ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Αποχώρηση του Δήμου Περιστερίου 
από τον ΑΣΔΑ αποφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποχώρησε ο Δήμος Περιστερίου από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) κατά τη συνεδρίαση της 7ης Ιουλίου, κατόπιν αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, που ζήτησε αναβολή του θέματος για το φθινόπωρο.
    Με 24 θετικές ψήφους, 3 αρνητικές, 6 αποχές και 1 λευκό, το θέμα πέρασε ως εισήχθη, ωστόσο προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης και Δημοτικών Συμβούλων της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζήτησαν αναβολή του θέματος και διάλογο με τον ΑΣΔΑ.
    Για το θέμα, ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης, υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα ο Δήμος Περιστερίου να κάνει ένα βήμα μπροστά, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον Σύνδεσμο σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.
    «Οι εποχές αλλάζουν, το σήμερα γίνεται χθες» τόνισε και συνέχισε «μια καινούργια αρχιτεκτονική ξεκίνησε, οι Νομαρχίες γίνονται Περιφέρειες και θα πρέπει να δούμε τον ΑΣΔΑ με μια άλλη αντίληψη.
    Πριν από μερικούς μήνες είχα εκφράσει στους Δημάρχους του ΑΣΔΑ την άποψη ότι ο Σύνδεσμος θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα τα προβλήματα της κοινωνίας και του αστικού χώρου. Μια πρόταση που έγινε αποδεκτή από όλους.
    Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Περιστερίου δίνει 550.000 ευρώ το χρόνο στον ΑΣΔΑ. Δεν έχει σημασία ωστόσο εάν δόθηκαν πέντε και έγιναν τέσσερα πράγματα για τον Δήμο μας. Δεν χωράει αμφιβολία όμως ότι ο ΑΣΔΑ όλα αυτά τα χρόνια ενίσχυσε τις γειτονιές, άνοιξε δρόμους, έφτιαξε παιδικές χαρές, λακκούβες, μερίμνησε για το Ποικίλο όρος για τα πάρκα, κ.α.
    Δεν παίρνουμε μια απόφαση ότι σήμερα φεύγουμε από τον ΑΣΔΑ και αύριο δεν θα είμαστε. Την χρηματική συμμετοχή του Δήμου μας για το 2011 ο ΑΣΔΑ την έχει πάρει. Στον νέο Αναπτυξιακό Σύνδεσμο που θα δημιουργηθεί, ο Δήμος μας θα είναι και πάλι μέλος του.
    Από την στιγμή που ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος γίνει Περιβαλλοντικός, η συμμετοχή μας σ’ αυτόν θα μπορεί να φτάσει το 0,30% και είναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Το 1,5% που ήταν μέχρι τώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τώρα πλέον έχουμε ανάγκη από έργα για το περιβάλλον».
    «Το 2010 ο ΑΣΔΑ δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ και δεν έγινε απολύτως κανένα έργο» είπε ο Αντιδήμαρχος και Μέλος του Δ.Σ. του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Θ. Αρβανίτης, «η διεκδίκηση ενός έργου έχει αλλάξει. Το ποσοστό που αντιστοιχούσε παλαιότερα από τη ΣΑΤΑ στους Δήμους είναι μικρό. Ο ΑΣΔΑ έπρεπε να ήταν εδώ».

Ερωτήματα
Οι ερωτήσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους Σ. Αλεξοπούλου, Χ. Χρονόπουλο και Δ. Κυριακόπουλο, εστιάστηκαν στην διαχείριση των χρημάτων του ΑΣΔΑ, εάν οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί ή ο Δήμος ζήτησε ένα έργο και δεν έγινε και εάν ο Σύνδεσμος πρέπει να υπάρχει ή να αλλάξει. Ο κ. Κυριακόπουλος μάλιστα επέμεινε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΑΣΔΑ τέθηκαν ζητήματα περιβαλλοντικά και δράσεις οικολογικού χαρακτήρα.

Απόσυρση
«Είστε διατεθειμένοι να αποσύρετε το θέμα»; είπε ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δ. Κελάφας και συνέχισε «θα πρέπει να έρθει κάποια στιγμή για να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα. Η Δυτική Αθήνα έχει ανάγκη τον ΑΣΔΑ. Πρέπει να κινηθούμε συλλογικά, για εμάς χρειάζεται επανακαθορισμός των ρόλων και των αρμοδιοτήτων. Μπορούμε να το επανασχεδιάσουμε. Να το αποσύρετε».
    Για βιασύνη και γρήγορη απόφαση έκανε λόγο ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας» Κ. Λαλένης προσθέτοντας ότι θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει πλήρης ενημέρωση με όλα τα στοιχεία του Συνδέσμου και το τι έχει προσφέρει.
    «Ο ένας λόγος είναι το οικονομικό πρόβλημα, είναι μια δαπάνη που έφτασε τα 4 εκατ. ευρώ και πήραμε 700.000 ευρώ, να το αποσύρετε το θέμα. Σε ό,τι αφορά τον ΑΣΔΑ είναι σαφές ότι δεν μπορεί να κινηθεί με το παλιό καθεστώς. Δεν κατανοώ γιατί πρέπει να ληφθεί σήμερα αυτή η απόφαση».

Συμφωνία
Μετά από επιμονή της αντιπολίτευσης ο Δήμαρχος διάβασε την επιστολή του Προέδρου του ΑΣΔΑ Α. Μποζίκα προς τον ίδιο επιβεβαιώνοντας στο σώμα, ότι οι προτάσεις του Δημάρχου στο Δ.Σ. του ΑΣΔΑ συμπίπτουν απόλυτα με τις προτάσεις του Προέδρου του ΑΣΔΑ.
    Το ερώτημα ότι μπορεί ο Δήμος να πέσει σε παγίδα φεύγοντας από τον ΑΣΔΑ έθεσε ευθέως η Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή» Σ. Αλεξοπούλου, τονίζοντας ότι πρέπει να αλλαχθούν οι όροι και τα ποσοστά, και να μην φτάσει η διοίκηση στο άλλο άκρο. «Αυτό θα βολέψει πολύ την κεντρική εξουσία» είπε «θα κερδίσει κάποια χρήματα. Εμείς σαν Τ.Α. θα χάσουμε όχι μόνο τα οικονομικά οφέλη αλλά κύρια την αίσθηση της ενότητας και της διεκδίκησης, της συνεργασίας και της κοινής αντιμετώπισης των ζητημάτων».
    Η κα Α. Αθανασοπούλου από την «Αριστερή Κίνηση» κατέκρινε την πολιτική και την τακτική του ΑΣΔΑ τονίζοντας ότι 20 χρόνια δεν έχουν λυθεί βασικά προβλήματα, όπως οι σκουπιδότοποι, τα στρατόπεδα, το νεκροταφείο, έργα που έπρεπε να γίνουν και αυτοί αδιαφόρησαν.
    Ως πρόδρομο εξελίξεων χαρακτήρισε την Διοίκηση ο Δημοτικός Σύμβουλος της Ελάσσονος Μειοψηφίας Δ. Κυριακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ο ΑΣΔΑ μπορεί να επαναπροσανατολίσει τον ρόλο του.
    Το θέμα έκλεισε με ψηφοφορία και πέρασε ως εισήχθη με την πλειοψηφία της διοίκησης.