Έκαναν χωματερή το δάσος των Θινών

Περιβαλλοντικό έγκλημα

Σκουπίδια και από το Αίγιο μεταφέρονται παράνομα στην παραθαλάσσια δασική έκταση της Ηλείας που απειλείται με καταστροφή

ΕΠ’ ΑΥΤΟΦΩΡΩ συνέλαβαν κάτοικοι και οι φορείς του Βαρθολομαίου Ηλείας φορτηγό ιδιωτικής εταιρείας την ώρα που ξεφόρτωνε τα σκουπίδια του Αιγίου μέσα στο απείρου κάλλους δάσος των Θινών. Το παραθαλάσσιο δάσος, έκτασης 13.000 στρεμμάτων, αποτελεί τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου που απέμεινε από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στον πυρόπληκτο νομό.
    Μέσα στο δάσος, το οποίο προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες, λειτουργούσε παράνομη χωματερή, που υποτίθεται ότι σφραγίστηκε στα μέσα του 2010. Όπως αποδείχτηκε, ωστόσο, ο χώρος παραμένει ορθάνοιχτος. Ο όγκος των αστικών αποβλήτων έχει αυξηθεί γεωμετρικά και διαχέεται μέσα στο δάσος, υποβαθμίζοντας περαιτέρω το δασικό οικοσύστημα. Από την άλλη, κανένας φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν γνωρίζει πως βρέθηκαν εκεί τα σκουπίδια από τα εμπορικά καταστήματα και από τα σχολεία του Αιγίου. Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι με το γεγονός και απαιτούν να αποδοθούν άμεσα ευθύνες στους ενόχους. Για το περιστατικό διέταξε έρευνα η Εισαγγελία Αμαλιάδας.
    «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είχαμε καταγγείλει τη λειτουργία της χωματερής και πριν από το περιστατικό. Ο όγκος των σκουπιδιών δείχνει ότι η χωματερή όχι μόνο δεν έκλεισε ποτέ, αλλά τώρα δέχεται σκουπίδια και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Θα ενημερώσουμε άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», καταγγέλλει ο Διονύσης Κράγκαρης, μέλος της Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον στην περιοχή της Πελοποννήσου.
    «Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, από τότε που έκλεισε η χωματερή, μπαίνουν στον χώρο 3 με 4 φορτηγά την ημέρα και αδειάζουν σκουπίδια μέσα στο δάσος», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μένιος Πατσός.
    Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, «το φορτηγό ανήκει σε μια από τις δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει την αποκομιδή των σκουπιδιών του δήμου. Όσον αφορά το περιστατικό, όμως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι γινόταν και πού πήγαινε τα σκουπίδια η συγκεκριμένη εταιρεία. Η σύμβαση που βρήκαμε σε ισχύ για την αποκομιδή των σκουπιδιών υπήρχε από τον προηγούμενο δήμο». Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι τα σκουπίδια πήγαιναν σε νόμιμους ΧΥΤΑ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του δήμου η δαπάνη της αποκομιδής ανερχόταν περίπου σε 2.500.000 ευρώ τον χρόνο.

Ούτε είδαν ούτε άκουσαν

    Ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, μιλώντας υποστήριξε για το θέμα ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό. «Δεν γνώριζα την κατάσταση που επικρατεί στον σφραγισμένο ΧΑΔΑ, στο δάσος των Θινών. Ωστόσο, αυτός δεν φυλάσσεται και είναι ανοικτός στον οποιονδήποτε. Μόνοι μας, χωρίς πόρους, δεν μπορούμε να λύσουμε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα». «Δεν γίνεται να μη γνώριζε τι συμβαίνει στο δάσος ο δήμαρχος Πηνειού. Τα σκουπίδια έχουν υπερχειλίσει από τη χωματερή και πλέουν έχουν φτάσει δίπλα στα δέντρα», περιγράφει απ’ την πλευρά του την κατάσταση ο Μ. Πατσός.

Δάσος Θινών
    Οι Θίνες είναι ένα παραθαλάσσιο δάσος που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Ανδραβίδα. Οι Θίνες είναι μικροί λόφοι από άμμο που μεταφέρεται από τον άνεμο και συνήθως βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η άμμος απλώνεται στα χωράφια της περιοχής καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των κατοίκων. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, άρχισε να δενδροφυτεύεται όλη η περιοχή και να δημιουργείται το δάσος. Χρησιμοποιήθηκαν θάμνοι και δένδρα από ξενικά κυρίως είδη, όπως ακακίες, ευκάλυπτοι και διάφορα είδη πεύκης που μπορούσαν να αντέξουν τις θίνες.