55.000 προσλήψεις μέσω ΔΕΚΟ στους Δήμους!

ΟΡΓΙΟ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Από το «παράθυρο» για τα δικά μας παιδιά

Σάλο έχει ξεσηκώσει η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει 55.000 προσλήψεις με 5μηνες συμβάσεις, μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που θα χρησιμοποιηθούν μάλιστα στους Δήμους (νηπιαγωγοί, βρεφονηπιοκόμοι κ.ά.).
Ονομάζονται προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Γι’ αυτό είδαμε τέλος Ιουλίου να συνεδριάζουν εκτάκτως με τη μορφή του κατεπείγοντος Δήμοι και να παίρνουν αποφάσεις επιλέγοντας ΜΚΟ που θα μεσολαβήσουν για να πάρουν το προσωπικό οι Δήμοι!
Τελικά, μη μιλάμε για τον κακό πολίτη, που πάντα βρίσκει τρόπους, να διαφεύγει και του νόμου και της φορολογίας, αφού πρώτο το ίδιο το κράτος, ως κυβέρνηση, ενεργεί έτσι.
    Με ποια διαφάνεια και με ποια κριτήρια θα γίνουν αλήθεια οι προσλήψεις; Από ποιους θα αξιολογηθούν;
    Ας πούμε για παράδειγμα, ότι μία ΜΚΟ που έχει έδρα έναν Δήμο και δραστηριοποιείται σε φιλανθρωπικό έργο, με ποια κριτήρια θα προσλάβει προσωπικό για να το δώσει στους Δήμους;
    Στο θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δήλωσε: «εμείς δεν θα έχουμε καμία ανάμειξη στις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ. Δεν τα ξέρουμε, δεν είναι στις αρμοδιότητες μας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε».
    Εξήγησε ότι δεν ερωτήθηκαν όταν ετοίμαζαν το νομοσχέδιο. Όταν τους έγινε η πρόταση, είχαν ήδη αποφασίσει ήταν «τετελεσμένα γεγονότα, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ουσιαστικό έλεγχο και δύσκολα θα έβαζες την υπογραφή σου».
    Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δια μέσου του προέδρου της Θανάση Τσούρα και του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, εξέφρασε την ανησυχία της για το πώς θα προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες, χωρίς  να διασαλευθεί η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
    Στο μεταξύ πολλοί Δήμοι έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για προσλήψεις μέσω συγκεκριμένων ΜΚΟ, άλλες από μέσα από τα όρια των Δήμων τους και άλλες από την άλλη άκρη της Ελλάδας!

Και διμηνίτικες προσλήψεις
    Και όσον αφορά τις προσλήψεις σε βρεφονηπιακούς, επειδή η σχολική χρονιά έχει 10 μήνες, θα προσλάβουν και διμηνίτες κατευθείαν οι Δήμοι!
    Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών, με εγκύκλιό της (18/8), προς τους δήμους αναφέρει:
    «…μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης και στη συνέχεια οι Δήμοι να προκηρύξουν τις θέσεις κρίνεται απαραίτητο προκειμένου από 1/9/11 να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί που έχουν στείλει αιτήματα για έγκριση, να κινήσουν τη διαδικασία πρόσληψης ατόμων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους δυο μήνες».
    Ελλάς το μεγαλείο σου!!