Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο της ΤΕΔΚΝΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε τη ΤΕΔΚΝΑ για τα υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων της Αττικής που ασχολούνται με την προώθηση στους δήμους τους, των στόχων του Συμφώνου των Δημάρχων για βιώσιμες τοπικές ενεργειακές πολιτικές.
    Το σεμινάριο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανέωσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Energy fro Mayors και της συνεργασίας ΤΕΔΚΝΑ-ΚΑΠΕ για την προώθηση του Συμφώνου.
    Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, το οποίο είχε μεγάλη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών, αναλύθηκαν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Συμφώνου Δημάρχων σε όσους δήμους επιθυμούν να προσχωρήσουν σε αυτό, όπως η στελέχωση της Ομάδας Ενέργειας και η δημιουργία Τοπικών Φόρουμ, αλλά και ειδικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή καταγραφή και αναβάθμιση κτηρίων, τις δράσεις για την κινητοποίηση των πολιτών για μια πράσινη πόλη, την απογραφή εκπομπών και τις παρεμβάσεις στον τομέα των Μεταφορών.
    Μιλώντας κατά την έναρξη του σεμιναρίου ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το Σύμφωνο Δημάρχων, ουσιαστικά είναι ένα δίκτυο πόλεων, στο οποίο όμως οι πόλεις που συμμετέχουν, δεν αρκούνται μόνο σε ευχολόγια για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά δεσμεύονται και στο να παρουσιάσουν κάποια αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα. Για αυτό και πρέπει να εκπονήσουν ένα Σχέδιο Δράσης, που θα προτείνει την υλοποίηση κάποιων στόχων στον τομέα της εξοικονόμησης».
    «Σαν ΤΕΔΚΝΑ, - συνέχισε ο κ. Καλογερόπουλος – δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο συγκεκριμένο θεσμό. Νομίζουμε ότι στην σημερινή κατάσταση, με τα σύνθετα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, με τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, της ορθολογικής διαχείρισης των πρώτων υλών και των φυσικών πόρων, απαιτείται από όλους μας μια διαφορετική συμπεριφορά. Απαιτείται να στρατευθούμε για να επιτευχθεί ο γνωστός στόχος 20-20-20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (20% εξοικονόμηση και 20% κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέχρι το 2020) και το Σύμφωνο Δημάρχων, είναι ένα καθοριστικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή. Για αυτό και σαν ΤΕΔΚΝΑ το στηρίζουμε, ίσως ήμασταν ο πρώτος αυτοδιοίκητος φορέας στην χώρα μας που ανέλαβε παρόμοια πρωτοβουλία, προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι δήμοι της Αττικής να γίνουν μέλη του Συμφώνου και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που, μέχρι στιγμής, 25 δήμοι της Περιφέρειας μας είναι, ή έχουν ζητήσει να γίνουν μέλη του», κατέληξε ο κ. Καλογερόπουλος.