ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ-ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Και για δυο κακουργήματα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος….

[Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά τους πρόσωπα μετά τις πράξεις καταλογισμού που άρχισαν να καταφθάνουν στους εμπλεκόμενους]

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο θέμα της υπεξαίρεσης-μαμούθ στο δήμο Θεσσαλονίκης, για το οποίο κατηγορείται και ο πρώην δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, μεταξύ άλλων 24 πολιτικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο πρ. δήμαρχος, ενώ αρχικά αντιμετώπιζε μια κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για παράβαση καθήκοντος, τελευταία του ασκήθηκε δίωξη και για δύο κακουργήματα (για υπεξαίρεση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και απλή συνέργεια σε πλαστογραφία
κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ΝΠΔΔ). Και το κατηγορητήριο, όπως αποκαλύφτηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από τα τοπικά (κυρίως) ΜΜΕ, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον ηχηρό τρόπο τις καταγγελίες που κατά καιρούς γίνονταν για το «σύστημα Παπαγεωργόπουλου», ενός συστήματος πλήρους αδιαφάνειας και ανεξέλεγκτης λειτουργίας των υπηρεσιών, όπου ο καθένας μπορούσε να συμπεριφέρεται ωσάν να επρόκειτο για τσιφλίκι του, χωρίς ίχνος σεβασμού του δημόσιου χρήματος και συμφέροντος.
    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες, μίλησε για αναπόδεικτες κατηγορίες, κάτι που πολλάκις επιχείρησε και στο παρελθόν υπερασπιζόμενος το έργο και τη στάση του. Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ζήτησε την παρέμβαση της Πολιτείας και του Κοινοβουλίου ώστε να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει «τα επίλεκτα στελέχη της κοινωνίας της πόλης μας», και τα οποία «ανάλωσαν τη ζωή τους στην υπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου», από τον «οποιοδήποτε εκβιαστή».
    Κανείς, όμως, από όλους αυτούς δεν έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί στις εσπευσμένες συμβολαιογραφικές πράξεις με τις οποίες μεταβιβάστηκαν περιουσιακά τους στοιχεία σε συγγενικά τους πρόσωπα φοβούμενοι τους επερχόμενους καταλογισμούς, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» και ο δημοσιογράφος Νίκος Ηλιάδης, εξέλιξη που από μόνη της θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου περί της μη ευθύνης των στελεχών της στο σκάνδαλο-μαμούθ. Προς τι, άλλωστε, η σπουδή των μεταβιβάσεων όντας βέβαιοι για την αθωότητά τους;
   
Το κατηγορητήριο
    Οι δύο βασικές διαπιστώσεις της δικογραφίας, όπως αποκάλυψε η «Θ», είναι ότι «η διαχείριση των υπέρ τρίτων κρατήσεων στο δήμο Θεσσαλονίκης δεν λειτουργούσε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις» και επίσης «τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν εφάρμοσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τα νόμιμα, με αποτέλεσμα να συμπράξουν στη μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών ως προς την απόδοση των κρατήσεων, φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κλπ., που είχε ως συνέπεια την υπεξαίρεση από το ταμείο του δήμου ποσού ύψους 51,4 εκατ. ευρώ».
    Ο πρώην δήμαρχος ελέγχεται για «πλημμελή έλεγχο και παραλείψεις στον εποπτικό μηχανισμό» με κυριότερο αυτόν «για τη μη εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος». «Ως υπηρεσιακός παράγοντας της διοίκησης του δήμου δεν αναμείχθηκε σε διαχειριστικές πράξεις ούτε υπέγραψε έγγραφα κατά τη διαχείριση των χρηματικών ποσών από τον Π. Σαξώνη, πλην όμως με την ιδιότητά του αυτή δεν μερίμνησε για την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στα λογιστικά του δήμου ούτε επέβαλε πειθαρχικές κυρώσεις σε βάρος του Π. Σαξώνη, μόλις αντιλήφθηκε την καταχρηστική συμπεριφορά κατά τη διαχείριση των χρημάτων…», αναφέρεται στη δικογραφία.
    Οι τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών καλούνται να απολογηθούν για την κατηγορία της υπεξαίρεσης από κοινού και της συνέργειας σε πλαστογραφία, καθώς και της παράβασης καθήκοντος. «Κατά τη διάρκεια της θητείας τους γνώριζαν τα περιστατικά και τις συνέπειές τους, από δε τις ενέργειές τους αυτές δημιουργήθηκε έλλειμμα στο λογαριασμό της διαχείρισης των υπέρ τρίτων κρατήσεων», το οποίο διαφέρει για καθέναν από τους τέσσερις και κυμαίνεται από 3 έως 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, εκτός των υπολοίπων κατηγορουμένων, συνεργάτης τέως δημάρχου κατηγορείται ότι «γνώριζε πως ο Π. Σαξώνης δεν διαχειριζόταν νόμιμα το λογαριασμό των υπέρ τρίτων κρατήσεων», «προσυπέγραφε τις παράνομες ειδικές εντολές των αντιδημάρχων για μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών», κ.ά. Επίσης σημειώνεται πως «εντάσσεται στην ομάδα της διοίκησης, η οποία φέρει ευθύνη για τα υπεξαιρεθέντα ποσά από τον Π. Σαξώνη και για το μη έλεγχο αυτού ως διαχειριστή των υπέρ τρίτων κρατήσεων».

Πράξεις καταλογισμού…
    Εκτός από την κλήση σε απολογία που έλαβαν από τον γ’ ειδικό ανακριτή, όπως αναφέρει η «Θ», οι 25 κατηγορούμενοι, καθώς και άλλοι που υπηρέτησαν σε κρίσιμα πόστα και πριν από το 1998, έλαβαν επιστολή – ειδοποίηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο προχώρησε ήδη στους πρώτους, σε βάρος τους, καταλογισμούς. «Πρόκειται για μια διαδικασία που εξελίσσεται παράλληλα με τη δικαστική, αλλά είναι ανεξάρτητη από αυτήν, διά της οποίας το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί να διασφαλίσει την επιστροφή των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Έτσι σε καθέναν από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, ανάλογα με τη θέση του και τις διαχειριστικές ευθύνες του, καταλογίζεται συγκεκριμένο ποσό, το οποίο από τον καθένα ξεχωριστά με κάθε νόμιμο τόπο», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.
    Όπως αναφέρεται, «η διαδικασία καταλογισμού άρχισε εδώ και καιρό και βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η αποτίμηση της ζημίας για το ελληνικό δημόσιο και συνεπώς ο επιμέρους καταλογισμός γίνεται ανά ένα έτος ξεχωριστά, αρχής γενομένης από το 1997, χρονιά έως την οποία επεκτάθηκε η διερεύνηση του σκανδάλου. Για το λόγο αυτό εκτός από τους 25 το ελεγκτικό συνέδριο προχώρησε σε καταλογισμό και σε βάρος άλλων προσώπων, στα οποία περιλαμβάνεται και ο πρώην δήμαρχος Μίμης Δημητριάδης. Ειδοποιητήρια παρέλαβαν επίσης ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, όλοι οι διατελέσαντες αντιδήμαρχοι Οικονομικών από το 1997 και εντεύθεν, ο τέως γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιος, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη, τα οποία είχαν δικαίωμα υπογραφής σε έγγραφα της ταμειακής και των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου. Εξυπακούεται ότι ανάλογη επιστολή απεστάλη και στο βασικό κατηγορούμενο για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης Παναγιώτη Σαξώνη». Και συνεχίζει:
    «Η αποστολή των ειδοποιητηρίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου αιφνιδίασε τους παραλήπτες, οι οποίοι πίστευαν ότι αυτή η διαδικασία θα ακολουθούσε μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης. Έτσι, μόλις παρέλαβαν προ ημερών τις επιστολές, οι περισσότεροι κατέφυγαν θορυβημένοι στους δικηγόρους τους, ζητώντας να μάθουν με ποια ένδικα μέσα μπορούν να ανακόψουν τη διαδικασία καταλογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες τα καταλογισθέντα ποσά ανέρχονται για ορισμένους σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ η διαδικασία καταλογισμού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αφού ο έλεγχος γίνεται κατ’ έτος ξεχωριστά». Ήδη, οι περισσότεροι από τους 25 έχουν δώσει εντολή στους δικηγόρους τους να καταθέσουν αίτηση αναστολής καταβολής των ποσών, καθώς και ακύρωσης των καταλογισμών.

…και μεταβιβάσεις περιουσιών
    Σύμφωνα με τη «Θ», «αρκετοί από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή του το Φλεβάρη του 2008 άρχισαν να ξεφορτώνονται τα περιουσιακά στοιχεία τους, παραχωρώντας τα σε συγγενείς πρώτου βαθμού. Γνώριζαν ασφαλώς ότι αργά ή γρήγορα το ελληνικό δημόσιο θα κινηθεί εναντίον τους ζητώντας πίσω τα χρήματα τα οποία υπεξαιρέθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα ταμεία του δήμου», και συνεχίζει: «Η διαδικασία μεταβίβασης ή πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, η οποία μπορεί βεβαίωσε να προσβληθεί ως «δόλια», άρχισε το Μάρτιο του 2008, δηλαδή μόλις έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, και συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011. Παρακάτω αναφέρονται μόνον ορισμένα από τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας τα οποία αφορούν πρώην αντιδημάρχους αλλά και υψηλόβαθμα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του δήμου κατά την περίοδο δημαρχίας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου».
    Όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων και των υπαλλήλων που εμπλέκονται στην υπόθεση:
•    πρώην αντιδήμαρχος, ο οποίος δεν μετείχε στο τελευταίο σχήμα αντιδημάρχων του κ. Παπαγεωργόπουλου, παραχώρησε, μια κι έξω, με μια συμβολαιογραφική πράξη την πλήρη κυριότητα σε τέσσερα διαμερίσματα που είχε στη Σίδνο μαζί με τέσσσερις αποθήκες σε συγγενή πρώτου βαθμού, υπό μορφή δωρεάς εν ζωή και γονικής παροχής. Το συμβόλαιο παραχώρησης έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 2009.
•    πρώην αντιδήμαρχος, επιχειρηματίας, με ανάμειξη κατά καιρούς και στον αθλητισμό, ο οποίος επίσης δεν μετείχε στο τελευταίο σχήμα αντιδημάρχων του κ. Παπαγεωργόπουλου, παραχώρησε κι αυτός μια κι έξω, με μια συμβολαιογραφική πράξη, σε πρόσωπο πρώτου βαθμού συγγένειας υπό μορφή γονικής παροχής τα εξής περιουσιακά στοιχεία α. Ποσοστό 33,33% από οικόπεδο 250 τ.μ. στη θέση «Σφαγεία» του δήμου Θεσσαλονίκης . β. Ποσοστό 25% από οικόπεδο ευρισκόμενο στην περιοχή της Ευκαρπίας. γ. Ποσοστό 50% αγροκτήματος έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων με ισόγεια αποθήκη 1.800 τ.μ. στους Αμπελόκηπους. Το συμβόλαιο παραχώρησης έγινε στις 13 Ιανουαρίου 2010. δ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 2 Δεκεμβρίου 2009, πούλησε το ποσοστό του επί της επικαρπίας που είχε σε διαμέρισμα περίπου 100 τ.μ., ογδόου ορόφου, στην παλιά παραλία.
•    στενός συνεργάτης του Β. Παπαγεωργόπουλου πούλησε στις 2 Οκτωβρίου 2009 ένα μικρό διαμέρισμα στην Καλαμαριά. Την ψιλή κυριότητα του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει την παραχώρησε αρκετά νωρίτερα σε πρόσωπο πρώτου βαθμού συγγένειας.