Παράνομη η οικοδομική άδεια γνωστού εστιατορίου

Παράνομη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η οικοδομική άδεια του εστιατορίου «Μποσκέτο» που λειτουργεί στο δασάκι του νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Ύστερα από προσφυγή 31 κατοίκων που κατήγγειλαν ότι το συγκεκριμένο οίκημα είναι αυθαίρετο, ζητώντας ακόμη και την κατεδάφισή του, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε την οικοδομική άδεια για την επέκταση και ανακατασκευή του γνωστού εστιατορίου. Βασικός γνώμονας στην απόφαση
είναι η ανάγκη να προστατευτούν τα κοινόχρηστα άλση ενώ όπως αναφέρεται, η λειτουργία του εστιατορίου «εντός του κοινόχρηστου χώρου του – Άλσους Ευαγγελισμού» - συνιστά μετατροπή του άλσους σε οικοδομήσιμο χώρο και μάλιστα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων», ενώ οδηγεί και στον αποκλεισμό της χρήσης του από το ευρύ κοινό. Το «Μποσκέτο» που λειτουργεί ως εστιατόριο από το 1989 ήταν αρχικά αυθαίρετο αλλά νομιμοποιήθηκε και βρίσκεται στο άλσος που περικλείεται μεταξύ της Βασιλίσσης Σοφίας, Υψηλάντου, Μαρασλή και Γενναδίου. Το 2007 εκδόθηκε άδεια ανέγερσης καταστήματος και τον Ιανουάριο του 2010 δόθηκε άδεια επέκτασης και ανακατασκευής του εστιατορίου επιφάνειας 340 τ.μ.
    Όπως υποστηρίζουν οι δικαστές εντός των κοινόχρηστων χώρων των αλσών επιτρέπεται μόνο η κατασκευή μικρών περιπτέρων και ως τέτοια «νοούνται μόνον μικρές κατασκευές» οι οποίες δεν οδηγούν σε καταστροφή της δασικής βλαστήσεως και σε σφράγιση του εδάφους, δεν αναιρούν δηλαδή τον προορισμό του άλσους ως υποκατάστατου του φυσικού περιβάλλοντος εντός της πόλεως».