Άλλο ο Στρος Καν και άλλο ο διοικητής του ΚΑΤ

Συνελήφθη για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο νοσοκομείο(!), αλλά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες…

Μπορεί στη Νέα Υόρκη οι αρχές να προέβησαν στη σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ και πιθανού υποψηφίου προέδρου της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος-Καν, απαγγέλλοντάς του σοβαρές κατηγορίες για την «υπόθεση της καμαριέρας», εδώ όμως, είναι Βαλκάνια…
Συνελήφθη την προηγούμενη Τρίτη 17 Μαϊου το μεσημέρι
– κι ενώ η εντολή του εισαγγελέα είχε έρθει από την Παρασκευή -, ο διοικητής του ΚΑΤ, Ευάγγελος Παπαφράγκας, για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα πάνω από το χώρο όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες και η επαγγελματική σχολή βοηθών νοσηλευτών. Η κεραία, μάλιστα, ήταν καμουφλαρισμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται σαν προέκταση του τοίχου. Μόλις περάστηκαν χειροπέδες στο διοικητή, οδηγήθηκε στο Α.Τ. Κηφισιάς προκειμένου να περάσει Αυτόφωρο, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος και πάλι με εντολή του εισαγγελέα. Οι αστυνομικές Αρχές επενέβησαν έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο περιβαλλοντολογικός σύλλογος «Κηφισιά SOS», κατά του διοικητή του νοσοκομείου ΚΑΤ, των μελών της διοικήσεως, των υπευθύνων της εταιρείας Cosmote και κατά παντός υπευθύνου.
Μετά την καταγγελία του συλλόγου στην ΕΕΤΤ, ταυτοποιήθηκε η ύπαρξη σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας εντός των εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου ΚΑΤ, χωρίς τις απαραίτητες άδειες, της εταιρείας Cosmote. Στο άρθρο 70 του Νόμου 3431/2006, το γεγονός αυτό θεωρείται ποινική αδίκημα με διαρκές Αυτόφωρο και οι παραβάτες τιμωρούνται μέχρι 2 έτη φυλάκισης και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο.
Ωστόσο, η ελληνική γραφειοκρατία, αλλά και «άνωθεν παρεμβάσεις», όπως καταγγέλλει ο «Κηφισιά SOS», έστειλαν την υπόθεση για περαιτέρω διερεύνηση και η δικογραφία συνεχίζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει και σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΑΤ για την τοποθέτηση της κεραίας, δεν υπάρχει.
Ωστόσο, από την προηγούμενη Τρίτη που έγινε η σύλληψη του κ. Παπαφράγκα, εκτυλίσσεται ένα «θέατρο του παραλόγου», με την αρμόδια για αδειόδητηση κεραιών Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) να σπεύδει, την ίδια κιόλας μέρα, για να καλύψει το διοικητή του ΚΑΤ – με την υπογραφή του αντιπροέδρου της Ευάγγελου Συρίγου – και να δηλώνει γραπτώς ότι «για τα κεραιοσυστήματα μικροκυψελών δεν απαιτείται η χορήγηση άδειας από την υπηρεσία μας». Θα πρέπει να σημειωθεί πως προ μηνών η ΕΕΤΤ, έπειτα από καταγγελία του «Κηφισιά SOS», είχε εντοπίσει άλλο κεραιοσύστημα κινητής τηλεφωνίας στο ίδιο σημείο του νοσοκομείου ΚΑΤ, καμουφλαρισμένη τότε μέσα σε σύστημα εξαερισμού. Κι ενώ βάσει του νόμου 3431/2006 (άρθρο 31, παρ. 21) δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση κατασκευής κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε νοσοκομεία (χωρίς να εξειδικεύεται ο τύπος τους), η ΕΕΤΤ επιχειρεί να περιπλέξει τα πράγματα με τεχνικές όρους και λεπτομέρειες, επικαλούμενη παλαιότερες αποφάσεις της, που φυσικά δεν υπερισχύουν του νόμου.
Στο τελευταίο έγγραφό της, αλλού κάνει λόγο για «κεραιοσύστημα μικροκυψελών», αλλού για «κεραία τύπου panel», κι ενώ στην τεχνική έκθεση η κεραία του ΚΑΤ αναφέρεται ως «σταθμός βάσης συστήματος κινητών επικοινωνιών». Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του «Κηφισιά SOS», Γιάννης Δεμρτζής: «Επιχειρούν να ονομάσουν το κρέας, ψάρι, αλλά ο νομοθέτης δεν ξεχωρίζει τύπους κεραιών. Άλλωστε, στις συγκεκριμένες κεραίες τρίτης γενιάς, μέσω κομπιούτερ, μπορούν να αυξομειώνουν τις εντάσεις. Οι μικροκυψέλες, δηλαδή, δεν είναι κεραίες; Και ρωτάμε: ο νόμος δεν ισχύει για το νοσοκομείο, το διοικητή και την Cosmote; Η εταιρεία κατέθεσε αναληθή στοιχεία με κωδικό θέσης «Ζηρίνειο, Νίκης 2», χωρίς να αναφέρει εντέχνως ότι πρόκειται για κεραία εντός του νοσοκομείου ΚΑΤ. Τι άλλαξε και δεν εκτελέστηκε το Αυτόφωρο; Μήπως θα πρέπει να πάμε στην Αμερική (βλ. Στρος Καν) για να βρούμε το δίκιο μας; Αν ήταν ένας απλός πολίτης, χωρίς πολιτικά αξιώματα, δεν θα πήγαινε σιδηροδέσμιος; Το υπουργείο, ο κ. Λοβέρδος, τι κάνει γι’ αυτό; Ή μήπως θα πρέπει να είμαστε κι εμείς πολιτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για να έχουμε «ευνοϊκή μεταχείριση»;