Αντιμέτωπος με νέα κακουργήματα…

ΚΑΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ 
Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ

Καυτό καλοκαίρι αναμένεται να περάσει ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος προετοιμάζοντας την απολογία του για τις νέες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που απήγγειλε εις βάρος του ο ειδικός ανακριτής για το σκάνδαλο της «μαύρης τρύπας» στην Παγία Προκαταβολή. Στη σκιά των απολογιών για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης – μαμούθ από τα ταμεία του δήμου, ο Β. Παπαγεωργόπουλος κλήθηκε τώρα να απολογηθεί για άλλα τέσσερα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, μαζί με τρεις (πλέον) πρώην αντιδημάρχους
Οικονομικών, τον προσωρινά κρατούμενο πρώην γενικό γραμματέα Μ. Λεμούσια και άλλους 16 υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών.
   
Απιστία στην Υπηρεσία, απάτη σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ψευδής βεβαίωση, πλαστογραφία μετά χρήσεως, παράβαση καθήκοντος από κοινού και απλή συνέργεια στην απιστία, είναι οι κατηγορίες στις οποίες καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις οι κατηγορούμενοι. Ωστόσο, μέχρι να γίνει αυτό, ο πρώην δήμαρχος συνεχίζει τις δημόσιες τοποθετήσεις περί του θέματος, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις και τη θυμηδία ομοϊδεατών του, ιδιαίτερα με την επιμονή του στην αναζήτηση άλλοθι. Έτσι, εκτός των άλλων, επιμένει να ισχυρίζεται ότι ήταν αυτός που αποκάλυψε το θέμα, ενώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο, καθώς υποχρεώθηκε σε δημόσια συζήτηση μετά τη διαρροή του.
  
Αποκαλυπτικό της ευθύνης του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που καταγράφηκε στον ημερήσιο Τύπο, είναι η διαπίστωση ότι η υπό τον Β. Παπαγεωργόπουλο διοίκηση γνώριζε για το παράτυπο των δαπανών και δεν ελάμβανε κανένα μέτρο σε βάρος των υπαλλήλων. Και το στοιχείο αυτό στην παρούσα φάση έρχεται να επιβεβαιώσει όσους επί σειρά ετών έκαναν λόγο για καθεστώς αδιαφάνειας και φαυλότητας στον κεντρικό δήμο.

Πόρισμα και κατηγορητήριο 500 σελίδων…
    Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα (πάνω από 500 σελίδες) της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, το έλλειμμα στη λεγόμενη Παγία Προκαταβολή – που αποκαλύφθηκε το Μάιο του 2007 – υπολογίζεται στις 534.000€. Πρόκειται για την Υπηρεσία που διαχειρίζεται χρηματικά ποσά για την κάλυψη εκτάκτων και επειγουσών αναγκών μικρής αξίας χωρίς τις αυστηρές ταμειακές διαδικασίες, με το ποσό να καθορίζεται στις 3.000-5.000€ μηνιαίως, όριο που στη συνέχεια αναπροσαρμόστηκε στις 6.000 ευρώ.
  
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Μακεδονία» επικαλούμενη το πολυσέλιδο κατηγορητήριο των περίπου 500 σελίδων, «από το 1999 έως το 2007 παρατηρήθηκαν δαπάνες από την παγία προκαταβολή οι οποίες άλλες φορές δεν δικαιολογούνταν καθόλου και δεν ήταν νόμιμες και άλλες πιστώνονταν χωρίς να παραδοθούν τα αντίστοιχα παραστατικά. Αποκαλυπτικά είναι εξάλλου όσα αναφέρονται για τις δαπάνες για τις οποίες κατηγορούνται αιρετοί και υπάλληλοι, ότι έγιναν χωρίς να υπάρχουν καθόλου παραστατικά, αφού από την έρευνα που διενεργήθηκε δεν βρέθηκαν στα γραφεία του δήμου περίπου 2.090 τέτοια έγγραφα, οι δε πιστώσεις της παγίας προκαταβολής ήταν στον αέρα».
    Ακόμη, στο κατηγορητήριο, όπως αναφέρεται, γίνεται αναλυτική αναφορά σε «δαπάνες που χαρακτηρίζονται μη νόμιμες, αφού δεν περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις που καλύπτει η παγία προκαταβολή, η οποία αφορά κυρίως προμήθειες για μικροεπισκευές και έκτακτα μικροέξοδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αγοράς 15 κινητών τηλεφώνων, για την οποία στο κατηγορητήριο επισημαίνεται πως δεν έπρεπε να χρεωθούν στο συγκεκριμένο ταμείο».
    Αποκαλυπτικός για το θέμα αυτό ήταν ο «Αγγελιοφόρος» ο οποίος αναφέρει ότι «όταν η επιθεωρήτρια αναζήτησε τα παραστατικά για την αγορά των τηλεφώνων, όχι μόνο δεν τα βρήκε, αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει ούτε τις συσκευές που εμφανίζονταν να έχουν αγοραστεί με τη διαδικασία της παγίας προκαταβολής». Σύμφωνα με το πόρισμα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, «αναζητούνται εκατοντάδες παραστατικά που έπρεπε να συνοδεύουν παρόμοιες δαπάνες, καθώς ο λογαριασμός της παγίας προκαταβολής επαναπιστωνόταν χωρίς να έχουν υποβληθεί προηγουμένως τα απαραίτητα δικαιολογητικά».