Στο «σφυρί» η βίλα Καζούλη από ΥΠΕΚΑ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Συναγερμός στον Δήμο Κηφισιάς που απαιτεί να του παραχωρηθεί η κυριότητα του κτιρίου.
Οι πρώτες προτάσεις στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου για σύμπραξη με ιδιώτες, χρήσεις πολιτισμού και Δημαρχείου.


    Ένα από τα πρώτα ακίνητα του υπουργείου Περιβάλλοντος που βγαίνουν στο «σφυρί» είναι η βίλα Καζούλη, το στολίδι της Κηφισιάς στην είσοδο της πόλης και ένα από τα πλέον αξιόλογα διατηρητέα κτίρια της Αττικής.
    Το σχέδιο που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου προγραμματισμού του υπουργείου του, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση ακινήτων του ΥΠΕΚΑ (θα πωληθούν ή θα ενοικιαστούν), αλλά και τη σύμπραξη με ιδιώτες σε ευαίσθητους και νευραλγικούς τομείς του ΥΠΕΚΑ. Όπως, μάλιστα, ανακοίνωσε ο ίδιος, για τα ακίνητα του Δημοσίου θα δίνονται οι όροι δόμησης και οι χρήσεις γης ανά ακίνητο, ενώ απλοποιούνται και οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
    Εμπρός σε αυτές τις αιφνιδιαστικές εξελίξεις, που απηχούν, ωστόσο, το μείγμα πολιτικής του υπουργού Περιβάλλοντος, κατά τις επιταγές του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, έχει σημάνει συναγερμός στον Δήμο Κηφισιάς, που ετοιμάζεται να απαντήσει, απαιτώντας από το ΥΠΕΚΑ να του παραχωρήσει την κυριότητα της βίλας Καζούλη, ώστε να ελαφρυνθεί από το βάρος της συντήρησης και να αποδώσει στην κοινωνία της πόλης το ιστορικό αυτό κτίριο.
    Η εισήγηση του δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης 13 Ιουλίου, ενώ κατατέθηκαν και οι πρώτες προτάσεις για τις χρήσεις που μπορεί να λάβει ο χώρος. Ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Βασίλης Ξυπολυτάς μίλησε για «συμφωνία με ιδιώτες» που δραστηριοποιούνται στην Κηφισιά, κατονομάζοντας, μάλιστα και κάποιους από αυτούς, για την αγορά της βίλας Καζούλη από το ΥΠΕΚΑ, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού.
    Η παράταξη της Αγγελικής Συνοδινού τάχθηκε υπέρ της χρήσης της βίλας ως κτιρίου για παραγωγή πολιτισμού στο βόρειο τομέα και όπως τόνισε η ίδια «θα πρέπει να είναι άμεση η κινητοποίηση για να το διεκδικήσουμε όλοι μαζί». Ο Παναγιώτης Κανακάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του πατέρα του Μιχάλη Κανακάκη ως δημάρχου Κηφισιάς, ήδη από τη δεκαετία του ’80, να περιέλθει η βίλα Καζούλη στον δήμο και όπως δήλωσε, «είναι απαίτηση και των παλαιότερων δημοτικών αρχών να χρησιμοποιηθεί ως επίσημο Δημαρχείο της πόλης», ενώ πρότεινε να διεκδικήσουν επίσης το κτίριο του ΕΛΚΕΠΑ επί των οδών Τατοϊου και Λύρα για τη στέγαση υπηρεσιών του νέου δήμου.