Οδηγούν στο κλείσιμο τις τοπικές εφημερίδες!

Από 10 με 15 λεπτά που πληρώνουν 
για ταχυδρομείο, τους ζητούν 
1 ευρώ το φύλλο!

Μικρές τοπικές εφημερίδες, πολλές με χρόνια διαδρομή, που ξεπερνούν και τα 50, και αρκετές μάλιστα ιστορικές, οδηγούνται στο κλείσιμο μετά την αύξηση κατά 80% των ταχυδρομικών τελών, κατ’ επιταγήν του περιβόητου Μεσοπρόθεσμου, που οι κύριοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν.
    Από 10 έως 15 λεπτά που πλήρωναν μέχρι τώρα οι εκδότες, κλήθηκαν να πληρώσουν τον Αύγουστο 1 ευρώ το τεμάχιο! Και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες ενημέρωσης τους πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ όλοι βρίσκονταν σε διακοπές.
    Αν οι εκδότες των εντύπων είναι μέλη της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, τα πρώτα 400 τεμάχια τα ταχυδρομούν με το παλιό καθεστώς και τα υπόλοιπα με ένα ευρώ. Με δεδομένο ότι οι πιο πολλές από αυτές τις εφημερίδες εκδίδουν κατά μέσον όρο 1.500 φύλλα, με το νέο καθεστώς για τα 1.100 πληρώνουν ένα ευρώ το κομμάτι, δηλαδή 1.100 ευρώ, και τα υπόλοιπα 400 με 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πιο πολλά θα στοιχίζουν στους εκδότες τα ταχυδρομικά τέλη παρά το χαρτί, η στοιχειοθεσία και η εκτύπωση. Από πού θα βγάλουν τα επιπλέον έξοδα όταν αυτά τα έντυπα «ζουν» με τις συνδρομές των αναγνωστών τους που όλο και μειώνονται; Ελάχιστα είναι εκείνα τα έντυπα τα οποία έχουν πίσω τους κάποιον χρηματοδότη ή εξυπηρετούν κάποιους συγκεκριμένους σκοπούς. Αυτοί φυσικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
    Με το νομοθέτημα – έκτρωμα της κυβέρνησης θα κλείσει το 90% των εντύπων που σκοπός τους είναι μόνο να ενημερώνουν τους πολίτες τι γίνεται στη γειτονιά τους και στα χωριά τους. Άλλο έσοδο εκτός από τις συνδρομές δεν έχουν, αφού δεν υπάρχει διαφήμιση και οι δήμοι έχουν παύσει να τους δίνουν τις αναγκαίες πληρωμένες δημοσιεύσεις – ανακοινώσεις (διακηρύξεις κλπ.).
    Θα επηρεαστούν επίσης άμεσα τα μικρά τυπογραφεία (και τα συναφή αυτών) από το κλείσιμο και των υπολοίπων εντύπων που βρίσκονται στη ζωή από το μεράκι κάποιων. Όλα αυτά δεν τα έλαβαν υπόψη οι κρατούντες… Έχουν βαλθεί να σκοτώσουν τα πάντα, να μην αφήσετε τίποτε όρθιο, κύριε Μόσιαλε…
    Υπάρχει περίπτωση το Μαξίμου να σκύψει σ’ αυτό το θέμα, που δίνει ζωή στην επαρχία και σε συλλόγους και να αποφευχθεί ο θάνατος των μικρών τοπικών εφημερίδων;

Στη Βουλή το θέμα
Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή την κατάργηση της ατέλειας του Ταχυδρομείου για τα έντυπα, υπέβαλαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γ. Ψαριανός.
    Οι τέσσερις βουλευτές με την ερώτηση που κατέθεσαν ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσει το θέμα που επέβαλε το άρθρο 48 του νόμου 3986.
    Εξάλλου η Ένωση Πολυτέκνων Αττικής, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων και η εφημερίδα «Χριστιανική», με ανακοίνωσή τους καλούν τους μικρούς ή τοπικούς εκδότες να συνεργαστούν για να γίνεται ομαδικά η αποστολή πολλών εντύπων και να επιτυγχάνεται καλύτερη τιμή.