ΣΕΛΙΔΕΣ

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ…»

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ 
ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Την πλήρη αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) διατύπωσε με επιστολή του και προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και νέο υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας μάλιστα οι δύο δημόσιοι οργανισμοί να εξαιρεθούν από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Να σημειωθεί ότι παρόμοια επιστολή εστάλη πριν αρκετούς μήνες και προς τις πρώην πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, πολύ πριν οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου που πέρασε από τη Βουλή.
    «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να το διαχειριζόμαστε. Το νερό δεν μπορεί να γίνει προϊόν στα χέρια του οποιουδήποτε ιδιώτη εμπόρου», αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος. Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ σημειώνει ότι «το λιμάνι της πόλης μας είναι δεμένο με την ιστορία και την ανάπτυξή της», και ότι «η Θεσσαλονίκη μας δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει πολλά αναπτυξιακά αποθέματα τέτοιας αξίας και σημασίας».

Η επιστολή
    Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
    «Κύριε Αντιπρόεδρε,
    »Σε προηγόυμενή μου επιστολή προς τον προκάτοχό σας Υπουργό Οικονομικών, είχα αναφερθεί στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και του ΟΛΘ Α.Ε., επισημαίνοντας την πλήρη διαφωνία μου στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
    »Γνωρίζετε πολύ καλά πως οι δύο αυτές εταιρίες αποτελούν για τη Θεσσαλονίκη σημαντικότατα κοινωνικά και αναπτυξιακά εργαλεία. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να το διαχειριζόμαστε. Το νερό δεν μπορεί να γίνει προϊόν στα χέρια του οποιουδήποτε ιδιώτη εμπόρου. Το λιμάνι της πόλης μας είναι δεμένο με την ιστορία και την ανάπτυξη της. Η Θεσσαλονίκη μας δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει πολλά αναπτυξιακά αποθέματα τέτοιας αξίας και σημασίας.
    »Η περιουσία της ΕΥΑΘ Α.Ε. και του ΟΛΘ Α.Ε. δεν μπορεί να εκποιηθεί. Δεν μπορεί να θυσιαστεί στο βωμό μίας γενικής κατεύθυνσης ιδιωτικοποιήσεων. Η αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να γίνεται με πολιτικές οι οποίες συμπαρασέρνουν υγιείς και κερδοφόρες δημόσιες εταιρίες προς ιδιωτικά χέρια. Χωρίς καμία τεκμηρίωση. Χωρίς καμία μελέτη. Χωρίς κανένα σχεδιασμό. Διότι εάν υπήρχαν αυτά θα αποδεικνυόταν το πόσο τραγικά λάθος και επιζήμια είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησής τους.
    »Οι δύο αυτοί κερδοφόροι οργανισμοί οφείλουν να προσαρμόζονται κάθε φορά στα δεδομένα της εποχής. Οφείλουν να εκσυγχρονίζονται στο πλαίσιο μιας ορθολογικής και διαφανούς λειτουργίας και διαχείρισης. Οφείλουν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της τοπικής ανάπτυξης.
    »Στο πλαίσιο αυτό ασφαλώς και έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν τεχνογνωσία, στρατηγικούς εταίρους και συμμαχίες. Η πλειοψηφία, όμως, της μετοχικής τους σύνθεσης πρέπει να μείνει στο ελληνικό δημόσιο. Επαναλαμβάνω πως η πόλη μας δεν πρέπει να απολέσει δύο από τα σημαντικότερα κοινωνικά και αναπτυξιακά της εργαλεία.
    »Εκφράζοντας, λοιπόν, την πλήρη αντίθεσή μου στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. και του ΟΛΘ Α.Ε., ζητώ και από εσάς την πλήρη και οριστική απαλοιφή των σχετικών διατάξεων από τον υπό ψήφιση εφαρμοστικό νόμο».