Πλαστογραφούσαν αποφάσεις για τη διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από δημοτικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ οι Αρχές ψάχνουν τα μέλη «φαντάσματα» του Δ.Σ. της εταιρείας, έπειτα από σειρά καταγγελιών και δικογράφων με απαιτήσεις κατά της ΑΜΝΕΠ
Τα γραφεία της ΑΜΝΕΠ (Αναπτυξιακή Μελισσίων Νέας Πεντέλης Α.Ε. ΟΤΑ) επί της Λ. Δημοκρατίας 71 στα Μελίσσια, η οποία δεν άλλαξε ποτέ τίτλο, παρά και τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου των Δήμων Κηφισιάς και Αγίας Παρασκευής από τον Ιούλιο του 2009, παραμένουν ερμητικά κλειστά.
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των Αρχών, δημοτικών και αστυνομικών, καθώς προμηνύει και εισαγγελική παρέμβαση, τις τηλεφωνικές κλήσεις και τις επισκέψεις στα γραφεία της εταιρείας, ουδείς εμφανίζεται, ουδείς απαντά. Η ιστοσελίδα της εταιρείας στο διαδίκτυο έχει πάψει να λειτουργεί. Πλήθος προμηθευτών και άλλα άτομα, που έχουν συναλλαγές με την εταιρεία, ψάχνουν τα μέλη του Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ Α.Ε. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία έχουν κάνει επίσχεση εργασίας, ενώ τα χρέη της προς τρίτους ανέρχονται σε 300.000 ευρώ, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκτίμηση του δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Χιωτάκη.
Και να φανταστεί κανείς πως επρόκειτο για «μιας στρατηγικής σημασίας επιλογή με έμφαση στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης», όπως δήλωναν πριν από δύο χρόνια οι τέσσερις δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος, Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης, Νέας Πεντέλης Κώστας Κοσοβίτσας, Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος.
Στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, τον Ιούλιο του 2009, εγκρίθηκε η συμμετοχή στην ΑΜΝΕΠ δύο ακόμη δήμων, της Αγίας Παρασκευής και της Κηφισιάς, κάτι που οι υπεύθυνοι χαρακτήριζαν τότε ως «σημαντική εξέλιξη για το μέλλον και τις αναπτυξιακές προοπτικές της».
Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ένταξη των παραπάνω ΟΤΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας (ο Δήμος Κηφισιάς συμμετείχε με 64.418 ευρώ), καθώς και ο ορισμός του νέου Διοικητικού συμβουλίου. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, η συμμετοχή στην ΑΜΝΕΠ διαμορφώθηκε ως εξής: Δήμος Μελισσίων 37,5%, Δήμος Αγίας Παρασκευής 25%, Δήμος Κηφισιάς 25%, Δήμος Νέας Πεντέλης 12,5%.
Εκείνες τις μέρες και, συγκεκριμένα στις 1/7/2009, βάσει «πρακτικού» της εταιρείας, εμφανίζεται να συνεδριάζει σε απαρτία το νέο Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ, με παρόντα μέλη τους Ασημάκη Φωτόπουλο, Ιωάννη Λάιο, Καλλιόπη Γερασιμούλα, Παύλο Νεφελούδη, Ιωάννη Κουρή, Βασίλη Μιχαλακόπουλο, Τηλέμαχο Παλαιολόγο, Γιώργο Παπαβασιλείου, Χριστίνα Κοσμά, Γιώργο Τσούλο και Ελευθέριο Διονυσιώτη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη συγκρότησή του σε Σώμα και την εκπροσώπηση της εταιρείας έναντι τρίτων με διαχειριστικές εξουσίες. Βάσει της απόφασης, δίνονται όλες οι αρμοδιότητες εν λευκώ στον πρόεδρο του Δ.Σ. Ασημάκη Φωτόπουλο.
Μόνο που τα εμφανιζόμενα ως μέλη του Δ.Σ. της ΑΜΝΕΠ, δεν γνωρίζουν ότι συμμετέχουν σε αυτήν την εταιρεία «φάντασμα». Όπως αποκάλυψε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσούλος – συνεπικουρούμενος και από την κατάθεση του πρώην δημοτικού συμβούλου Ελευθέριου Διονυσιώτη – μόλις πριν από δύο μέρες (25/7/2011) έμαθαν πως μετέχουν στο Δ.Σ. αυτής της εταιρείας, με θητεία έως τις 30/6/2013 και ότι τους αναζητούν οι Αρχές, μαζί με όλο το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Α.Ε. των τεσσάρων δήμων, έπειτα από σειρά καταγγελιών και δικογράφων με απαιτήσεις κατά της εταιρείας.
Τον Ιούλιο του 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς είχε λάβει απόφαση για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με 64.418 ευρώ. Τότε εξουσιοδοτήθηκε ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης να υπογράψει κάθε αναγκαίο έγγραφο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ορίστηκε ως εκπρόσωπος του δήμου στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Αναπτυξιακής Μελισσίων Νέας Πεντέλης Α.Ε. ΟΤΑ.
Καταγγελία Τσούλου για «απατεώνες»
Η καταγγελία του κ. Τσούλου έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, την Τετάρτη 27 Ιουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα για τον «ορισμό εκπροσώπου του Δήμου Κηφισιάς στην Αναπτυξιακή Βορείων Προαστίων». Όπως τόνισε ο ίδιος, κάνοντας λόγο ευθέως για «απατεώνες»: «Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και ο δήμος πρέπει να διαφυλάξει κάποια πρόσωπα. Πώς θα μπορούσα να μετέχω σε ένα Δ.Σ. εταιρείας, ενώ είχα καταψηφίσει τη συμμετοχή του δήμου σε αυτήν το 2009; Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η Αναπτυξιακή διότι συμβαίνουν τραγικά πράγματα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν ξέρω ούτε που είναι η ταχυδρομική διεύθυνση της εταιρείας, ούτε εγώ, ούτε και άλλοι συνάδελφοι που βλέπουν για πρώτη φορά τα ονόματά τους σε πρακτικό της εταιρείας. Παραχωρούμε δήθεν αρμοδιότητες σε έναν πρόεδρο να κάνει ό,τι θέλει, τον οποίον προσωπικά δε γνωρίζω ούτε φυσιογνωμικά. Δίνει ο δήμος 65.000 ευρώ και εμφανιζόμαστε δυο εν ενεργεία και ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος να μετέχουμε σε Δ.Σ. στο οποίο δεν έχουμε πάει ποτέ και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Θα πρέπει να μας προστατεύσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρει θέση. Δεν μπορεί να έρχονται κάποιοι απατεώνες στην πόλη μας και να τους δίνουμε λεφτά, γιατί περί απατεώνων πρόκειται. Να σημειωθεί πως σε κάθε απόφαση που έβγαινε σε ΦΕΚ για την εταιρεία, υπήρχε και διαφορετικό Δ.Σ.».
Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Ψυχόπαιδος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Δήμο Κηφισιάς στην τελευταία Γενική Συνέλευση των μετόχων για την εκκαθάριση και λύση της εταιρείας, όπως αποφασίστηκε (οι Γ. Τσούλος και Κ. Μουστάκη καταψήφισαν, δηλώνοντας παρόντες), «κανένα μέλος από κανένα Δημοτικό Συμβούλιο των δήμων που συμμετείχαν, δεν γνώριζε ότι κλήθηκε ως μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας».
Ο Λευτέρης Διονυσιώτης αναρωτήθηκε από την πλευρά του: «Ποιος έδωσε τα ονόματα των συγκεκριμένων συμβούλων για να μπουν σε αυτήν την απόφαση»;
Εξάλλου, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης την Τετάρτη 13 Ιουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα της ΑΜΝΕΠ, ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης χαρακτήρισε «μπάχαλο» την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη Αναπτυξιακή και προέτρεψε τους δημοτικούς συμβούλους να προσέξουν ιδιαίτερα το συγκεκριμένο θέμα. Στην ίδια συνεδρίαση έγινε λόγος για «ευθύνες με ονοματεπώνυμο» και για «μεθόδους λειτουργίας που θυμίζουν λίγο Αλ Καπόνε».
«Καλοστημένη κομπίνα»
Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για μια καλοστημένη «κομπίνα», με πλαστογραφημένες αποφάσεις μελών Δ.Σ., που δεν γνώριζαν κατά που πέφτουν ούτε τα γραφεία εταιρείας, ανεξακρίβωτου, προς το παρόν, ποσού σε ευρώ, αλλά και ποιοι τα καρπώθηκαν, όπως και ποιοι φέρουν την ευθύνη για το «κανόνι» που ακούστηκε σε όλη την περιοχή.
Είναι σίγουρο πως η υπόθεση θα πάρει σύντομα το δρόμο της Δικαιοσύνης με την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών που θα επιληφθούν του θέματος. Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν και ως προς τις πολιτικές ευθύνες των μετόχων – δήμων της εταιρείας, τον έλεγχο που ασκούσαν οι δήμαρχοι ως προς τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας και τη διαχείριση των οικονομικών της, που όπως φαίνεται, ήταν εξαιρετικά πλημμελής.
«Ο σημερινός δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης μας ενημέρωσε μαζί με τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής κ. Ζορμπά ότι υπάρχουν αρκετά λάθη, πολλά από τα οποία χρήζουν την επέμβαση του εισαγγελέα. Η εταιρεία θα μπει υπό εκκαθάριση και λύση. Κάποιοι έκαναν πράξεις χωρίς να έχουν το δικαίωμα», δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης. Ο ίδιος, αποδεχόμενος τις καταγγελίες Τσούλου και Διονυσιώτη, τόνισε ότι το Δημοτικό συμβούλιο θα είναι στο πλευρό τους με νομική κάλυψη και αποφάσεις.
Στην ιστοσελίδα της εταιρείας N & C Technologies στο διαδίκτυο, η οποία είχε αναλάβει την ανάπτυξη Portal και Εφαρμογής Web Radio για την Αναπτυξιακή Μελισσίων Νέας Πεντέλης, η ΑΜΝΕΠ εμφανίζεται ως «μία μοντέρνα εταιρία υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιείται συνεργατικά και υποστηρικτικά προς το Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μέσα από έναν ορθολογικό συνδυασμό κοινωνικής προσφοράς, επιχειρηματικής δράσης και διαχείρισης του υψηλού επιπέδου των απαιτήσεων της ολοκληρωμένης ανάπτυξης με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».
Βασική στόχευση της ΑΜΝΕΠ ήταν η ηλεκτρονική παρουσίαση του περιοδικού ΟΞΥΓΟΝΟ, του Δημοτικού Σινεμά CINE ΠΑΝΟΡΑΜΑ και παράλληλα η ανάπτυξη εφαρμογής WEB RADIO στην οποία οι ίδιοι οι ακροατές θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν το πρόγραμμα του σταθμού. Η ΑΜΝΕΠ διέθετε και πιστοποίηση ISO κατά το πρότυπο Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9000:2001.
Όπως προκύπτει, μάλιστα, η Αναπτυξιακή των τεσσάρων δήμων εξακολουθούσε να χρηματοδοτείται μέχρι τις αρχές του 2011 και, μάλιστα, από Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, στις 7/1/2011, η οποία είναι αναρτημένη στη «Διαύγεια», η ΑΜΝΕΠ Α.Ε. ΟΤΕ υπάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με το μοντέρνο, όσο και δυσεπίλυτο τίτλο «Περικλής Ηλεκτρονική Δημοκρατία στον 21ο αιώνα με την υποβοήθηση κινητών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης», μαζί με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ και άλλες τρεις εταιρείες. Επρόκειτο για πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους.
Έξι μήνες μετά φάνηκε, κατ’ αρχήν, ποιοι ήταν οι πραγματικοί στόχοι για την «κοινωνική δικτύωση» της Αναπτυξιακής των τεσσάρων δήμων στα βόρεια προάστια.