Μπλέξιμο με την εκκαθάριση και το διαχειριστικό έλεγχο στην αναπτυξιακή εταιρεία «φάντασμα» 4 δήμων
στα βόρεια προάστια
Συνεχίζεται το δημοτικό «σίριαλ» με την εταιρεία «φάντασμα» ΑΜΝΕΠ Α.Ε. (Αναπτυξιακή Μελισσίων Νέας Πεντέλης), όπου συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με 64.418 ευρώ και ο Δήμος Κηφισιάς από το 2009, αλλά χωρίς αντίκρισμα.
Αν και μετά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε, οι τρεις σημερινοί δήμοι – μέτοχοι (Πεντέλης, Κηφισιάς, Αγίας Παρασκευής) επιχειρούν άρον – άρον να εκκαθαρίσουν και να λύσουν την «αμαρτωλή» εταιρεία, βρίσκουν εμπόδια από τον πρώην δήμαρχο Μελισσίων Εμ. Γραφάκο και τους στενούς συνεργάτες του, που δεν έχουν παραδώσει ακόμη τη σφραγίδα, τα περιουσιακά στοιχεία και τα αρχεία. Παρά το ότι τους είχε ζητηθεί εγγράφως να παρευρεθούν σε πρόσφατη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. της εταιρείας, ωστόσο, όπως αναφέρει ο Δήμος Πεντέλης σε ανακοίνωσή του, «από την πλευρά των μελών του παλαιού Δ.Σ. και των θεματοφυλάκων των αρχείων της εταιρείας (του πρώην δημάρχου Μελισσίων κ. Εμμανουήλ Γραφάκου) και των συνεργατών του κ.κ. Τσούκλερη Δημήτρη και Παπαδόπουλου Ηλία ουδείς προσήλθε».
Σύμφωνα με δήλωση του νομικού εκπροσώπου του Δήμου Πεντέλης: «Μετά από την από 30/8 πρόσκληση του νεοεκλεγέντος Προέδρου της ΑΜΝΕΠ Α.Ε. κ. Ζυγούρη Γεωργίου για την παραλαβή βιβλίων και στοιχείων της εταιρείας, εκλήθησαν να παραβρεθούν τα μέλη του Δ.Σ. που εκλέχθηκαν από τη Γενική Συνέλευση της 30/6/2009, τα μέλη του νέου Δ.Σ. που εξελέγησαν από την Γενική Συνέλευση της 3/8/2011, ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων κ. Γραφάκος Εμ. και οι συνεργάτες του κ.κ. Παπαδόπουλος Ηλίας και Τσούκλερης Δημήτρης, καθώς και οι δήμαρχοι Πεντέλης, Κηφισιάς και Αγ. Παρασκευής, αλλά και οι τέως δήμαρχοι Αγ. Παρασκευής κ. Γιαννακόπουλος και Ν. Πεντέλης κ. Κοσοβίτσας. Ο κ. Γραφάκος με επιστολή του μας ενημέρωσε ότι ο ίδιος αποφάσισε και στις 31/12/2010 έλυσε το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης των γραφείων της ΑΜΝΕΠ Α.Ε. και όρισε τους συνεργάτες του κ.κ. Τσούκλερη Δημ. και Παπαδόπουλο Ηλία να διατηρούν τη σφραγίδα, την περιουσία και τα αρχεία της εταιρείας. Ως εκ τούτου αποστείλαμε την πρόσκληση για την παραλαβή – παράδοση όλων των στοιχείων της εταιρείας.
Δυστυχώς όμως, μόλις σήμερα το πρωί λάβαμε μία επιστολή από τον κ. Γραφάκο, ότι κακώς τον ενοχλούμε για θέματα της ΑΜΝΕΠ Α.Ε. Μια ακόμη επιστολή λάβαμε σήμερα το πρωί από τον κ. Τσούκλερη Δημ., ο οποίος μας ενημέρωνε ότι ευρίσκεται εκτός Αθηνών και θα επιστρέψει στις 6 Σεπτεμβρίου 2011. Εκ μέρους του Δήμου Κηφισιάς προσήλθε το μέλος του νέου Δ.Σ. και δημοτικός σύμβουλος κ. Ψυχόπαιδας Λεωνίδας και εκ μέρους του Δήμου Αγ. Παρασκευής μας ενημέρωσε ο κ. Αλεφαντάς Δημ., μέλος του νέου Δ.Σ. και δημοτικός σύμβουλος ότι δεν μπορεί να παραβρεθεί, λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Από τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ Α.Ε. κ.κ. Τσούλο και Διονυσιώτη λάβαμε επιστολή ότι δεν θα παραβραθούν, γιατί όπως μας έχουν ξαναδηλώσει, δεν γνώριζαν την εκλογή τους στο Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ. Μετά ταύτα θα σταλεί νέα πρόσκληση για την παραλαβή – παράδοση της σφραγίδας, της περιουσίας και των αρχείων της ΑΜΝΕΠ, τα οποία κρίνουμε απολύτως απαραίτητα για να διενεργηθεί ο διαχειριστικός έλεγχος που αποφάσισε το νέο Δ.Σ.».
Πλήθος προμηθευτών και άλλα άτομα, που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία, ψάχνουν τα μέλη του Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία έχουν κάνει επίσχεση εργασίας, ενώ τα χρέη της προς τρίτους εκτιμώνται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και να φανταστεί κανείς πως επρόκειτο για «μια στρατηγικής σημασίας επιλογή με έμφαση στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης», όπως δήλωναν πριν από δυο χρόνια οι τέσσερις δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος, Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, Νέας Πεντέλης Κώστας Κοσοβίτσας και Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος.
Στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, τον Ιούλιο του 2009, εγκρίθηκε η συμμετοχή στην ΑΜΝΕΠ δύο ακόμη δήμων, της Αγίας Παρασκευής και της Κηφισιάς, κάτι που οι υπεύθυνοι χαρακτήριζαν τότε ως «σημαντική εξέλιξη για το μέλλον και τις αναπτυξιακές προοπτικές της». Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ένταξη των παραπάνω ΟΤΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας (ο Δήμος Κηφισιάς συμμετείχε σε 64.418 ευρώ), καθώς και ο ορισμός του νέου Διοικητικού συμβουλίου. Μετά την αύξηση του κεφαλαίου, η συμμετοχή στην ΑΜΝΕΠ διαμορφώθηκε ως εξής: Δήμος Μελισσίων 37,5%, Δήμος Αγίας Παρασκευής 25%, Δήμος Κηφισιάς 25%, Δήμος Νέας Πεντέλης 12,5%.
Εκείνες τις μέρες και, συγκεκριμένα στις 1/7/2009, βάσει «πρακτικού» της εταιρείας, εμφανίζεται να συνεδριάζει σε απαρτία το νέο Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ, με παρόντα μέλη τους Ασημάκη Φωτόπουλο, Ιωάννη Λάιο, Καλλιόπη Γερασιμούλα, Παύλο Νεφελούδη, Ιωάννη Κουρή, Βασίλη Μιχαλακόπουλο, Τηλέμαχο Παλαιολόγο, Γιώργο Παπαβασιλείου, Χριστίνα Κοσμά, Γιώργο Τσούλο και Ελευθέριο Διονυσιώτη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη συγκρότησή του σε Σώμα και την εκπροσώπηση της εταιρείας έναντι τρίτων με διαχειριστικές εξουσίες. Βάσει της απόφασης, δίνονται όλες οι αρμοδιότητες εν λευκώ στον πρόεδρο του Δ.Σ. Ασημάκη Ψωτόπουλο.
Μόνο που τα εμφανιζόμενα ως μέλη του Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ, δεν γνωρίζουν ότι συμμετέχουν σε αυτήν την εταιρεία «φάντασμα». Όπως αποκάλυψε ο δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς Γιώργος Τσούλος – συνεπικρούμενος και από την κατάθεση του πρώην δημοτικού συμβούλου Ελευθέριου Διονυσιώτη -, μόλις στις 25/7/2011 έμαθαν πως μετέχουν στο Δ.Σ. αυτής της εταιρείας, με θητεία έως τις 30/6/2013 και ότι τους αναζητούν οι Αρχές, μαζί με όλο το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Α.Ε. των τεσσάρων δήμων, έπειτα από σειρά καταγγελιών και δικογράφων με απαιτήσεις κατά της εταιρείας. Αλλά και η δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Κοσμά τόνισε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς την Τετάρτη 31 Αυγούστου, όπου το θέμα της ΑΜΝΕΠ απασχόλησε το Σώμα σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, πως «πάντα ήμουν υπέρ των διαδημοτικών συνεργασιών, αλλά εδώ συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα. Δηλώνω πως δεν έχω ποτέ κληθεί, δεν έχω παραστεί, ούτε και έχω καμία ευθύνη για αποφάσεις του Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ Α.Ε.».
Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για μια καλοστημένη «κομπίνα» με πλαστογραφημένες αποφάσεις μελών Δ.Σ., που δεν γνώριζαν ούτε κατά που πέφτουν τα γραφεία εταιρείας. Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της Κηφισιάς ισχυρίζονται ότι ουδέποτε δέχτηκαν να μετέχουν στο Δ.Σ. της συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί και από τη διοίκηση του δήμου με ποια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκαν ως μέλη αυτής. Ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης ισχυρίστηκε πως «υπάρχει τέτοια απόφαση με τα ονόματα των συγκεκριμένων συμβούλων, αλλά ουδέποτε η συγκεκριμένη συστάθηκε ως εταιρεία των τεσσάρων δήμων. Ελάχιστη ως καμία σχέση έχει ο Δήμος Κηφισιάς, καθώς μετά τη συμμετοχή μας δεν έγινε Δ.Σ., ούτε πέρασε η απόφαση σε ΦΕΚ». Ο ίδιος τόνισε πως «όλες οι πράξεις παραδέχεται πως τις έκανε ο φερόμενος ως πρόεδρός της κ. Φωτόπουλος και αναλαμβάνει την ευθύνη», ενώ ο δήμος θα καλύψει πλήρως τους συμβούλους της Κηφισιάς και θα διεκδικήσει την επιστροφή του ποσού των 64.118 ευρώ, με το οποίο συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της διαδημοτικής επιχείρησης. Ωστόσο, είναι απορίας άξιο πως ο δήμος προχώρησε στην εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού, χωρίς να έχει δημοσιευθεί προηγουμένως σε ΦΕΚ το νέο σχήμα της ανώνυμης εταιρείας των τεσσάρων δήμων.
Πηγή: «Η ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ»