Ιδιωτικά «φαντάσματα» ορέγονται την παραλία Βούλας


Αντιδικία μεταξύ Δήμου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης και Μ.Ε.Ε.Κ.Β. για την 
παραλιακή ζώνη κάτωθι
της Λ. Καραμανλή εκτεινόμενη από το Ασκληπιείο
έως τον ΝΑΟΒ

Παρέμβαση του τ. Δημάρχου Άγγελου Αποστολάτου

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ
    Η πρώην Κοινότητα Βούλας, μετέπειτα ο Δήμος Βούλας και νυν Δήμος Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, κατά την περίοδο αρχόμενη από το έτος 1968 (αμέσως μετά την διάνοιξη της παραλιακής λεωφόρου) μέχρι και σήμερα 2011, νέμεται «Διανοία Κυρίου» την παραλιακή έκταση η οποία κείται κάτωθι της λεωφόρου Καραμανλή και εκτείνεται από το Νοσοκομείο Ασκληπιείο έως και τον ΝΑΟΒ.
    Ο Δήμος ασκεί καθόλο το ως άνω χρονικό διάστημα αδιάλειπτα, ανενόχλητα και αδιαμφισβήτητα διοίκηση και διαχείριση της εν λόγω περιοχής, δραστηριοποιούμενος από τη μια πλευρά επιχειρηματικά και από την άλλη κατασκευάζοντας με δικές του δαπάνες και με την αρωγή του ελληνικού δημοσίου δημοτικά έργα. Μάλιστα τα τελευταία σαράντα και πλέον έτη, χάρη στην επιχειρηματική του δραστηριότητα, αποκερδαίνει σημαντικά οικονομικά οφέλη, τα οποία αποτελούν σημαντικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του Δήμου.
    Συγκεκριμένα:
    Από το έτος 1968 η Κοινότητα Βούλας μίσθωνε την ως άνω έκταση σε τρίτους, επιχειρηματίες, οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν ως εκθεσιακό χώρο, λούνα παρκ, τσίρκο κλπ.
    Από το έτος 1987 και επί δημαρχίας Άγγελου Αποστολάτου, ο Δήμος απέβαλλε τις επί πολλά χρόνια παράνομα εγκατεστημένες καντίνες και παράγκες που λειτουργούσαν ως αναψυκτήρια και ταβέρνες όπως Παλίρροια, Αντύπας, Αρχιπέλαγος και άλλα τα οποία μάλιστα διοχέτευαν τα λύμματά τους στην θάλασσα, καθαρίζοντας επιμελώς τον παραλιακό χώρο, μετατρέποντάς τον, με αυτόν τον τρόπο, σε ιδιαιτέρου κάλλους χώρο αναψυχής. Ο Δήμος μετά από λεπτομερή μελέτη, προχώρησε, κατά την ως άνω περίοδο, σε ολική αναμόρφωση του συνόλου της ανωτέρω παραλιακής ζώνης, αναδεικνύοντας την σε πραγματικό στολίδι της περιοχής με την δημιουργία ελεύθερης παραλίας κολύμβησης, αναψυχής περιπάτου και άθλησης υπερτοπισμού χαρακτήρα.
    Συγκεκριμένα:
- Καθάρισε την παραλία και δημιούργησε προσβάσεις προς την θάλασσα.
- Δημιούργησε χώρους στάθμευσης επί της Λ. Καραμανλή προς την πλευρά της θάλασσας εκατοντάδων θέσεων.
- Κατεδάφισε τα παράνομα κτίσματα (Παλίρροια, Αρχιπέλαγος, Αντύπας κλπ.).
- Κατεδάφισε παντός είδους αυθαίρετη εγκατάσταση επί όλου του ως άνω παραλιακού μετώπου.
- Τοποθέτησε παγκάκια, εγκατέστησε δημοτικό φωτισμό και ποτιστικά δίκτυα των διαμορφωμένων πλέον κήπων.
- Κατασκεύασε το ανοικτό δημοτικό θέατρο ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ.
- Κατασκεύασε ανοιχτά παιδικά πάρκα.
- Κατασκεύασε πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.
- Κατασκεύασε μεγάλης έκτασης πεζοδρόμους με κυβόλιθους χιλιάδων μέτρων.
- Εξέδωσε οικοδομική άδεια και κατασκεύασε το Αναψυκτήριο – καφέ ΝΥΜΦΕΣ και σήμερα ΝΟΤΟΣ.
- Με απόφαση του ΔΣ του Δήμου Βούλας, τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ από την Ένωση Κρητών.
- Το Ελληνικό Δημόσιο χρηματοδότησε σημαντικό μέρος της κατασκευής και διαμόρφωσης των ανωτέρω περιγραφέντων έργων και επιπλέον διέθεσε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές για την κατασκευή ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης και σημαντικότατης λειτουργικότητας αποχετευτικού δικτύου λυμάτων και ομβρίων καθώς και έργων αντιστήριξης πρανών.
- Το ως άνω έργο αναμόρφωσης της συγκεκριμένης παραλιακής ζώνης ξεκίνησε το έτος 1980, επιταχύνθηκε όμως σημαντικά η πρόοδος του από το έτος 1987 και εντεύθεν, για να ολοκληρωθεί τα έτος 1994 με την αποπεράτωση του αναψυκτηρίου καφέ ΝΥΜΦΕΣ και σήμερα ΝΟΤΟΣ.
- Το έτος 1986 ο Δήμος πέτυχε την παραχώρηση και του ακινήτου πρώην ΠΑΜΕΛΑΣ όπου από τότε και μέχρι σήμερα στεγάζεται το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑΣ
    Όπως αναφέρθηκε η Κοινότητα Βούλας και κατόπιν ο Δήμος, καθ’ όλο το ως άνω χρονικό διάστημα (πλέον των σαράντα ετών, για να μην ανατρέξουμε στο έτος 1936) προβαίνει σε αδιάλειπτη σειρά διακατοχικών πράξεων επί της συγκεκριμένης παραλιακής έκτασης.
    Η καλόπιστη αυτή συμπεριφορά του Δήμου τον έχει καταστήσει κύριο της επίδικης έκτασης λόγω χρησικτησίας*.
    Ενώ ακόμα και για έναν πρωτοετή φοιτητή της Νομικής Σχολής είναι πλήρως αυτονόητο ότι ο Δήμος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης είναι πλέον κύριος της ως άνω παραλιακής έκτασης, τα ελληνικά δικαστήρια έκριναν παραδόξως το αντίθετο… Και αυτό εξαιτίας μια αλληλουχίας λανθασμένων χειρισμών από μέρους του Δήμου και της νομικής υπηρεσίας του Δήμου.
    Πως ο Δήμος και η νομική υπηρεσία του Δήμου κατάφερε, μετά από τόσες διακατοχικές πράξεις επί άνω των σαράντα ετών στις οποίες είχε προβεί ο Δήμος ανενόχλητος έως το 2011, να αποδείξει ότι ο Δήμος είναι άσχετος με την παραλιακή ζώνη, είναι απορίας άξιον…
    Σ.Σ.: Κι αφού κατακρίνει τη νομική υπηρεσία για τη δυσμενή έκβαση καταλήγει:
    Και τώρα ο Δήμος κινδυνεύει να χάσει σημαντικά έσοδα, τα οποία δημιούργησε με δικές του δαπάνες, αξιοποιώντας έκταση που δικαιωματικά ανήκει σε αυτόν και στους δημότες του.
    Και φυσικά η ΜΕΕΚΒ αφού δικαιώθηκε χωρίς φυσική και ουσιαστική ύπαρξη αντιδίκου, συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της, διεδικώντας δικαστικά, δυνάμει της με αρ. 1612/2010 απόφασης του Αρείου Πάγου, τα Ο.Τ. 472, 473, 474, Κ4, Κ5, Κ6, Κ7 και Κ8, όπως και επίσης αποζημίωση κατά του Δήμου, ύψους 12.144.332,00 ευρώ νομιμοτόκως βάσει των διατάξεων περί αδικαιολόγητου πλουτισμού, επειδή δήθεν ο Δήμος της αποστέρησε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των Ο.Τ. 472, 473 και 474 επί σειρά ετών.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΥΛΟΓΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ
- Που ήταν οι επί σαράντα και πλέον έτη φερόμενοι μέτοχοι της ΜΕΕΚΒ οι οποίοι έβλεπαν την περιουσία τους να χάνεται αλλά παρόλα αυτά παρακολουθούσαν στωϊκά;
- Για ποιο λόγο δεν κατέφευγαν σε ένδικα μέσα χρόνια πριν, όταν δεν είχε ακόμα συμπληρωθεί ο χρόνος χρησικτησίας, προκειμένου να σταματήσουν την κατασκευή των έργων;
- Γιατί κατέθεσαν την διεκδικητική αγωγή τον Σεπτέμβριο του 2001 και μάλιστα όταν ήδη είχε αλλάξει η διοίκηση του Δήμου (μετά την παραίτηση Αποστολάτου).
- Γιατί στις 29.1.2002 η αγωγή των φερόμενων ιδιοκτητών, δικάστηκε ερήμην του Δήμου;
- Γιατί η τότε κοινότητα Βούλας δεν επιβάρυνε τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες με τα νόμιμα τέλη αποχέτευσης, πεζοδρομίων, καθαριότητας, φωτισμού, ακάλυπτων χώρων και ένταξης στο σχέδιο πόλης;

ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ
- Γιατί ο Δήμος δεν ενημέρωσε και δεν αιτήθηκε την παρέμβαση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας; Και μάλιστα όταν ο Δήμος εμμέσως είχε αποδεχθεί ως ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο με το Μνημόνιο που υπέγραψε, (η υπογράμμιση της σύνταξης).
- Γιατί ο Δήμος δεν αιτήθηκε την συνδρομή και την μαρτυρία όλων των πρώην Κοινοταρχών και Δημάρχων, οι οποίοι έχουν ίδια γνώση της υπόθεσης και διαθέτουν τόσο την θέληση όσο και την ικανότητα να στηρίξουν τα νόμιμα και δίκαια συμφέροντα της πόλης τους, την οποία υπηρέτησαν πιστά επί σειρά ετών; (Σ.Σ. και παντός αρμοδίου, καθώς και του αρχείου του Δήμου, στο οποίο ευρίσκεται αποδεικτικό υλικό, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε).

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΕΚΒ
- Ποιο είναι το νόμιμο καθεστώς της ΜΕΕΚΒ; Τελεί υπό εκκαθάριση ή όχι;
- Τα φυσικά πρόσωπα που την εκπροσωπούν νομιμοποιούνται να παρίστανται δικαστικώς και να προβαίνουν στις ως άνω πράξεις διεκδίκησης εις βάρος περιουσίας του Δήμου;
- Έχει ως άνω εταιρεία δηλώσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τις διεκδικούμενες από εκείνη εκτάσεις, οι οποίες φυσικά τυγχάνουν ιδιαίτερα μεγάλης αξίας;

- Ποιος από τους δύο διεκδικητές δήλωσε τις εκτάσεις αυτές στο Εθνικό Κτηματολόγιο και αν όχι γιατί;

    Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι,
    Σας καλώ να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, παραμερίζοντας κάθε μικροπολιτική τακτική, καθώς η διεκδίκηση των ως άνω εκτάσεων από την πλευρά μιας εταιρείας – φάντασμα όλα αυτά τα χρόνια, εκτάσεων απαράμιλλου κάλλους και αξίας, θίγει κατάφωρα, βάναυσα και άνευ ουδεμίας νόμιμης και δίκαιης βάσης, τα πραγματικά και αναφαίρετα δικαιώματα των δημοτών και της πόλης μας.

ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΟΠΩΣ:
ΖΗΤΗΣΕΤΕ την μαρτυρία των διοικησάντων την Κοινότητα Βούλας και μετέπειτα τον Δήμο Βούλας.
ΖΗΤΗΣΕΤΕ την παρέμβαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
ΖΗΤΗΣΕΤΕ την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών.
ΖΗΤΗΣΕΤΕ την συνδρομή έγκριτων νομικών, προκειμένου να υπερασπισθούν και να διεκδικήσουν αποτελεσματικά τα δίκαια συμφέροντα και δικαιώματα του Δήμου μας και μην εμπιστεύεστε πλέον νομικούς που έχουν αποδείξει πανηγυρικότατα ότι είναι αδιάφοροι (για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερους χαρακτηρισμούς) για την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών της πόλης μας, τη σωστή αντιμετώπιση κάθε είδους θέματος και την αποτελεσματική και δίκαιη εκπροσώπηση των δημοτών και του Δήμου μας ενώπιον πάσης Αρχής Διοικητικής και Δικαστικής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διαφυλάξουμε το αίσθημα της δικαιοσύνης και συγχρόνως θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι πολίτες αυτής της πόλης στο πρόσωπό μας.

Υ.Γ.: Παρακαλώ εφόσον το θέμα τεθεί προς συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, να κληθούν όλοι οι διατελέσαντες Κοινοτάρχες και Δήμαρχοι κατά την ως άνω περίοδο, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Σ.Σ. Είχαμε παρουσιάσει το ρεπορτάζ με την συζήτηση και απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25/7 στο φύλλο μας με αριθμό 694/30.7.2011, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναθέσει την υπόθεση σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο.

* Δεδομένου ότι εκτός της χρησικτησίας, που αποτελεί επιπλέον στοιχείο, όπως είχαμε αναφέρει στο παραπάνω φύλλο, ατράνταχτο στοιχείο ιδιοκτησίας του Δήμου είναι το από 24.1.1940 Βασιλικό Διάταγμα «περί τροποποιήσεως του σχεδίου Βούλας», ΦΕΚ 109/Α/30.1.40 που καθορίζει τους χώρους αυτούς, ως κοινόχρηστους.

Πηγή: ΕΒΔΟΜΗ