Μαγγάνιο και θειικά οξέα στο νερό της Αίγινας

Μετρήσεις που έγιναν στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού έδειξαν ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ νερό τρέχει στις βρύσες τους, σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων της Αίγινας, που διαμαρτύρονται ότι, εκτός από το γεγονός πως καλούνται να το πληρώσουν έως και έξι φορές ακριβότερα τώρα το πίνουν και ρυπασμένο από επικίνδυνα στοιχεία.
    Το διαπιστευμένο εργαστήριο που έκανε τις χημικές αναλύσεις στο νερό του δικτύου, ύστερα από πρωτοβουλία κατοίκου στην περιοχή της Χλόης στα βορειοδυτικά του νησιού δεν συνιστάται η κατανάλωση του νερού ως πόσιμου. Όπως καταγγέλλει κάτοικος: «Το  νερό στη βρύση είχε αρχίσει και κιτρίνιζε, ενώ είχε και οσμή. Το γεγονός αυτό με προβλημάτισε ιδιαίτερα, καθώς, αν και διαθέτω ειδικό φίλτρο νερού, χρειαζόταν να το αντικαθιστώ συχνότερα απ’ ό,τι έκανα συνήθως».

Τι βρήκαν οι αναλύσεις
    Έπειτα λοιπόν από τις μετρήσεις ου πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένο εργαστήριο της Αθήνας, η γνωμάτευση ήταν αποκαλυπτική: Το νερό της περιοχής δεν είναι πόσιμο, καθώς παρουσιάζει αυξημένη περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, δυόμισι φορές παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Ειδικότερα, περιέχει 114μg/l με επιτρεπόμενο όριο στο πόσιμο νερό τα 50μg/l! Παράλληλα, τα θειικά οξέα είναι επίσης σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς υπερβαίνουν τα όρια που έχουν μπει από τη νομοθεσία στα 260μg/l.
    Το μαγγάνιο προσδίδει στο νερό υποκίτρινο χρώμα με χαρακτηριστική πικρή γεύση και οσμή. Επίσης ενδέχεται να δημιουργήσει έγχρωμο κολλοειδές ίζημα κατά τη χλωρίωση του νερού, όπως επιβεβαιώνει το εργαστήριο.
    Στη γνωμάτευση του εργαστηρίου εκτιμάται ότι η αυξημένη περιεκτικότητα του μαγγανίου στο νερό ενδεχομένως να οφείλεται στην κακή κατάσταση που βρίσκεται το δίκτυο, το οποίο είναι διαβρωμένο σε πολλά σημεία του. Αντίστοιχα εντοπίζει ότι είναι αρκετά σκληρό με μέτρια περιεκτικότητα σε άλατα. Αυτά τα στοιχεία το καθιστούν ακατάλληλο για τη λειτουργία συσκευών που θερμαίνουν το νερό, όπως πλυντήρια, βραστήρες, θερμοσίφωνες, καθώς μπορεί να τα καταστρέψει. Το εργαστήριο αναφέρει επίσης ότι σε περιπτώσεις συστηματικής άρδευσης πρέπει να υπάρχει συμπληρωματική γνωμάτευση από γεωπόνο.
    Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον οργανισμό. Επιδημιολογική μελέτη που είχε γίνει στην Ταϊβάν είχε συνδέσει περιστατικά εγκεφαλικής αγγειακής νόσου με τη χρόνια πρόσληψη μαγγανίου. Το μαγγάνιο σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις καταστρέφει διάφορα γάγγλια του εγκεφάλου, προκαλώντας συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον.

Το πρόβλημα
    Η ποιότητα στο νερό της Αίγινας είναι πρόβλημα που χρονίζει, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς. Πηγές ύδρευσης αποτελούν τα υδροφόρα πλοία του νησιού, «η νερουλού», όπως την ονομάζουν οι κάτοικοι, και οι γεωτρήσεις, οι οποίες την περίοδο του καλοκαιριού συμπληρώνουν την αυξημένη ζήτηση για νερό. Όλο αυτό το νερό καταλήγει στο δίκτυο, που βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, σύμφωνα και με τα στοιχεία της δημοτικής Αρχής. Με τη σειρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Αίγινα Στέλιος Κοττάκης παρατηρεί ότι οι μετρήσεις στη βρύση του ιδιώτη είναι χαρακτηριστικές για την κατάσταση που επικρατεί σε όλο το νησί.
    «Θα πρέπει να κλείσουν άμεσα οι γεωτρήσεις, να γίνουν άμεσα τα έργα της πολιτείας για την κατασκευή του αγωγού και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στο νερό, μειώνοντας παράλληλα τα υπέρογκα τιμολόγια για την ύδρευση του νησιού», καταλήγει.

Λύση
    Πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού είναι η κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το νησί με το υπόλοιπο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Το έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 15 εκατομμύρια ευρώ, και θα αποτελέσει την οριστική λύση στο πρόβλημα. Μέχρι τότε, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.
    «Αγοράζουμε εμφιαλωμένο εδώ και χρόνια. Πλέον δεν εμπιστευόμαστε το νερό της βρύσης. Η ποιότητά του έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Το πληρώνουμε πολύ ακριβά και δεν μπορούμε να το πιούμε», δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας Στράτος Πανταβός.
    «Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα πίσω από το ζήτημα με το νερό. Προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα των κατοίκων, θα πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές ορθής διαχείρισης του όπως η συλλογή ομβρίων υδάτων σε στέρνες», τονίζει ο Σ. Πανταβός.

Σάκης Σακκιώτης – Δήμαρχος Αίγινας: «Οι μετρήσεις δεν είναι ενδεικτικές»
    ΤΗΝ ΚΑΚΗ κατάσταση που επικρατεί στο δίκτυο ύδρευσης δείχνει το γεγονός ότι, από τα 2.300.000 κυβικά μέτρα νερού που μεταφέρονται στο δίκτυο, χάνεται το 40%. Το επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος του νησιού Σάκης Σακκιώτης. «Οι μετρήσεις που δείχνουν την ακαταλληλότητα του νερού δεν είναι ενδεικτικές. Όντως υπάρχει πρόβλημα, το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο, ωστόσο έτσι το παραλάβαμε, δεν φέρουμε ευθύνη σαν δημοτική Αρχή για την κατάσταση που επικρατεί και αν επιβαρύνει το νερό με ρυπογόνες ουσίες. Η σύνδεση με τον υποθαλάσσιο αγωγό της ΕΥΔΑΠ είναι ήδη στα σκαριά και δεν θα αντιμετωπίσουμε παρόμοια φαινόμενα», δηλώνει από την πλευρά του ο Σ. Σακκιώτης.