Ο τ. Δήμαρχος Αναβύσσου πούλαγε δημοτική περιουσία αφειδώς

Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού

Ο Σάββας Γκέραλης
Τον ισολογισμό του 2009 του πρώην Δήμου Αναβύσσου συζήτησαν στο δημοτικό συμβούλιο Σαρωνικού την περασμένη Τετάρτη 18/5.
    Το θέμα απασχόλησε επί πολύ τους δημοτικούς συμβούλους, όχι τόσο για αυτό καθαυτό τον ισολογισμό, αλλά για τα όσα έχουν συμβεί στην Ανάβυσσο επί θητείας του δημάρχου Σάββα Γκέραλη, τα οποία βέβαια φαίνονται με αριθμούς στον ισολογισμό.
    Ο Γ. Μπιθυμήτρης επεσήμανε ότι έχουν πουληθεί πάρα πολλά ακίνητα στην πρώτη θητεία του Σ. Γκέραλη.
    Ο Γ. Τζιβίλογλου που την εποχή εκείνη ήταν στην αντιπολίτευση του Δ.Σ. της Αναβύσσου είπε ότι «από τους πρώτους κιόλας μήνες άρχισε το «πουλάω». Μέχρι το 2008 είχαν φτάσει τα 7 εκατομμύρια € οι πωλήσεις του. Γίνανε κάποια έργα. Είδαμε πολύ γκαζόν, είδαμε φοίνικες. Αν αυτό το λέτε ανάπτυξη…».
    Ο Α. Κωνσταντέλλος θεωρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί οι αρχές της λογιστικής. Έγινε ένα τεράστιο άνοιγμα με δυσδιάκριτα τα στοιχεία ανάπτυξης του και γι’ αυτό δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει.
    Ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου αναφέρθηκε στα νούμερα του ισολογισμού:
    Έσοδα 3.501.000,00 – δάνεια 3.300.000,00
    Εξήγησε ότι το χρέος της Αναβύσσου σήμερα είναι στο 94,61% και αν δεν ήταν ο «Καλλικράτης» η Ανάβυσσος θα έμπαινε σε ειδική ρύθμιση χρέους, όπως πολλοί άλλοι δήμοι. Το χρέος στις άλλες πόλεις του Σαρωνικού είναι στο 30-40%. Παρ’ όλα αυτά τόνισε πρέπει να ψηφιστεί ο ισολογισμός.
    Ο Μ. Τσαλικίδης εξήγησε ότι συζητώντας το θέμα του ισολογισμού «αποτυπώνουμε νούμερα και ψηφίζουμε αν η αποτύπωση του ισολογισμού είναι σωστή», και όχι αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενο.
    Ο τ. δήμαρχος Σάββας Γκέραλης, ανήκει στην κατηγορία των «εκσυγχρονιστών» προφανώς, αφού έσοδα έβγαζε πουλώντας γη!
    Απαντώντας δε σε όλες τις αιτιάσεις παραδέχτηκε ότι πούλαγε, αλλά νόμιμα.
    «Είναι γεγονός ότι υπήρχε η πολιτική του πουλάω. Οι πωλήσεις ήταν καθ’ όλα νόμιμες και έγιναν έργα στην Ανάβυσσο που φαίνονται. Ένα μεγάλο ποσό των 3 εκατομμυρίων € πήγε για τα σχέδια πόλης που θα αποδώσουν.

Αύξηση τελών στις Κοινότητες Φώκαιας και Αναβύσσου - Στάσιμα στα Καλύβια

    Η πρόταση της πλειοψηφίας ήταν να παραμείνουν τα τέλη των Καλυβίων στάσιμα και να ανέβουν κατά τι των άλλων Κοινοτήτων που είναι πάρα πολύ χαμηλά.
    Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Χρ. Χριστοφάκη ήταν: «Μηδενική αύξηση των τελών χρήσεως για τουλάχιστον δύο χρόνια. Μείωση των τελών στα Καλύβια, διότι οι τιμές είναι ήδη ιδιαιτέρως υψηλές. Εξαίρεση του Κουβαρά από την επιβολή τελών, αφού δε διαθέτει κοινόχρηστους χώρους. Και άμεση δημιουργία επιτροπής ζωνών εμπορικότητας, η οποία θα προβεί σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για την αρτιότερη επιβολή τελών και την εξομάλυνση αυτών».