Σωτήρης Μεθενίτης: Θα αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση

Επίσημη ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την οικονομική κατάσταση του δήμου, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 19/5 στο Μαρκόπουλο.
    Ο δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης κατέθεσε τα επίσημα στοιχεία του χρέους που έχει προκύψει από τις δύο προηγούμενες δημαρχιακές αρχές.
    Το συνολικό κόστος σε υποχρεώσεις του δήμου ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ. Ξεπερνάει το 150% των τακτικών εσόδων. Ο δήμος βρίσκεται στην 15η θέση μεταξύ των υπερχρεωμένων 58 περίπου δήμων.
    Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι επανέλεγξαν τα στοιχεία και τα νούμερα και με ελάχιστες αποκλίσεις είναι έτσι.
    Τα επίσημα στοιχεία του δήμου και οι ευθύνες των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών περιγράφονται παρακάτω:
Δάνεια δημοτικών περιόδων Ν. Κατσίκη: 2.944,326€
Οφειλή ΕΥΔΑΠ Δημ. Περιόδων Ν. Κατσίκη: 533.274€
Σύνολο: 3.477,600€
19,323% του συνολικού χρέους
Δάνεια δημοτικών περιόδων Φ. Μαγουλά: 4.754.846€
Οφειλή ΕΥΔΑΠ Δημ. Περιόδων Φ. Μαγουλά: 8.478.202€
73,51% του συνολικού χρέους δηλαδή.
Το υπέρογκο χρέος στην ΕΥΔΑΠ στις 31.12.10 ήταν 9.011.000€. Μόνο το 2010 ανέβηκε κατά 2,5 εκατομ.€!!!

ΛΑΤΟΜΙΚΑ ΤΕΛΗ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ
    1.1.1996 έως 31.12.2005 είχαν εισπραχθεί 4 εκατομμύρια ευρώ ενώ οφείλονταν 8 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόνο τα μισά.
    Τα οφειλόμενα από τα Λατομικά τέλη της Δημαρχίας Ν. Κατσίκη (1996-2000) δεν εισπράχθηκαν, οπότε έχουν ήδη παραγραφεί. Το ποσό ανέρχεται όπως σημειώνει ο δήμαρχος στο 1 εκατομμύριο τουλάχιστον.
    Ο δήμαρχος σημείωσε ότι μπορεί εύκολα να αναταχθεί το χρέος, αν ο δήμος εισπράξει τα λατομικά τέλη.
    «Έχουν γίνει πολλές ενέργειες ήδη, κάναμε μια προσπάθεια με τις επιχειρήσεις Λατόμων του Μαλέα (συμφερόντων Μπόμπολα, Ακτωρ κ.ά.) και του Σταύρου που έγινε πρόταση αντί των 4,2 εκατ. € που χρωστάει να καταβάλει το 1 εκατ. €, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό από εμάς.
    Το χρέος πάνω από 50% ανήκει στην ΕΥΔΑΠ. Αν εισπράτταμε τα Λατομικά τέλη και μας επέστρεφε η πολιτεία τα εκατομμύρια που μας κρατάει, θα εξοφλούσαμε τα χρέη μας» εξήγησε ο δήμαρχος.
    «Υπήρξαν πολλές ανακοινώσεις και μια κριτική ότι δεν είχαμε συνειδητοποιήσει τι παραλαμβάναμε. Θέλω να σας πώ ότι δύο μήνες πριν, 14.3.11 η εισήγησή μου έλεγε μεταξύ άλλων: Είμαστε υποχρεωμένοι να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου για να υπαχθούμε στην αναγκαστική υπαγωγή Οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου», άρα ξέραμε πολύ καλά τι παραλαμβάναμε.
    Στο προσεχές τακτικό συμβούλιο θα συζητηθεί η πρόταση να δοθεί το δίκτυο ύδρευσης για 20ετή τουλάχιστον εκμετάλλευση στην ΕΥΔΑΠ. Και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε διαπραγμάτευση με την ΕΥΔΑΠ γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να την εκποιήσει μέχρι και 100%.
    Ο αντιδήμαρχος Σπ. Γέγος στις αιτιάσεις του τι κάνατε ως αντιπολίτευση εξήγησε ότι «όταν βρεθήκαμε στη μειοψηφία ζητήσαμε δύο φορές ενημέρωση και μας είχε βεβαιώσει ο δήμαρχος ότι είχε γίνει διακανονισμός με την ΕΥΔΑΠ και μπορούμε να καταβάλλουμε τις δόσεις. Πληρώθηκαν δύο-τρεις και μετά τίποτα».
    Ο Ι. Πολίτης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να επανερχόμαστε στα πριν. «Πως φταίει η προηγούμενη διοίκηση το ξέρουμε και το έχουμε καταδικάσει. Αν σταθούμε εκεί δεν θα κάνουμε τίποτα. Έπρεπε από την πρώτη εβδομάδα ανάληψης της η παρούσα Δ.Α. να κάνει ένα άτυπο συμβούλιο για να ενημερωθεί το σώμα».
    Αναφέρθηκε στο δυσβάσταχτο κόστος της Πολεοδομίας που επωμίστηκε ο δήμος και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι ανακοινώσεις και να προχωρήσουν με ενότητα και νηφαλιότητα.
    Όσο για την ΕΥΔΑΠ εξέφρασε την άποψη να το λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα με την ΕΥΔΑΠ γιατί αλλιώς «θα μας πάρουν το δίκτυο σε τιμή 3 φορές κάτω».
    Ο Γ. Αδάμος αφού εξέθεσε την δική του εικόνα του πως φθάσαμε εδώ, τόνισε ότι «σήμερα πρέπει να γίνει καταλογισμός και απόδοση ευθυνών».
    Ο Α. Σιλελόγλου επεσήμανε ότι η επιτήρηση του δήμου απειλεί όλη την πόλη, όλες τις υπηρεσίες.
    Περιμέναμε δύο λόγια για την αντικυβερνητική πολιτική και δεν ακούσαμε τίποτα. Έχουμε προειδοποιήσει έγκαιρα για τη θύελλα των μέτρων. Έχουμε προειδοποιήσει ότι ο «Καλλικράτης» είναι το Μνημόνιο για τους δήμους. Ο δήμος έχει ένα χρέος, αλλά το κράτος έχει ένα χρέος προς το δήμο μας. Αυτό το υποτιμάτε ή το θεωρείτε μη ρεαλιστικό και σήμερα είδα να το υποβαθμίζετε. …Να τα απορρίψει ο λαός με μια φωνή.
    Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν και οι παρόντες βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Βλάχος και Ν. Καντερές, που ήταν οι μόνοι που προσήλθαν.
    Ο δήμαρχος ενημέρωσε εν τέλει ότι μέχρι τέλη Ιουνίου το πόρισμα των ορκωτών λογιστών θα είναι έτοιμο και θα γίνει ειδική συνεδρίαση.
    Τόνισε ότι θα αποδοθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση και αν χρειαστεί θα γίνει και Λαϊκή Συνέλευση.