ΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΣ: «Ο δικομματισμός είναι πια κοινωνικά νεκρός. Συντηρείται μόνο από την διαπλοκή, με νύχια και δόντια, για να μην χάσει τα κεκτημένα του»


Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές γνωστός δημοσιογράφος Άρης Σπίνος, σε μια συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλάει για την ανάγκη επανακυριαρχίας της κραταιάς κεντροδεξιάς, που συσπειρώνεται στις τάξεις του ΛΑΪΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ και εξηγεί γιατί ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατάφερε σε μόνο δέκα χρόνια να ηγείται ενός κόμματος που διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία.

- Κύριε Σπίνο, συνεχίζεται να επιμένετε στις εκπομπές σας, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση ότι η κεντροδεξιά οφείλει να διεκδικήσει τον ιστορικό ρόλο που της ανήκει. Τι εννοείται;
- Η μάχη των ιδεολογιών σήμερα, είναι διακριτή από τους σκεπτόμενους Έλληνες, μόνο σε δύο πόλους. Ο ξεκάθαρος λόγος της αριστεράς που πρεσβεύει την κατάργηση της έννομης τάξης, την βίαιη κυριαρχία της στο πολιτικό σύστημα και την εξουδετέρωση του κάθε τι που αναπτύσσεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Από την άλλη μεριά είναι ο ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ που σ’ αυτήν την ισοπέδωση αντιπροτείνει τον ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΣΜΟ, ως κυρίαρχη σκέψη για οτιδήποτε αφορά το πολιτεύεστε του ελληνικού λαού.
Αν κάποιος αναζητήσει απ’ όλα τα άλλα κόμματα, εντός και εκτός βουλής τα βασικά συστατικά που συγκροτούν τον πολιτικό τους λόγο ευκόλως θα διαπιστώσει ότι είναι αρκούντως αλλοιωμένα εξ αιτίας πρόσκαιρων ελληνικών ή διεθνών συμμαχιών που καλούνται να διαχειριστούν, και στο τέλος καταλήγουν να έχουν κοινούς παρανομαστές μεταξύ των, χωρίς καμία διαχωριστική γραμμή.
Φαντάζομαι ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε ότι ειδικά η σοσιαλιστική προοπτική που ευαγγελιζόταν το ΠΑΣΟΚ, μόνο ως αστείο ή ανέκδοτο μπορεί πλέον να υποστηριχθεί σήμερα. Και η Ν.Δ. όμως περπατά σε κινούμενη άμμο με ετεροβαρείς προσανατολισμούς που έχουν σχηματίσει έναν ιδεολογικό ακαταλαβίστικο προσδιορισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί «ψαρεύει» με πρόσκαιρο μικροκομματικό συμφέρον σε θολά νερά οποιονδήποτε αμφιταλαντευόμενο ψηφοφόρο, ανεξάρτητα από την κυρίαρχη ιδεολογική του καταβολή. Αυτό καταλήγει σε μια Βαβέλ που την αναγκάζει να στρογγυλοποιεί τον λόγο της γιατί θέλει να τα έχει καλά με όλους.

- Ποια θεωρείται εσείς ότι πρέπει να είναι η κυρίαρχη δομή ενός πατριωτικού κόμματος, που όπως λέτε η ΝΔ δεν την έχει;
- Πρέπει να σας πω, ότι κατά το ελληνικό σύνταγμα, πατριωτικά θα πρέπει να είναι όλα τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής.
Είναι δυνατόν να υπάρχει πολιτικός οργανισμός που να ζητά ψήφο από Έλληνες πολίτες και να αντιτάσσεται στα ελληνικά συμφέροντα; Μπορεί αυτό να μοιάζει ουτοπικό ως ερώτημα αλλά δυστυχώς η απάντηση είναι «ναι». Σας λέω χαρακτηριστικά μόνο ένα παράδειγμα. Είναι δυνατόν να υπάρχουν κοινοβουλευτικά κόμματα που να επιτρέπουν τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά τους υποψηφίους που δηλώνουν ευθαρσώς ότι έχουν μοναδικό σημείο αναφοράς το τουρκικό προξενείο στη Θράκη και να αγωνίζονται για την οθωμανική ιδέα; Εμένα αυτό με προβληματίζει για το ρόλο του καθενός, είτε ηθελημένα είτε όχι.
- Γιατί θεωρείται ότι η κεντροδεξιά περνάει την περίοδο μιας «ιδεολογικής οπισθοχώρησης»;
- Η ηγεμονία της κεντροδεξιάς κατακερματίστηκε επειδή ενοχοποιήθηκε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην νεότερη πολιτική ιστορία από το 1967 έως το 1974. Αυτή η περίοδος όμως ανέδειξε, πέρα από όλα τα αρνητικά που είχε, θεμελιώδεις κανόνες λειτουργίας ενός κράτους που εμπνεόντουσαν από εθνικοκεντρικές ιδέες. Αυτές και μόνο, θα μπορούσαν να γίνουν οι «αγωγοί» επιχειρημάτων απέναντι στη λάσπη της αριστεράς που άρπαξε την ευκαιρία για να «νεκρώσει» τον μεγάλο νικητή της ιστορίας, που σε όλα τα ραντεβού που έδωσε μαζί της ήταν πάντα νικητής. Αναφέρομαι στον ιδεολόγο κεντροδεξιό πατριώτη. Φυσικά υπήρξε και διαχρονικό έλλειμμα πεφωτισμένων ηγετών, που θα έπρεπε να οδηγήσουν τον ιδεολογικό προσανατολισμό αυτής της παράταξης στις χαμένες αναζητήσεις που φρόντιζε να επικαλύπτει με την ανοχή ενός συστήματος η πανταχούσα ένοχη αριστερά. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν πως η εξέλιξη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα ως κατ’ εξοχήν πατριωτικής έκφρασης, να αποτελεί μια υποτυπώδη λειτουργία ενός ανοραμάτιστου κομματικού μηχανισμού, έλλειψη όπως προείπα ηγέτη, σ’ έναν πολιτικό οργανισμό που σιγά σιγά ταυτίστηκε με τις αστικές απαιτήσεις της καθημερινότητας, έχοντας απωλέσει τα βασικά συστατικά που έπρεπε να κυριαρχούν στην ιδεολογία της. Αυτά είναι, η υπέρλαμπρη ορθοδοξία που βάλλεται από ανιστόρητους και αμαθείς νεοέλληνες, το αίσθημα της έννομης τάξης που όφειλε να αφήνει διάχυτο σ’ όλη την κοινωνία και φυσικά ο πατριωτικός παρεμβατισμός ως πρωτεύον ζήτημα σκέψης σε κάθε ενέργεια των πολιτικών που την εξέφραζαν.

- Πώς πιστεύεται ότι μπορεί να ανασυγκροτηθεί αυτός ο «χαμένος κόσμος της κεντροδεξιάς» όπως τον περιγράφεται;
- Ο δικομματισμός στην Ελλάδα είναι πια κλινικά νεκρός. Συντηρείται μόνο από την διαπλοκή, προκειμένου να επιβιώσει «η κάστα» των βαθύπλουτων γνωστών – αγνώστων που χρησιμοποιούσαν τα κόμματα ως οχήματα μεταφοράς των συμφερόντων τους. Πιστεύω απόλυτα ότι στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν πολύ σύντομα, η διαφθορά του παρελθόντος, που εκφράζεται κυρίαρχα από την νοθευμένη νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα  κάνει παρέα με τους δεινόσαυρους που κάποτε υπήρξαν στον κόσμο. Ο λόγος που ο ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ έχει καταφέρει μέσα σε δέκα χρόνια από την ίδρυσή του να διεκδικεί με την ίδια αξίωση την κυβερνητική εξουσία, με όλα τα κόμματα που έχουν ιστορία σαράντα και πενήντα ετών, είναι ακριβώς επειδή αφουγκράστηκε τα προδομένα οράματα απλών ανθρώπων, που έπαυσαν να ανέχονται να σκύβουν τη μέση σε πολιτικές συμμορίες επειδή τους έταζαν έναν διορισμό, στο χρεοκοπημένο δημόσιο ή κάποιο άλλο ρουσφέτι. Αυτή είναι η διαφορά πρότασης του πατριωτικού παρεμβατισμού. Η νέα κυρίαρχη ιδεολογία που αποτελεί την έκφραση για κάθε Έλληνα που πονάει τον τόπο του. Τίποτα πάνω από την πατρίδα. Αυτό εκφράζει ο ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ και γι’ αυτό θεωρώ ότι πολύ σύντομα αρκετοί γειτονικοί λαοί θα αλλάξουν την προκλητική συμπεριφορά τους απέναντί μας, όταν θα διαπιστώσουν ότι και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη, η ανασυγκρότηση του πατριωτικού έθνους, θα είναι μόνιμο εμπόδιο για να συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο που κάνουν χρόνια ολόκληρα εις βάρος των Ελλήνων, εκμεταλλευόμενοι την ποταπή ανοχή των Ελλήνων πολιτικών.

- Κύριε Σπίνο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ήσασταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στον Πειραιά, με το συνδυασμό που υποστηρίχτηκε από τον ΛΑΪΚΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ. Θα είστε και υποψήφιος βουλευτής;
- Η πρόθεσή μου για να προσθέσω ένα μικρό λιθαράκι με όποιον τρόπο μπορώ, αν μπορώ, προς όφελος της πατρίδας μου έχει τεθεί στη διάθεση του Προέδρου του ΛΑΪΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ. Όπως δεν διάλεξα να είμαι υποψήφιος στον Πειραιά αλλά προτάθηκα από τον πρόεδρο του κόμματος έτσι και τώρα δεν διαλέγω μετερίζι ούτε εκλογική περιφέρεια προκειμένου να συμβάλλω, όπως μπορώ μαζί μ’ όλους τους Έλληνες πατριώτες. Όπου μου ζητήσει να είμαι παρών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αν κρίνει ότι μπορώ να προσφέρω ως στρατιώτης στη μεγάλη μάχη που έχει ξεκινήσει ο ίδιος για την ανασυγκρότηση της πατρίδας, θα το κάνω με εξαιρετική αφοσίωση, μ’ όλες μου τις δυνάμεις και χωρίς δεύτερη κουβέντα. 
ΠΗΓΗ: Εφημ. «ΑΥΡΙΑΝΗ»