Εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια του δήμου Αχαρνών και Ζωγράφου

5 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι μίζες που δόθηκαν, καταγγέλλει ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος

ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι διαδικασίες δανειοδότησης των δήμων, τα δάνεια των οποίων υπερβαίνουν συνολικά τα 1,8 δις ευρώ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικά κολάσιμες πράξεις.
    Αφορμή για την παραγγελία από τους εισαγγελείς του οικονομικού τμήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα του Τύπου και οι αποκαλύψεις, μέσω ΔΝΤ, για την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων από τους Δήμους Αχαρνών και Ζωγράφου, ύψους 35 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που παρ’ ολίγον να τινάξουν στον αέρα την 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Οι εισαγγελείς θα ερευνήσουν τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων, καθώς και αν υπήρξε ζημία του Δημοσίου. Στην όλη διαδικασία της σύναψης των παραπάνω δανείων υπήρχε ένα βασικό πρόβλημα. Η σύναψη και η εκταμίευση έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που διαπίστωσε πως η δανειακή σύμβαση είχε υπογραφεί χωρίς τον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να το χαρακτηρίσει ως άκυρο και να «παγώσει» τις περαιτέρω διαδικασίες, π.χ. αποπληρωμή δόσεων.
    Το δάνειο του Δήμου Ζωγράφου συνάφθηκε το 2007 με την τότε ιδιωτική – νυν κρατική – αυστριακή τράπεζα Kommunal Kredit Bank. Την υπογραφή εκ μέρους του δήμου έβαλε ο πρώην δήμαρχος και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου, Γιάννης Καζάκος. Το δάνειο ήταν ύψους 25 εκατ. ευρώ και από αυτά, τα 19,4 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά της βίλας Ζωγράφου και τα 5,6 για αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Η παράταξη του Γιάννη Καζάκου «Δημοκρατική Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση», με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «δεν πρόκειται περί δήθεν κρυφού χρέους» και υπογραμμίζει πως ήταν γνωστό στους δύο πρώην υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Γιάννη Ραγκούση, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος το πρόβλημα με τη μη αποπληρωμή του δανείου λόγω Ελεγκτικού Συνεδρίου και, μάλιστα, τονίζει πως ο δεύτερος δεν απεδέχθη ρύθμιση που είχε κάνει ο πρώτος, αλλά δεν κατετέθη ποτέ στη Βουλή λόγω των βουλευτικών εκλογών του 2009.
    Αποκαλυπτικός ήταν ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, σε συνεντεύξεις του, όσον αφορά στο δάνειο που είχε πάρει η διοίκηση Στριφτού το 2004 από την Goldman Sachs. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «πολιτική διευκόλυνση προς την τότε διοίκηση του δήμου», από την κεντρική κυβέρνηση και τα υπουργεί Εσωτερικών και Οικονομίας, ενώ σημείωσε πως από τα 35 εκατ. ευρώ του δανείου στο ταμείο του δήμου μπήκαν μόλις τα 31,5 εκατ. ευρώ. Στελέχη του Δήμου Αχαρνών κάνουν λόγο για κρυφές προμήθειες που έλαβαν «μεσολαβητές», πρακτική που δεν επιτρέπεται από τον νόμο για τη σύναψη δανειακών συμβάσεων από ΟΤΑ. Η Goldman Sachs «πούλησε» τα δικαιώματα του δανείου στην DEXIA Bank, στην οποία μεταβιβάστηκαν οι οφειλές του Δήμου Αχαρνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη των παραπάνω τραπεζών προσέφυγαν στο ΔΝΤ για τη μη καταβολή των δόσεων των δανείων από τους Δήμους Ζωγράφου και Αχαρνών με το γνωστό αποτέλεσμα.