Σκληρή αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα χρέη του Δήμου Περιστερίου

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης
Η πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργείου Εσωτερικών για τους υπερχρεωμένους Δήμους, στους οποίους συμπεριλαμβάνει και το Περιστέρι, ήταν η αφορμή για μεγάλες διενέξεις μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19 Μαϊου 2011.
Η αρχή έγινε από τον Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δημήτρη Κελάφα, ο οποίος μίλησε για υπέρ δανεισμό του Δήμου, καθώς τα έσοδα συνδέονται άμεσα με τις οικονομικές εξελίξεις του τόπου. «Βρισκόμαστε ήδη πριν το αδιέξοδο του πρώτου μνημονίου» είπε και συνέχισε «απειλούμαστε και με μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση. Τι θα κάνει ο Δήμος για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα»;

Φανερά ενοχλημένος ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης έκανε λόγο για λάθη, τα οποία βρίσκονται στον πίνακα του Υπουργείου Εσωτερικών και διορθώνοντας τους συνομιλητές του είπε ότι ο Δήμος βρίσκεται στη σειρά κατάταξης 124ος και όχι 51ος που τον θέλει το Υπουργείο.
    «Όλοι στηριχθήκατε σε μια πολιτική μούφα και στις δηλώσεις του κ. Ραγκούση. Να κάνετε σωστή αντιπολίτευση κ. Κελάφα. Εμείς θα πούμε στον Υπουργό να βάλλει το σωστό χρώμα στον Δήμο μας. Ο Δήμος Περιστερίου είναι απόλυτα εντάξει στις υποχρεώσεις του».

«Μνημόνιο»
    Στρεφόμενος στη συνέχεια προς τον Επικεφαλή της Ελάσσονος Μειοψηφίας Κώστα Λαλένη τόνισε: «Και εσείς κ. Λαλένη περάσατε τα εσκαμμένα. Γράφετε στο κείμενό σας ότι οι Παχατουρίδηδες έφεραν το μνημόνιο. Μόνο που το μνημόνιο το έφεραν αυτοί που κλέβουν, δεν πληρώνουν την εφορία και αυτοί που παίρνουν τα φακελάκια. Επειδή πρέπει να είναι όλα στο φως, εγώ προτείνω αύριο να βρεθούμε με τους εκπροσώπους του Τύπου και να τους καταθέσουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις. Εγώ δεν είμαι ούτε γιατρός ούτε μεγαλοδικηγόρος, να δούμε τι πληρώνει ο καθένας».
    Απαντώντας ο κ. Λαλένης σημείωσε: «Εσείς είπατε ότι έχετε 2,5 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα».
    Και η σκληρή κόντρα συνεχίστηκε με τον Δήμαρχο να λέει: «Να δείξω εγώ τα δικά μου χαρτιά και να δείξετε και εσείς τα δικά σας», ενώ ο κ. Λαλένης υποστήριξε: Ποτέ στη ζωή σας δεν διαβάσατε, έχετε κόμπλεξ;
    Στο σημείο αυτό ακούστηκαν φωνές διαμαρτυρίας από την πλευρά της Διοίκησης ενώ η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεκταρία Ευσταθιάδου ζήτησε από τον Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας να ανακαλέσει…
    Ωστόσο, ο κ. Λαλένης ζήτησε: «Να ανακαλέσει ο δήμαρχος περί γιατρών και δικηγόρων. Ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα από επιστήμη. Πρέπει να προστατεύσει το θεσμό ο δήμαρχος, να τον ανακαλέσετε κυρία προέδρος γι’ αυτά που λέει».
    Ο διάλογος ωστόσο συνεχίστηκε ακόμα πιο έντονα και από τις δύο πλευρές, με τον Δήμαρχο να υποστηρίζει ότι 8,5 χρόνια Δήμαρχος δεν τον κατηγόρησε κανείς ούτε για ένα ευρώ, ότι η πολιτική του ήταν και είναι κρυστάλλινη και διάφανη και ο κ. Λαλένης να επιμένει ότι το κείμενο δεν είναι προσωπικό, αλλά αφορά την πολιτική του Δημάρχου.

Λάθος του ΥΠ.ΕΣ.
    Η κόντρα συνεχίστηκε για αρκετή ώρα μεταξύ των δύο ανδρών, μέχρι την στιγμή, που ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης Αλέξης Σταυρούλιας πήρε το λόγο και ανέφερε ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου παραθέτουν όλα τα οικονομικά στοιχεία για τις συνολικές οφειλές και τα τακτικά έσοδα του Δήμου.
    Θεωρώντας ότι «ο Δήμος λανθασμένα εντάχθηκε στην πορτοκαλί ζώνη για συνολικά χρέη που υπερβαίνουν το 100%-120% των τακτικών εσόδων πλέον της ΣΑΤΑ» τόνισε ότι «οι συνολικές οφειλές με στοιχεία της 31/12/2010 όπως προκύπτουν από τα βιβλία και τα στοιχεία του Δήμου μας, ανέρχονται στο ποσό των 48.818.934,00 ευρώ και αφορούν 40.562.264,00 ευρώ σε δανειακές υποχρεώσεις, 6.414.772,00 ευρώ σε υποχρεώσεις προς προμηθευτές, και 1.841.898,00 ευρώ οφειλή στην ΕΥΔΑΠ με 36.837,96 δόσεις. Συνολικό ύψος οφειλών 48.818.934,00 ευρώ. Το ποσό δε που εισπράχθηκε από τα τακτικά έσοδα, όπως περιλαμβάνεται και στη Γενική Ανακεφαλαίωση του απολογισμού έτους 2010 είναι τα εισπραχθέντα τακτικά έσοδα 46.539.024,00 ευρώ, και τα πλέον εισπραχθέντα 2.271.587,00 ευρώ. Το σύνολο είναι 49.310.612,00 ευρώ.
    Από τη σύγκριση των δύο κονδυλίων προκύπτει ότι οι συνολικές οφειλές είναι χαμηλότερες από τις εισπράξεις που υπολογίσθηκαν για την ένταξή μας στην πορτοκαλί ζώνη των χρεωμένων Δήμων».

Συναίνεση
    Το κλίμα έγινε κάπως συναινετικό προς το τέλος, με την παρέμβαση του κ. Κελάφα, που πρότεινε στην Διοίκηση ότι, εάν χρειασθεί ένα πεδίο συναίνεσης η παράταξή του θα δεχθεί να συζητήσει τα παραπάνω ζητήματα σε ήρεμο τόνο.
    Το θέμα έκλεισε ο Δήμαρχος, ο οποίος μίλησε για διεκδίκηση, να μη σκύβει κανείς το κεφάλι και ότι θα πρέπει τουλάχιστον στα δύσκολα να μην ξεπερνιούνται τα όρια.