Σταμάτησε τις πληρωμές στους προμηθευτές ο Δήμος Αθηναίων

Εάν δεν πάρει ενίσχυση, τον Οκτώβριο δεν 
θα έχει να πληρώσει ούτε το προσωπικό

    Σε στάση πληρωμών προς τους εκατοντάδες προμηθευτές του έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει, καθώς τα έσοδά του παρουσιάζουν υστέρηση κατά 80% σε σχέση με πέρυσι. Μοναδικός στόχος τώρα είναι να εξοικονομηθούν χρήματα για την πληρωμή των 10.700 εργαζομένων του, που θεωρείται ανέφικτος.
    Έτσι είναι αμφίβολη η μισθοδοσία του προσωπικού για τον Οκτώβριο και τώρα ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στην οικονομική ενίσχυση του από το υπουργείο Εσωτερικών.
    Ήδη έλαβε μέσα στο καλοκαίρι ως έκτακτη επιχορήγηση το ποσόν των 8 εκατ. ευρώ που εξανεμίστηκε σε χρόνο ρεκόρ λόγω των πολλών υποχρεώσεων του δήμου.
    Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές έχουν σταματήσει κάθε εφοδιασμό των δημοτικών υπηρεσιών με αναλώσιμα υλικά και ετοιμάζονται να καταφύγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας τα χρωστούμενα.
    Οι συνολικές οφειλές του δήμου προς ιδιώτες ξεπερνάνε τα 50 εκατ. ευρώ. Για να εξυπηρετηθεί αυτό το χρέος και να υπάρχει συνέχεια στη διάθεση των αναγκαίων ανταλλακτικών (από μελάνια για τους εκτυπωτές μέχρι λάστιχα για τα απορριμματοφόρα) κάθε μήνα εκταμιεύονταν 3 εκατ. ευρώ.
    Τελευταία όμως, για τον σκοπό αυτό δεν διατίθεται ούτε ένα ευρώ, αφού οι εισπράξεις από πρόστιμα, παραβάσεις του ΚΟΚ, βεβαιωμένες οφειλές έχουν μειωθεί δραστικά.
    Το γεγονός αυτό δημιουργεί καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου, καθώς σε ορισμένες υπηρεσίες δεν υπάρχει ούτε χαρτί για φωτοτυπίες! Οι υπάλληλοι προσπαθούν εκ των ενόντων να βρουν λύσεις αλλά και αυτές εξαντλούνται. Το ταμειακό πρόβλημα εντείνεται ή μάλλον γιγαντώνεται εξαιτίας της αυξανόμενης τάσης των καταναλωτών της ΔΕΗ να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, μέσω των οποίων ο δήμος εισπράττει τα δημοτικά τέλη.
    Πράγματι, από τα περίπου 15,5 εκατ. ευρώ που έμπαιναν μέχρι πρόσφατα στο ταμείο του δήμου μέσω των ανταποδοτικών τελών, τώρα με το ζόρι καταβάλλονται τα 11 εκατ. ευρώ. Επομένως υπολείπονται άλλα 45 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία, που ξεπερνάει τα 15,5 εκατ. ευρώ.