Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Δήμος Αθηναίων

Μειώθηκαν κατά 30% τα έσοδα, ορατός κίνδυνος να κάνει στάση πληρωμών

    Έτοιμος να καταρρεύσει οικονομικά είναι ο Δήμος Αθηναίων, καθώς κάθε μήνα «αγκομαχά» για να συγκεντρώσει τα 13,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την πληρωμή του προσωπικού.
    Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών του έδωσε προκαταβολικά 8 εκατ. ευρώ από του ΚΑΠ, τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά (γύρω στο 30%) και είναι ορατός ο κίνδυνος να κηρύξει στάση πληρωμών. Ο περιορισμός των εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι χιλιάδες Αθηναίοι δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μέσω των οποίων εισπράττονται τα δημοτικά τέλη, ενώ το «κλείσιμο» εκατοντάδων καταστημάτων έχει στερήσει μια σημαντική πηγή χρημάτων από τον δήμο.
    Έτσι, θεωρείται μαθηματικά βέβαιο ότι μέσα στον Ιούλιο θα έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο αναμόρφωση του ισολογισμού, αφού οι εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό του πρώτου εξαμήνου έπεσαν κατά πολύ έξω.
    Αναμένεται μάλιστα ν’ αναγγελθεί και η μη εκτέλεση έργων που έχουν εξαγγελθεί και γραφτεί στον προηγούμενο οικονομικό προϋπολογισμό, όπως η κατασκευή του Σεράφειου Κολυμβητηρίου (ύψους 6,5 εκατ. ευρώ) και η «Διπλή Ανάπλας» κόστους 2,65 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εγκαταλειφθεί οι επισκευές των σχολικών κτιρίων, οι πεζοδρομήσεις, η αναβάθμιση των πλατειών κλπ. Χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για την ενοικίαση ιδιωτικών συνεργείων που θα καθαρίσουν, ως είθισται, κάθε χρόνο τα φρεάτια (δηλαδή τις σχάρες). Αποτέλεσμα είναι όλα να έχουν φράξει από σκουπίδια, φύλλα και διάφορες ακαθαρσίες και θα είναι έτοιμα με τα πρωτοβρόχια να μετατρέψουν την Αθήνα σε μια απέραντη βρώμικη λίμνη.
    Απόρροια της κατάστασης αυτής και της έλλειψης καθαριότητας που υπάρχει στους δρόμους της Αθήνας είναι να «σουλατσάρουν» ανενόχλητα ποντίκια, κοριοί και κατσαρίδες σε πολλά σημεία της πόλης. Για παράδειγμα, στο πεζοδρόμιο της Καμπάνη στην Αγίου Μελετίου έχουν κάνει την εμφάνισή τους χιλιάδες κοριοί που τσιμπούν τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους, κάτι που, όπως λένε οι κάτοικοι, δεν έχει ξανασυμβεί!
    Κατά τ’ άλλα, ελπίζουμε να υλοποιήσει την «απειλή» του ο κ. Καμίνης και να καταφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο πρέπει να κληθεί επιτέλους να πληρώσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων επεισοδίων.