«Θα γίνει της Κερατέας»

14 ΔΗΜΟΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ
ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ούτε που θέλουν να ακούσουν οι κάτοικοι και οι τοπικοί άρχοντες για τα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

    Σε κατάσταση εξέγερσης βρίσκονται οι περιοχές, που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να εγκαταστήσει τα 14 κέντρα πρώτης υποδοχής λαθρομεταναστών.
    Οι τοπικές κοινωνίες σε συνεργασία με τους εκλεγμένους άρχοντες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, ενώ ετοιμάζουν και κινητοποιήσεις όταν ξεκινήσουν τα έργα. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα 14 κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών θα λειτουργούν με σύγχρονες προδιαγραφές και με μέτρα ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας. Έτσι έχουν επιλεγεί:
⎫    Λακωνία, Σπάρτη - Κέντρο Κράτησης.
⎫    Χίος, Μερσινίδι - Κέντρο Κράτησης.
⎫    Σάμος, Βαθύ - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
⎫    Αμυγδαλέζα - Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Ανηλίκων.
⎫    Ελληνικό, τα παλαιά κρατητήρια - Κέντρο Κράτησης.
⎫    Ελληνικό, τα νέα κρατητήρια – Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
⎫    Μονάδα Πέτρου Ράλλη – Κέντρο Κράτησης.
⎫    Ασπρόπυργος – Κέντρο Κράτησης.
⎫    Ροδόπη, Βένα – Κέντρο Κράτησης.
⎫    Έβρος, Φυλάκιο – Κέντρο Κράτησης. Επίσης, αξιοποιείται παρακείμενη δημόσια έκταση για την εγκατάσταση λυόμενων κατασκευών που θα χρησιμοποιηθούν ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
⎫    Θεσπρωτία, εξετάζονται τρεις προτάσεις ιδιωτών για Κέντρο Κράτησης, εκτός της πόλης της Ηγουμενίτσας.
⎫    Αιτωλοακαρνανία, Στάνος, στρατόπεδο Ψαρογιάννη - Κέντρο Κράτησης.
⎫    Έβρος, Καρωτή, πρώην στρατόπεδο Φιλιρίδη – Κέντρο Κράτησης.
⎫    Ορεστιάδα, εξετάζεται πρόταση ιδιώτη με στόχο τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου, όπου θα συστεγάζονται Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, Διοίκηση του Frontex, οι υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.
    Οι περισσότεροι μάλιστα ομιλούν ότι θα ακολουθήσουν τον δρόμο των κατοίκων της Κερατέας, οι οποίοι μετά από συνεχόμενες κινητοποιήσεις κατάφεραν να μη γίνει ο ΧΥΤΥ στην πόλη τους.

Βαριές κουβέντες…
    Όπως είπαμε και παραπάνω, όλοι αντέδρασαν στο συγκεκριμένο σχέδιο. Ή σχεδόν όλοι… Διότι υπάρχει και η περίπτωση του Χρήστου Κορτζίδη, δημάρχου του καλλικρατικού δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Εκεί το «όχι» του Κορτζίδη ήταν αναιμικό με συνέπεια να υπάρχει έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση, τόσο στα δημοτικά συμβούλια, όσο και με βαριές κουβέντες εκατέρωθεν.
    Σπάρτη: Ο δήμαρχος Σταύρος Αργειτάκος και οι βουλευτές Θ. Δαβάκης και Γ. Αποστολάκος τονίζουν ότι η Σπάρτη πλήττεται από την ανυπαρξία συγκροτημένης κυβερνητικής πολιτικής για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, σε συνδυασμό με την αδυναμία της για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας που πλήττει την καθημερινότητα των Λακώνων πολιτών. Αναβρασμός επικρατεί και στις τάξεις των κατοίκων, όπου πολλοί από αυτούς επισημαίνουν ότι «Στη γη του Λεωνίδα, δεν δεχόμαστε λαθρομετανάστες».
    Χίος: Ακατάλληλες χαρακτηρίζει τις εγκαταστάσεις του κέντρου υποδοχής μεταναστών ο δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης. Προσέθεσε, δε, ότι στο νησί τα τελευταία χρόνια έχει λυθεί το πρόβλημα εισροής λαθρομεταναστών, λόγω της συνδρομής της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex.
    Σάμος: «Θέλουμε οι κάτοικοι της Σάμου να αισθάνονται ασφάλεια», τονίζει ο δήμαρχος Στέλιος Θάνος και καθιστά σαφές πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούν μετανάστες από άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Θα αντιδράσουμε δυναμικά, αν μας φέρουν από αλλού», συμπληρώνει ο κ. Θάνος, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι παρατηρείται μια σκόπιμη παραπληροφόρηση και παραπλάνηση της κοινής γνώμης για αν δημιουργηθούν εντυπώσεις, ξενοφοβικό κλίμα και ανησυχία στη σαμιακή κοινωνία.
    Αχαρνές: «Έμπλεξαν και δεν το έχουν καταλάβει. Ο Δήμος Αχαρνών παρέχει εδώ και χρόνια κρίσιμες εξυπηρετήσεις στο Λεκανοπέδιο. Δεν μπορεί να υπομείνει άλλες υπερτοπικές χρήσεις. Φτάνει πια», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
    Μοσχάτο: Σε περιόδους κρίσης που καταγράφονται αυξημένα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας, τα κέντρα υποδοχής μεταναστών εγκυμονούν κινδύνους. Αυτή την άποψη διατυπώνει σε ανακοίνωση του ο δήμος Μοσχάτου και δηλώνει κάθετα αντίθετο στη δημιουργία χώρων εγκατάστασης μεταναστών στην περιοχή του όπως σε ξενοδοχεία του Μοσχάτου ή στο κέντρο μεταγωγών Ταύρου και στο στρατόπεδο του ΡΟΥΦ.
    Ασπρόπυργος: Για μία νέα βόμβα στην ποδιά του Ασπροπύργου κάνει λόγο ο δήμαρχος Νίκος Μελετίου, σε επιστολή του προς τον υπουργό Χρ. Παπουτσή: «Την ώρα που, ακόμη παραμένει ανεξιχνίαστο το έγκλημα της εν ψυχρώ δολοφονίας δύο Πακιστανών, από αλλοδαπούς αθίγγανους, την ώρα που οπλισμένες συμμορίες έχουν μετατρέψει τον τόπο μας σε περιφέρεια του τρόμου, είναι αδιανόητο να αποδεχτεί τη φιλοξενία, ενός ακόμη προβλήματος της πρωτεύουσας», συμπληρώνει ο κ. Μελετίου.
    Έβρος: Να δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης σε άλλους νομούς που μέχρι σήμερα δεν υπέστησαν το ελάχιστο από όλα αυτά τα φαινόμενα που πλήττουν τον Έβρο επί δεκαετίες, καλούν κάτοικοι της περιοχής την ελληνική πολιτεία. Μάλιστα τονίζουν πως σε διαφορετική περίπτωση θα τους βρει απέναντί της. Τη σαφή αντίθεσή του στην απόφαση του υπουργείου δηλώνει και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευής Πατσουρίδης. Ζητάει, δε, ισόρροπη κατανομή κέντρων κράτησης μεταναστών σε κάθε σημείο της χώρας και απαιτεί παράλληλα καλύτερη φύλαξη των συνόρων.
    Αμφιλοχία: Ακατάλληλες εκτιμά πως είναι οι υποδομές του κέντρου υποδοχής στο Στάνο, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, και προσθέτει ότι για να είναι έτοιμες απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα. Σύμφωνα με τον κ. Κοιμήση, είναι ανεπίτρεπτο να μεταφερθούν μετανάστες στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, όπου εντός του οποίου φιλοξενείται η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η μεγάλης αξίας εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Συν τοις άλλοις το στρατόπεδο, βρίσκεται σε σημείο όπου έχει χαρακτηριστεί περιοχή natura, στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί και ως χώρος προσκυνήματος μεταναστών και υπάρχει επιπλέον και αποθήκη πυρομαχικών.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
Στα μαχαίρια για το «ΝΑΙ» του δημάρχου
    Στη μοναδική περιοχή που έχει δημιουργηθεί ζήτημα είναι στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, όπου ενωμένες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης διοργάνωσαν συλλαλητήριο στην Αργυρούπολη. Η αντιπολίτευση μάλιστα χρησιμοποίησε και σκληρά λόγια κατά του νυν δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη για το αναμαικό «όχι» προς τον Χρ. Παπουτσή. Χαρακτηριστικά ο Χάρης Πασβαντίδης σε δήλωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Ο δήμαρχος αγκυλωμένος στις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένος στην πολιτική Τσίπρα για τους λαθρομετανάστες επιχείρησε να μας χαρακτηρίσει ξενόφοβους, γεμάτους μίσος για συνανθρώπους που υποφέρουν. Τα περί εξομοίωσης των μεταναστών και λαθρομεταναστών με τους Ποντιακής καταγωγής Έλληνες αποτελούν αποκρουστικό ηθικό, πολιτικό και ιστορικό ατόπημα». Μάλιστα, στελέχη της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Κορτζίδη, ότι χρησιμοποιώντας τους λαθρομετανάστες επιχειρεί να προβεί σε deal με την κυβέρνηση για το θέμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
    Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης το κέντρο κράτησης και υποδοχής μεταναστών θα είναι το επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, ενώ όπως τονίζουν κάποιοι οι ενωμένοι δήμοι θα βρεθούν αντιμέτωποι, καθώς το μεν Ελληνικό στηρίζει τον δήμαρχο, που προέρχεται από εκεί, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση προέρχεται από την Αργυρούπολη, εκφράζοντας τους κατοίκους της.