Ως «κουτί της Πανδώρας» χαρακτηρίζεται η μεταφορά μονάδας υποκατάστατων στο ΚΑΤ

Προσφυγή στην επιτροπή ενστάσεων του ΟΚΑΝΑ από «Κηφισιάς SOS» και κατοίκους

    Προσφυγή στην επιτροπή ενστάσεων του ΟΚΑΝΑ κατά της διακήρυξης του δημόσιου διαγωνισμού για τη λειτουργία μονάδας υποκατάστατων στο νοσοκομείο ΚΑΤ κατέθεσαν ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Κηφισιά SOS» και 39 κάτοικο της περιοχής.
    Στηριζόμενοι τόσο σε τυπικούς (ανυπόστατη διακήρυξη, διότι έχει εκδοθεί από Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου η θητεία είχε λήξει) όσο και σε ουσιαστικούς λόγους (παράβαση του νόμου και έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης, παράνομη χρήση), οι παραπάνω ζητούν να ανακληθεί ή να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη διακήρυξη, όπως και να ανασταλεί η διαδικασία του διαγωνισμού, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της προσφυγής τους. «Η ενδεχόμενη μεταφορά ενός προβλήματος από έναν τόπο σε έναν άλλο, εάν αυτή δε συνοδεύεται από συγκεκριμένη στρατηγική και μέθοδο, δε συνιστά τρόπο επίλυσης μίας μάστιγας, αλλά αντίθετα ένα σύγχρονο «κουτί της Πανδώρας», που αλίμονο σε όποιον κληθεί να το ανοίξει», τονίζουν οι ίδιοι.
    Όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους μεταξύ άλλων: «Η προχειρότητα του όλου εγχειρήματος, η οποία συνάγεται έμμεσα και από τον ίδιο τον προϋπολογισμό της δαπάνης του έργου (142.000 ευρώ για ένα ακίνητο τύπου «προκάτ»), είναι ένας από τους κύριους λόγους αντίδρασής μας. Δεν είναι δυνατή η στέγαση μίας τέτοιας μονάδας, σε μία τόσο πυκνοκατοικημένη και ήδη κορεσμένη περιοχή, από πλευράς, δόμησης, κυκλοφορίας, θορύβου, δικής της τοπικής εγκληματικότητας (χαρακτηριστικά τα οποία οφείλονται στην αμιγή χρήση νοσηλευτικών και μόνο υπηρεσιών, εντός του συγκροτήματος του Νοσοκομείου ΚΑΤ, που δέχεται ασθενείς, τραυματίες και κοινό καθ’ όλο το 24ωρο, εφημερεύοντας κάθε ημέρα και όλο το χρόνο), χωρίς την προηγούμενη ύπαρξη μιας άρτιας περιβαλλοντικής μελέτης αναφορικά με τις επιπτώσεις του εγχειρήματος».
    Και μεταξύ των λόγων που προβάλλουν είναι και η «ανασφάλεια που ήδη έχει προκληθεί στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, για επικείμενα φαινόμενα, όμοια με αυτά των άλλων περιοχών στις οποίες λειτουργούν μονάδες χορήγησης υποκατάστατων, κυρίως διότι οι έμποροι ναρκωτικών προσεγγίζουν τους χρήστες που προσέρχονται στις μονάδες. Η ύπαρξη πάρκων και παιδικών χαρών στην περιοχή μας αυξάνει την ανησυχία, διότι τα παιδιά της περιοχής μας θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πατήσουν ή να πιάσουν μια πεταμένη σύριγγα, ακόμη και να τρυπηθούν με αυτή….». Ενώ «από την άλλη τώρα πλευρά, αυτή των χρηστών, θα έπρεπε να είχε ερευνηθεί, το εάν διασφαλίζεται και με ποιο τρόπο, το ήρεμο περιβάλλον που απαιτείται για την προσπάθεια θεραπείας και απεξάρτησής των».
    Και καταλήγουν στην προσφυγή τους, ζητώντας την ανάκληση, την ακύρωση της προσβαλλόμενης διακήρυξης και την αναστολή διαδικασίας του διαγωνισμού για τη μονάδα υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο ΚΑΤ: «Δυστυχώς, παρά το μέγεθος του εγχειρήματος, κανένα πόρισμα της επιστήμης (ή έστω ένας σχετικός από μέρους σας προβληματισμός) δεν υφίσταται αναφορικά με τη μεταφορά των τοξικομανών χρηστών, τον προαύλιο χώρο όπου αυτοί θα περνούν την ώρα τους, τον αριθμό των ατόμων που θα εξυπηρετηθούν από την καινούργια μονάδα (άραγε πόσοι από τους χιλιάδες υπεράριθμους αιτούντες) και πως τελικά θα λειτουργήσει το όλο εγχείρημα σε μία ήδη διαμορφωμένη κοινωνία και κυρίως πώς θα αλληλεπιδράσει με αυτήν. Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο το σωματείο των εργαζομένων σας, στο παρελθόν, αντιδρώντας στην μεταφορά τμήματός σας στην ΨΝΑ Δαφνίου, δήλωσε με Δελτίο Τύπου (11/9/09) μεταξύ των άλλων:
    «Θεωρούμε πως μια τέτοια κίνηση δείχνει ξεκάθαρα την ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής την οποία οι ιθύνοντες προσπαθούν να καλύψουν με πρόχειρες και βιαστικές κινήσεις με χαρακτήρα πυροτεχνήματος. Κινήσεις, που όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσουν, αλλά αντίθετα να μεγιστοποιήσουν προβλήματα». Το ίδιο το σωματείο περαιτέρω πρότεινε ότι: «είναι απαραίτητο η πολιτεία να εξοικονομήσει κονδύλια ώστε κάθε δομή ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων να λειτουργεί με βάση τον ιδιαίτερα θεραπευτικό της προσανατολισμό και επιστημονικό της σχεδιασμό, ώστε να έχει αποτελεσματικότητα. Με ημίμετρα και συγχωνεύσεις, όχι μόνο δεν επιλύονται τα προβλήματα, αλλά οξύνονται περαιτέρω». Η παραπάνω, εντός των κόλπων σας διαφωνία, μαρτυρά πολλά και κυρίως ότι είσαστε προ πολλού γνώστες της προχειρότητας και διακινδύνευσης του όλου εγχειρήματος».