ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Η Χριστοφάκη υπογράφει την κόντρα του Δήμου Σαρωνικού με την «πράσινη» ΕΤΑ

ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ακόμα και της συζύγου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, κ. Χριστίνας Χριστοφάκη, έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της «πράσινης» διοίκησης των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ Α.Ε.) για την εκμίσθωση μέρους των πολυσύχναστων ακτών της Αναβύσσου σε ιδιώτες.
Η ΕΤΑ, αφού παραχώρησε τη χρήση μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού της περιοχής σε ιδιωτικές εταιρίες αντλώντας ετήσια έσοδα μόλις 21.000 ευρώ
συνολικά – την ώρα που ο Δήμος Σαρωνικού θα της απέδιδε από τις μισθωμένες καντίνες των παραλιών 30.600 ευρώ το χρόνο - , στη συνέχεια αποφάσισε να διενεργήσει πρόχειρο διαγωνισμό για την εκμίσθωση τεσσάρων τμημάτων του αιγιαλού την τρέχουσα και την επόμενη θερινή περίοδο. Η ενέργεια αυτή και ο διαγωνισμός που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Πέμπτη αμφισβητούν τα δικαιώματα του Δήμου Σαρωνικού στην παραλία, σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Ερωτήματα
    Η σχετική απόφαση φέρει και την υπογραφή της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χριστοφάκη και των συμβούλων του συνδυασμού της. Τα πολλαπλά ερωτήματα που γεννούν οι χειρισμοί της ΕΤΑ έχει αναδείξει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου με επίσημα έγγραφα προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες, τα οποία όμως φαίνεται μέχρι στιγμής να κωφεύουν. Από την αλληλογραφία αυτή προκύπτει ότι η ΕΤΑ αρχικά ήρθε σε προφορική συμφωνία για την παραχώρηση χρήσης τμημάτων του αιγιαλού προς το δήμο, υπό τον όρο ότι ο δήμος θα της απέδιδε το 20% των εισπράξεων από τυχόν μισθώματα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Φιλίππου σε έγγραφο προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού κ.κ. Χάρη Καστανίδη, Χρήστο Παπουτσή και Παύλο Γερουλάνο, προς τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό και άλλους συναρμόδιους φορείς, «βάσει αυτής της συμφωνίας, ο δήμος μας προχώρησε σε ανοιχτό διαγωνισμό για τη μίσθωση καντινών στα συγκεκριμένα τμήματα του αιγιαλού. Στη συνέχεια, όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ κ. Δημήτριος Λάμπρου όχι μόνο αθέτησε τη συμφωνία, αλλά προχώρησε για πρώτη φορά στη διακήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού για την εκμίσθωση των ίδιων τμημάτων του αιγιαλού (στα οποία έχουν ήδη τοποθετηθεί καντίνες)». Να σημειωθεί πως η εκμίσθωση των καντινών στις δημοφιλείς παραλίες της Αναβύσσου αφενός επιτρέπει στον δήμο να αντλήσει έσοδα απαραίτητα για τη λειτουργία των παραλιών και την εξυπηρέτηση των λουομένων, και αφετέρου διασφαλίζει έσοδα συνολικού ετήσιου ύψους 30.600 ευρώ για την ΕΤΑ.

Εξευτελιστικά τιμήματα
    Και όλα αυτά την ώρα που η εταιρεία έχει παραχωρήσει σε ιδιώτες την απλή χρήση έκτασης 500 τ.μ. στην περιοχή έναντι 3.000 ευρώ ετησίως και την απλή χρήση δύο τμημάτων έκτασης άνω του 1 στρέμματος έναντι 6.000 και 12.000 ευρώ αντιστοίχως. Τοπικοί παράγοντες τονίζουν ότι «πρόκειται για εξευτελιστικά τιμήματα», προσθέτοντας πως οι πραγματικές εκτάσεις που έχουν καταλάβει οι ιδιώτες είναι, μάλιστα, κατά πολύ μεγαλύτερες.