Αντιδράσεις για κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στη Γερακίνα της Φώκαιας

Το Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισε - Το τοπικό συμβούλιο Φώκαιας το απέρριψε - Σύμβουλοι προχώρησαν σε ενστάσεις στην Περιφέρεια

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού σε μια μακρά συνεδρίαση 3 & 4 Αυγούστου με θέμα «Λήψη απόφασης επί της μελέτης – προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων που δεν εξυπηρετούνται από το ΚΕΛ Μαρκοπούλου», πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία να προχωρήσει στην δημιουργία κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στη θέση Γερακίνα στην Παλαιά Φώκαια.
Το τοπικό συμβούλιο την Φώκαιας απέρριψε τη δημιουργία κέντρου επεξεργασίας λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Φώκαιας, κατά πλειοψηφία. Δεν συμφωνούν για τη χωροθέτηση στη Γερακίνα.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν και διαφορετικές φωνές, που ναι μεν καταψήφισαν την συγκεκριμένη πρόταση, αλλά στέκονται με σκεπτικισμό στην θέση ότι το έργο πρέπει να γίνει.
Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάθε τόπος πρέπει να φροντίσει για τα καλά του και τα κακά του.
Έχουν σκεφτεί οι σύμβουλοι που καταψήφισαν και έχουν μία άρνηση για όλα, πού πάνε τα λύματα από όλα αυτά τα μαγαζιά της παραλίας, που συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο;
Έχουν σκεφθεί που πάνε τα λύματα από τους βόθρους των κατοικιών που στραγγίζουν στον υδροφόρο ορίζοντα;
Η θάλασσα είναι δίπλα από τα σπίτια και ο νοών νοείτω.
Μη βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.
Να απαιτήσουν τεχνολογία, να απαιτήσουν το καλύτερο, αλλά να αποφασίσουν που θα γίνει γιατί πρέπει να γίνει.

Η ένσταση
- Πέντε σύμβουλοι κατέθεσαν ένσταση στην Περιφέρεια (18/8) για να μη γίνει δεκτή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προβάλλοντας διάφορες αιτιολογίες, όπως:
Η μελέτη στην οποίαν αναφέρεται δόθηκε 24 ώρες πριν μόνον στα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής. Δεν υπήρξε χρόνος ούτε απλής ανάγνωσης αυτής από τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Παρά του ότι η μελέτη έφερε ημερομηνία Ιουλίου ο αρμόδιος Αν/δήμαρχος ισχυριζόταν ότι δεν την είχε.
Σ.Σ. Στον τίτλο του θέματος μιλάει για προμελέτη και όχι μελέτη. Και είναι φυσικό. Δεν προχωράς σε μελέτη, όταν δεν έχεις εξασφαλίσει τον χώρο.
- Δεν παρίστατο κατά την διαδικασία κανείς από το γραφείο συντάξεως της μελέτης για να απαντήσει στις ερωτήσεις που ετέθησαν από τους δημοτικούς συμβούλους. Η απάντηση του Αν/δημάρχου ότι κανείς δεν ήταν διαθέσιμος είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα έπρεπε να είναι παρών ένας τουλάχιστον από τους μελετητές ή εκπρόσωπος του γραφείου. Έτσι δεν εδόθησαν απαντήσεις.
- Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Π. Φωκαίας δεν υποστήριξε την κατά συντριπτική πλειοψηφία (4:1) απόφαση του τοπικού συμβουλίου, απλώς την διένειμε χωρίς να διαβασθεί. Ο συγκεκριμένος ανέλυσε εκτενώς την προσωπική, μειοψηφική, του θέση και ψήφισε την συγκεκριμένη χωροθέτηση παρά την εκπεφρασμένη θέση της πλειοψηφίας.
- Από πρόχειρη εκτίμηση της μελέτης διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες με κυρίαρχες δύο. Α) αναφέρεται σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις χωρίς να περιγράφει ούτε συνοπτικά την μέθοδο επεξεργασίας (σελ. 45). Β) Αξιοποιεί αποφασιστικά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που υπήρξε στη προτεινόμενη θέση Γερακίνα (σελ.69). Η έγκριση αυτή, στην οποία δεν αναφέρεται συγκεκριμένα, αφορά τελείως διαφορετικές παραμέτρους και σήμερα δεν ισχύει.
- Σύμφωνα με την πιο πάνω απόφαση, η εγκατάσταση του ΚΕΛ του Δήμου Σαρωνικού χωροθετείται στην θέση Γερακίνα (Παλ. Φώκαια) η οποία απέχει μόλις 250 μέτρα από τον κεντρικό Οικισμό της Παλ. Φώκαιας και περί τα 300 από τον Οικισμό του Θυμαριού.
- Η πιο πάνω θέση δεν επαρκεί για την διαχείριση των λυμάτων, δεν υπάρχει κοντά αποδέκτης των νερών καθότι η έκταση είναι βραχώδης και σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή εποχιακού κορεσμού τα νερά ανεπεξέργαστα θα πέφτουν στη θάλασσα, δημιουργώντας προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος, δυσοσμίας κλπ. στις πιο πάνω περιοχές.
- Όπως είναι γνωστό, η ΧΑΔΑ που υπήρχε στην συγκεκριμένη θέση έχει πάψει να λειτουργεί προ καιρού (αναμένεται η αποκατάστασή της) και δεν αποτελεί υποβαθμισμένη περιοχή, όπως αναφέρεται στην 68 σελ. στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπεβλήθη στην πιο πάνω συνεδρίαση, ότι δηλ. «Επί πλέον από τις υπόλοιπες λύσεις φαίνεται να πλεονεκτεί η λύση 2 (Γερακίνα) λόγω υποβάθμισης της περιοχής από τη λειτουργία ΧΑΔΑ Παλ. Φώκαιας». Αντίθετα η Γερακίνα βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου καταλήγοντας ακριβώς στην είσοδο του θαλάσσιου κόλπου της Παλ. Φώκαιας.
Είμαστε υπέρ του έργου, όχι στην θέση Γερακίνα (Παλ. Φώκαια).
Λέμε ναι στο ΚΕΛ σε θέσεις οι οποίες δεν αξιολογήθηκαν ή αξιολογήθηκαν ελλιπώς, με σημαντικό πλεονέκτημα περιβαλλοντικά και κοστολογικά.