Η καταδίκη του δημάρχου βάζει «βόμβα» στο «Mall»

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΟΚ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΖΑΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ

Τον επόμενο μήνα κρίνεται η αντισυνταγματικότητα του νόμου βάσει του οποίου χτίστηκε ο «κολοσσός»

Χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης! Το εμπορικό κέντρο – κολοσσός «The Mall» των 75.000 τ.μ. που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2005 και προσελκύει χιλιάδες κόσμου καθημερινά βρισκόταν στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης προτού ακόμη λειτουργήσει. Η επιτροπή κατοίκων του Αμαρουσίου που έχει προσφύγει στα δικαστήρια και κάνει λόγο για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων τριάντα ετών»
κέρδισε την πρώτη νίκη στη μάχη που δίνει έξι χρόνια τώρα εναντίον του εμπορικού κέντρου: οι δικαστές τους Τριμελούς Εφετείου Αθηνών δικαίωσαν τον κ. Δορύλαο Κλαπάκη, αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Για ένα νέο Μαρούσι», καταδικάζοντας τον πρώην δήμαρχο Παναγιώτη Τζανίκο για την επίθεση που είχε εξαπολύσει εναντίον του τον Απρίλιο του 2003. Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματική την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, ακυρώνοντας ταυτόχρονα και την υπουργική απόφαση πάνω στην οποία είχε στηριχτεί η κατασκευή του, ο κ. Τζανίκος είχε επιτεθεί φραστικά, κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου, εναντίον του κ. Κλαπάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «αλήτη, που εξυπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένου επιχειρηματία από τον οποίο μισθοδοτείται μηνιαίως». Το δικαστήριο κινήθηκε κυρίως γύρω από τη νομιμότητα των πράξεων του πρώην δημάρχου και των συνεργατών του και ύστερα από διήμερη ακροαματική διαδικασία τον καταδίκασε με τελεσίδικη απόφαση σε φυλάκιση 12 μηνών. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι το εμπορικό κέντρο ωφέλησε το Μαρούσι και δεν προξένησε καταστροφές στο περιβάλλον.

«Οι νόμοι να ισχύσουν και για τον κ. Λάτση!»

    Ο κ. Κλαπάκης θεωρεί βέβαιο ότι μόλις τελεσιδικήσουν οι προσφυγές θα πρέπει εφαρμοστεί ο νόμος, τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου να σταματήσουν να λειτουργούν και το αυθαίρετο να κλείσει. «Εκτός και αν η Βουλή αποφασίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος και με νέο άρθρο αποφασίσει ότι οι νόμοι που ισχύουν για όλους μας δεν θα ισχύουν για τον κ. Λάτση και τους ομοίους του», προσθέτει χαρακτηριστικά.
    Από την άλλη, ο κ. Τζανάκος σε δηλώσεις του τονίζει ότι η δίκη που έγινε αφορούσε υπόθεση για συκοφαντική δυσφήμηση και μόνο. «Όλα τα άλλα που αναφέρονται είναι καθ’ ολοκληρία ψευδή και έχουν δημοσιευτεί με σκοπό τη συκοφάντησή μου. Οι ενέργειες του δήμου σχετικά με την υλοποίηση του εμπορικού κέντρου έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά από πάρα πολλούς φορείς και όχι μόνο δεν υπήρξε κανένα θέμα, αλλά και έχει κριθεί ότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση».
    Όπως λέει όμως η επιτροπή κατοίκων, όταν εγκαινιάστηκε το «Τhe Mall» δεν διέθετε τίτλους ιδιοκτησίας, καθώς είναι χτισμένο σε οικόπεδο που δεν ανήκε στην ιδιοκτήτρια εταιρεία αλλά στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και είχε απαλλοτριωθεί για την κατασκευή εργατικών κατοικιών. Στη συνέχεια όμως μεταβιβάστηκε στη Lamda Development A.E. και ενώ λειτουργούσε ήδη το εμπορικό κέντρο! Μόλις τον Φεβρουάριο του 2006 έγινε η μεταβίβαση από τον ΟΕΚ, αλλά τα καταστήματα που φιλοξενούνται δεν έχουν άδεια λειτουργίας, καθώς δεν έχουν ελεγχθεί από την Πολεοδομία και την Πυροσβεστική. Οι προσφυγές κατά των αδειοδοτήσεων των καταστημάτων και των κινηματογράφων θα εκδικαστούν τον Οκτώβριο, καθώς η Αστυνομία έχει κάνει δεκάδες μηνύσεις και αυτόφωρα. Τον ίδιο μήνα θα εκδικαστεί και η παράνομη πώληση του ακίνητου του ΟΕΚ προς τη Lamda Development A.E.

Το χρονικό της ανέγερσης
    Τον Μάρτιο του 2001 ο Δήμος Αμαρουσίου υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τον «Αθήνα 2004» για το Χωριό Τύπου, 202 στρεμμάτων, που θα φιλοξενούσε 5.585 δημοσιογράφους – τα περισσότερα ανήκαν στον δήμο ή αγοράστηκαν από ιδιώτες. Τον Οκτώβριο ο δήμαρχος και η ολλανδική εταιρεία MDC παρουσιάζουν το σχέδιό τους για εμπορικό κέντρο εντός της έκτασης, ενώ οι δημοσιογράφοι μειώνονται σε 5.000. Από το παζλ λείπουν τα 43 στρέμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), στα οποία θα χτιζόταν το εμπορικό κέντρο. Ο ΟΕΚ συμφωνεί να τα παραχωρήσει στον δήμο, με αντάλλαγμα – εκτός από χρήματα – την κατασκευή γραφείων για τον Οργανισμό στην ίδια έκταση. Ο Κώστας Λαλιώτης, τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, επεξεργάζεται και καταθέτει τον νόμο 2947/2001, ο οποίος προβλέπει για πρώτη φορά λειτουργία «χώρου υποδοχής πολεοδομικού κέντρου» με συντελεστή δόμησης Ι, αλλάζοντας έτσι τη χρήση γης που ήταν αμιγούς κατοικίας.
    Ο Δήμος Αμαρουσίου προκηρύσσει νέο διαγωνισμό με ασφυκτικές προθεσμίες για την εξαγορά του 95% της Δημοτικής Επιχείρησης που ελέγχει την έκταση των 43 στρεμμάτων. Με 129 εκατ. ευρώ το έργο αναλαμβάνει η Lamda Development. Οι εκτάσεις ωστόσο δεν διαθέτουν τον απαραίτητο συντελεστή δόμησης και ω του θαύματος, τροπολογία της Βάσως Παπανδρέου εκτοξεύει τον συντελεστή δόμησης στο 2 για τα συγκεκριμένα στρέμματα!
    Ο κ. Κλαπάκης κάνει ασφαλιστικά μέτρα που θα γίνουν δεκτά τον Ιούνιο του 2002 και διακόπτουν το έργο. Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2003, η απόφαση του ΣτΕ είναι καταπέλτης: η κατασκευή του έργου παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος και επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Η Ολομέλεια ακυρώνει τις σχετικές υπουργικές και κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Λαλιώτη. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διατάζει να σταματήσει το έργο. Λίγους μήνες αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα καταθέσει τον νόμο 3207/2003 «Περί ολυμπιακής προετοιμασίας» που θα νομιμοποιήσει το κτίριο. Με βάση αυτόν μειώνει τον συντελεστή σε 1,0, αλλά επεκτείνει τη χρήση γραφείων και σε άλλο οικοδομικό τετράγωνο.
    Τελικά το «The Mall» εγκαινιάζεται με κάθε λαμπρότητα. Το γεγονός ότι το «κέντρο πολλαπλών δραστηριοτήτων» για την εξυπηρέτηση των δημοσιογράφων δεν λειτούργησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και ότι το ενιαίο πάρκο των 80 στρεμμάτων δεν έγινε πνεύμονας πρασίνου, αλλά πάρκινγκ, δεν φαίνεται να ενόχλησε πολλούς. Στις 8 Μαϊου, ύστερα από έξι αναβολές, θα εκδικαστεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή του κ. Κλαπάκη κατά του νόμου Βενιζέλου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως άδεια οικοδομής του «The Mall». Το Ε’ Τμήμα, πάντως, τον έχει κρίνει αντισυνταγματικό.

Ντόμινο εξελίξεων μετά την καταδίκη του πρώην δημάρχου Αμαρουσίου σε 12 μήνες φυλακή για συκοφαντική δυσφήμηση.