ», αρκετά έχει υποστεί η χώρα μας. Κι επειδή από το άτολμο φραστικό αλαλούμι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς πιστεύει η «συντεχνία», καλά θα ήταν να πάρει σαφή θέση και να απαντήσει: είναι θέση της η πάταξη της διαφθοράς ή στηρίζει εκείνους που αποπειρώνται ή συνεργάζονται με την παρεξουσία, ώστε να διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της ανωμαλίας;

Η ευθύνη των πολιτών
    Έχουν ωριμάσει άραγε τα πράγματα, όπως τουλάχιστον όλα δείχνουν, ή για μια ακόμα φορά θα μείνουμε με τη γλυκόπικρη γεύση των εντυπώσεων; Για να είναι αποτελεσματικό το έργο ενός εισαγγελέα (που ίσως δεχτεί και ισχυρές πιέσεις), ενός εισαγγελέα που επιθυμεί να διακαθαίρει με υπευθυνότητα, χρειάζεται και η συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Των πολιτών που, είτε έπεσαν θύματα απάτης, είτε αισθάνονται αδικημένοι από τη γενικότερη κακοδιαχείριση, έχουν χρέος να συμπράξουν στη μίνι επιχείρηση «καθαρά χέρια».
    Η διαφθορά στον Πόρο και την ευρύτερη περιοχή δεν οριοθετείται από τις συντεταγμένες που περιγράφουν το δημοτικό κατάστημα και μόνο. Η πολιτική κρίση σε τοπικό επίπεδο έχει να κάνει και με τη μακρόβια δημοσιοϋπαλληλική παρουσία ντόπιων και μη, στο ίδιο πάντα πόστο. Αυτή είναι η γάγγραινα που κατατρώει το δημοκρατικό ιστό της τοπικής κοινωνίας. Κι εδώ η ευθύνη είναι μόνο πολιτική, είναι ευθύνη της κεντρικής εξουσίας.