ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΡΟ ΑΥΛΙΔΑΣ
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ διαστάσεις παίρνει η επανεμφάνιση της ελονοσίας, η οποία υποτίθεται ότι έχει εξαλειφθεί από τη χώρα μας. Μετά το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στα Φύλλα, το δεύτερο κρούσμα στο Φάρο Αυλίδας.
Πρόκειται για 49χρονο οικογενειάρχη, ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο Φάρο Αυλίδας και εργάζεται στην Αθήνα. Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου πήρε εξιτήριο από το «Ερρίκος Ντυνάν» και όπως είπε «έφτασα ένα βήμα πριν το θάνατο».
Προσβλήθηκε από ελονοσία στα μέσα Ιουλίου, μετά από τσίμπημα κουνουπιού και ο ίδιος πιθανολογεί ότι η «πηγή» της νόσου «είναι το έλος που σχηματίζεται κάθε χρόνο στον ελαιώνα, πίσω από τις εγκαταστάσεις της Μαλαματίνα».
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ελονοσίας είναι οι περιοδικές κρίσεις πυρετού και αυτό συνέβη στην περίπτωσή του. «Ανέβαζα 309 πυρετό – θυμάται – για 18-20 ώρες και μετά έπεφτε στα 36,6. Ύστερα από 8-10 ώρες εμφανιζόταν και πάλι υψηλός πυρετός».
Ο ιδιώτης γιατρός που τον παρακολουθούσε τον έστειλε προληπτικά στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. «Πήγα στα έκτακτα – μας είπε – μου πήραν αίμα και δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί μου εκδηλωνόταν πυρετός και έπεφτε ξαφνικά».
Θορυβημένος ο 49χρονος οικογενειάρχης πήγε στο «Ερρίκος Ντυνάν» και εκεί διαπίστωσαν ότι πάσχει από ελονοσία. «Κατάφεραν – τόνισε – να μου διώξουν τον ιό από το αίμα αλλά είχαν ήδη προσβληθεί ζωτικά όργανα».
Ακολούθησε ειδική φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεύτηκε 15 ημέρες, αφού η ελονοσία του έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο συκώτι, τη σπλήνα και του έχει ρίξει πολύ χαμηλά τον αιματοκρίτη. Συνεχίζει να ακολουθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Παρά τη βεβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, βρήκε τις δυνάμεις να πάει στο πρώην Δημαρχείο Αυλίδας και να ενημερώσει για την επανεμφάνιση ελονοσίας. «Πρέπει – τόνισε – άμεσα να ληφθούν μέτρα πριν κινδυνεύσουν και άλλοι ή τα παιδιά μας»!
Τα δύο κρούσματα ελονοσίας έχουν κινητοποιήσει το Υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Η κατάσταση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με πανικό. Χρειάζεται, όμως, ψύχραιμα και άμεσα να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών και της ασθένειας.