«Επιμένουν εργολαβικά» και με τον ΕΣΔΚΝΑ εκτός διαδικασίας

Προκαταρκτική προκήρυξη για 
τα 4 εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική

Με την προκαταρκτική προκήρυξη του έργου και με τον ΕΣΔΚΝΑ τελικά να μένει εκτός, ξεκινάει η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου που θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Το έργο αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και 20-25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, με συνολική δυναμικότητα της τάξης των 1.350.000 τόνων ετησίως.
Οι μονάδες επεξεργασίας θα κατασκευαστούν εντός των ΟΑΕΔ Φυλής, Άνω Λιοσίων, Κερατέας και Γραμματικού, σε εκτάσεις που σύμφωνα με το υπουργείο είναι «ήδη αδειοδοτημένες και επαρκείς».
    Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε πρόσφατα ως νομικά πλημμελή την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και ΕΣΔΚΝΑ για την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων. Η νέα διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012, ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία εντός του 2014. Ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 430 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό μέχρι 140 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί μέσω κοινοτικών ενισχύσεων και το υπόλοιπο από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος.
    Το σχέδιο εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου, καθώς και του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Λιακόπουλου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, «με την προκήρυξη αυτή αρχίζει η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου – επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, στα πρότυπα των σύγχρονων μητροπολιτικών κέντρων. Η διαχείριση θα ανατεθεί για περίοδο περίπου 20 ετών. Ο διαγωνισμός θα είναι απολύτως διαφανής και ανοιχτός σε όλες τις δόκιμες και περιβαλλοντικά συμβατές μεθόδους επεξεργασίας που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας».
    Παράλληλα ξεκινούν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου. «Η επένδυση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στην κατηγορία των υποδομών περιβάλλοντος και θα συμβάλλει σημαντικά στην άρση της χρόνιας καθυστέρησης της χώρας στο θέμα της επεξεργασίας των απορριμμάτων, θέτοντας τέλος στις χωματερές και βελτιώνοντας σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Παράλληλα, τα έργα αυτά θα ενισχύσουν τη ζητούμενη πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ θα δημιουργήσουν πόλο για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων δορυφορικού χαρακτήρα (ανακύκλωση, πράσινες τεχνολογίες προεπεξεργασίας κλπ.)», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος.
    Τα έργα προτείνεται να υλοποιηθούν με την μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα και ο ανάδοχος θα αμείβεται με βάση τα εισερχόμενα απορρίμματα και την επίτευξη συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων και ποιοτικών χαρακτηριστικών.

ΠΟΕ-ΟΤΑ:
«Η κυβέρνηση εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα»
    Εν τω μεταξύ, για σιγοντάρισμα της κυβέρνησης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στο θέμα της αίτησης αναθεώρησης της απόφασης του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που «μπλόκαρε» τον περιφερειακό σχεδιασμό των απορριμμάτων, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
    «Το ερώτημα είναι ποιος από την κυβέρνηση στηρίζει την προσφυγή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και την προώθηση μιας επιλογής στη διαχείριση των απορριμμάτων που θα είναι επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον, την υγεία και το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου. Το ότι οι κινήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής σιγοντάρονται από την κυβέρνηση, είναι αναμφισβήτητο, αναφέρει χαρακτηριστικά. Αφορμή αποτέλεσε η προσφυγή του Ηλία Λιακόπουλου στο νέο Τμήμα Μείζονος – Επταμελούς Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «το οποίο προφανώς συστήθηκε για να διεκπεραίωση άμεσα ζητήματα, όπως η αίτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Γεγονός που αποδεικνύει το πόσο «καίγεται» ο κρατικός φορέας για μια λύση στο θέμα των απορριμμάτων που εξυπηρετεί επιχειρηματικά – εργολαβικά συμφέροντα», όπως επισημαίνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
    Στην ανακοίνωσή της επιτίθεται και κατά του ΕΣΔΝΚΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εδώ και μήνες λειτουργεί παράνομα και με διάφορα τερτίπια, που εντόπισε και κατέγραψε στην απόφασή του το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιχειρεί να προασπίσει τα μεγάλα επιχειρηματικά – εργολαβικά συμφέροντα. Όπως επίσης η απροθυμία που παρατηρείται στην ίδρυση και λειτουργία του νέου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου, που θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων (Αιρετή Περιφέρεια Αττικής). Η εμπλοκή νέων φορέων ή προσώπων στην υπόθεση ίσως χαλάσει τη… σούπα που μαγειρεύεται εδώ και χρόνια».

Επιστολή ΠΟΕ-ΟΤΑ σε Καστανίδη:
«Όχι στη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε μηχανισμό καταστολής»
    Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη έστειλε η ΠΟΕ-ΟΤΕ, ζητώντας άμεση συνάντηση, παρουσία εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ, για το ρόλο και τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της Δημοτικής Αστυνομίας, «αλλά και την προστασία του προσωπικού της από τις ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις και εντολές των αιρετών», που έχουν ως αποτέλεσμα να «πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων».
    Όπως αναφέρει εξάλλου στην επιστολή της προς τον υπουργό η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «επανερχόμαστε στο θέμα, καθώς από ό,τι διαφαίνεται, παράγοντες του Δήμου Αθηναίων (αντιδήμαρχος Αναστάσιος Αβρανίτης) επαναφέρουν από την πίσω πόρτα το ζήτημα της οπλοφορίας του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας και τη μετατροπή της σε μηχανισμό καταστολής. Σχετικό είναι το άρθρο της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (4-8-2011) που συνημμένα σας στέλνουμε. Επειδή και στην πρόσφατη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων με την παρουσία δημοτικών αστυνόμων για την απομάκρυνση των σκηνών των αγανακτισμένων από την πλατεία Συντάγματος υπήρξε σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου και μέχρι σήμερα μόνο από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει την απώλεια κάποιου συναδέλφου, σας ζητούμε όπως ΑΜΕΣΑ οριστεί συνάντηση και με την παρουσία εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ, ώστε να ξεκαθαριστεί ο ρόλος της και ο τρόπος άσκησης των αρμοδιοτήτων της».