Τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις επιβαρύνουν
τη δημόσια υγεία
τη δημόσια υγεία
ΜΕ ΠΛΗΡΗ ασυδοσία απέναντι στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον λειτουργεί η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στον Ασπρόπυργο, όπως καταγγέλλουν πλέον ανοικτά οι τοπικοί φορείς. Εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής του Ασπροπύργου δηλώνουν πως οι επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου του προβλήματος. «Το 70%» των βιομηχανικών μονάδων δεν διαθέτει άδεια έγκρισης
περιβαλλοντικών όρων και λειτουργεί παράνομα, με καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον», καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αλέξανδρος Μυλωνάς.
Σφράγισαν βυρσοδεψείο
Τον περασμένο μήνα, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής προχώρησε στο σφράγισμα ενός βυρσοδεψείου που θεωρείται υπεύθυνο για ρύπανση παρακείμενων ρεμάτων. Ωστόσο, το εργοστάσιο επεξεργασίας και βαφής δερμάτων συνεχίζει να αποτελεί εστία ρύπανσης, ακόμα και κλειστό. Τα παραπροϊόντα και οι πρώτες ύλες του εργοστασίου βρίσκονται παρατημένα στο προαύλιο της εγκατάστασης, μέσα σε ανοικτά βαρέλια που αλλοιώνονται από τον ήλιο. Κάποια από αυτά έχουν εύφλεκτα υλικά, ενώ τα υπόλοιπα κινδυνεύουν να απελευθερωθούν στον υδροφόρο ορίζοντα με την πρώτη βροχή. Μάλιστα, τα βαρέλια αυτά βρίσκονται μέσα στην περιοχή Απόλυτης Προστασίας του όρους Αιγάλεω.
Δίπλα από τη βιομηχανία περνάει το ρέμα της Μαύρης Ώρας, στο οποίο οι πιο πρόσφατες μετρήσεις κατέδειξαν την ύπαρξη βαρέων μετάλλων και εξασθενούς χρωμίου σε απαγορευτικά όρια για τη δημόσια υγεία. Η δυσοσμία που αναδύεται από τα λύματα είναι ανυπόφορη. Τα νερά είναι μαυρισμένα από τη ρύπανση και η ονομασία που είχε δοθεί πριν από χρόνια στο ρέμα αποδεικνύεται πλέον προφητική. Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι μία από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης του ρέματος ήταν το σφραγισμένο βυρσοδεψείο.
Χρώμιο στη χωματερή
Σε απόσταση λίγων μέτρων από το κλειστό εργοστάσιο βρίσκεται μια παράνομη χωματερή. Μέσα σε αυτή οι ρυπαντές ξεφόρτωναν, νύχτα, άκρως επικίνδυνα υλικά, προκειμένου να αποφύγουν την περιβαλλοντική τους διαχείριση από αδειοδοτημένους και πιστοποιημένους φορείς. «Κάνουμε έκκληση στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Περιβάλλοντος να συνδράμουν τις προσπάθειες μας. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο Ασπρόπυργος εκπέμπει σήμα κινδύνου», δηλώνει αγανακτισμένος ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος. «Δεν μας βοηθά κανείς! Τι περιμένουν, δηλαδή; Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μιλάμε για την υγεία 60.000 κατοίκων συνολικά, μαζί με αυτούς που εργάζονται στα εργοστάσια του Ασπροπύργου», συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος.
Στον δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν πάνω από 2.500 βιομηχανίες. Η ρύπανση, εκτιμούν οι δημοτικές Αρχές, προέρχεται κυρίως από βιομηχανίες χαμηλής και μεσαίας όχλησης, οι οποίες δεν εντάσσονται σε χωροθετημένη βιομηχανική περιοχή. Ακόμα όμως και άλλες μονάδες που είναι ενταγμένες στη ΒΙΠΕ δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο για τα υγρά τους απόβλητα και τα χύνουν ανεπεξέργαστα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Ιεραρχώντας τις πηγές ρύπανσης του Ασπροπύργου, ο Αλ. Μυλωνάς σημειώνει: «Η μεγαλύτερη πληγή είναι τα διαλυτήρια σκραπ, των προϊόντων δηλαδή που προήλθαν από την επεξεργασία μετάλλων. Ακολουθούν τα βυρσοδεψεία και τα επιμεταλλωτήρια, οι επιχειρήσεις κατεργασίας μετάλλων. Άλλες πηγές ρύπανσης είναι τα μηχανουργεία, τα πλυντήρια φορτηγών κ.ά.».
ΠΡΟΣΤΙΜΑ
«Καμπάνες» 409.960 ευρώ για 90 παρανομίες
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ επέβαλε στις αρχές του Αυγούστου τα πρώτα πρόστιμα, ύψους 256.700 ευρώ, σε 29 από τις 85 δραστηριότητες που έχουν ελεγχθεί. Σε άλλες 48 βιομηχανικές δραστηριότητες επεβλέθησαν διοικητικές κυρώσεις, με το συνολικό ύψος των προστίμων να ανέρχεται στο ποσό των 57.443,19 ευρώ. Ακόμη, υπάρχουν εισηγήσεις για επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε άλλες 13 δραστηριότητες, συνολικού ύψους 94.460 ευρώ. «Έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι η υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων του Ασπρόπυργου είναι το πρωταρχικό μας μέλημα και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να την υπονομεύσει. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τέλος στην ασυδοσία και να συμμορφωθούν οι ρυπαντές με την κείμενη νομοθεσία», διαμηνύει η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου. Από την πλευρά τους, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος δηλώνουν ότι στον Ασπρόπυργο έχει χαθεί κάθε έλεγχος. «Η περιοχή είναι γεμάτη από δραστηριότητες που δεν έχουν άδεια λειτουργίας. Τα τοξικά βαρέα μέταλλα έχουν μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και η ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι άθλια», αποκαλύπτουν πηγές από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Η ΕΥΕΠ είχε εισηγηθεί να αποκτήσει με το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο τη δυνατότητα να βάζει η ίδια λουκέτα στους ρυπαντές. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο, καθώς θεώρησε ότι οι επιθεωρητές θα αποκτούσαν υπερεξουσίες! Έτσι, το δικαίωμα αυτό το άφησαν αποκλειστικά στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. «Αυτό το καθεστώς είναι αναποτελεσματικό», λένε οι επιθεωρητές.
«Δεν μας βοηθά κανείς! Τι περιμένουν, δηλαδή; Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μιλάμε για την υγεία 60.000 κατοίκων», λέει ο αντιδήμαρχος Αλ. Μυλωνάς.