ΣΕΛΙΔΕΣ

Στον εισαγγελέα 8 υποθέσεις προσλήψεων σε επιχειρήσεις ΟΤΑ

Με έμφαση στον νέο αναβαθμισμένο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το ΑΣΕΠ, καθώς θα έχει την ευθύνη για την αξιοκρατική επιλογή των διευθυντικών στελεχών, την αξιολόγηση των λειτουργών του Δημοσίου, αλλά και τη διαμόρφωση των κριτηρίων για την ένταξη των εργαζομένων που θα κριθούν πλεονάζον προσωπικό στον πίνακα της εργασιακής εφεδρείας, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέης παρουσίασε χθες την ετήσια έκθεση για το 2010.
«Έτος σταθμό» για το ΑΣΕΠ χαρακτήρισε τη χρονιά που πέρασε ο κ. Βέης, αφού με τον νόμο 3812/2009 «επέστρεψε» στην ανεξάρτητη αρχή ο πλήρης έλεγχος των προσλήψεων μόνιμου και εποχικού προσωπικού, καθώς και των συμβάσεων έργου στο σύνολο των φορέων του δημόσιου τομέα.
Κατά τη χρονιά αυτή, πάντως, δεν έλειψαν οι παρατυπίες παρά το γεγονός ότι ήταν μικρός ο αριθμός των προσλήψεων που έγιναν. Σε οκτώ περιπτώσεις παρατηρήθηκαν παρατυπίες στις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν σε δημοτικές επιχειρήσεις και οι σχετικοί φάκελοι εστάλησαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, καθώς ελεγκτικοί μηχανισμοί της Αρχή διαπιστώνουν στα πορίσματά τους πειθαρχικές ευθύνες και αξιόποινες πράξεις.
    Σε ό,τι αφορά την ανάθεση της επιλογής και της τοποθέτησης των προϊσταμένων όλων ανεξαιρέτως των οργανικών μονάδων (τμημάτων, διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων) στην Αρχή (νόμος 3839/2010), ο κ. Βέης διευκρίνισε ότι η διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων θα γίνεται κάθε τρία χρόνια από το ΑΣΕΠ, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2012.
Έμφαση στον αναβαθμισμένο ρόλο του ΑΣΕΠ έδωσε ο κ. Βέης παρουσιάζοντας την έκθεσή του για το 2010
    Η σχετική βαθμολογία που θα λάβουν οι υποψήφιοι θα μπορεί να ισχύει μέχρι και 6 χρόνια. Αναφερόμενος στη δυσκολία του εγχειρήματος, είπε πως το ΑΣΕΠ θα πρέπει να προετοιμάσει τον διαγωνισμό στον οποίο θα κληθούν να δώσουν γραπτές εξετάσεις περισσότεροι από 100.000 δημοτικοί υπάλληλοι για τις 24.000 θέσεις προϊσταμένων στο Δημόσιο. Ο γραπτός διαγωνισμός με το σύστημα των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλογής, σε συνάρτηση με τα τυπικά προσόντα και τη συνέντευξη που θα δώσουν οι υποψήφιοι γενικοί διευθυντές στο ΕΙΣΕΠ (Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων) και οι υποψήφιοι διευθυντές στα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού. Οι ερωτήσεις που θα επιλεγούν από το ΑΣΕΠ θα είναι κοινές για κάθε θέση ευθύνης, προσανατολισμένες σε θέματα δημόσιας διοίκησης και γνώσεων που απαιτούνται για την άσκηση διοίκησης. Θα προηγηθούν οι εξετάσεις των υποψήφιων γενικών διευθυντών και μετά την επιλογή τους θα ακολουθήσουν οι γραπτοί διαγωνισμοί των διευθυντών και των τμηματαρχών.
    Ο κ. Βέης διαχώρισε τη θέση της Αρχής στο θέμα της αξιολόγησης του πλεονάζοντας προσωπικού που θα τεθεί σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας». Το ΑΣΕΠ, είπε, μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση των κριτηρίων (προϋπηρεσία, οικογενειακή κατάσταση κλπ.) με βάση την τεχνογνωσία που διαθέτει, αλλά «δεν συμφωνούμε στην αξιολόγηση των υπηρεσιακών φακέλων στους οποίους βαθμολογούνται όλοι με άριστα». Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ είπε ότι η ανεξάρτητη αρχή θα μπορούσε να αξιολογήσει βάσει αντικειμενικών κριτηρίων το πλεονάζον προσωπικό που θα υποδείξει ο φορέας. Δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει τους συμβούλους επιχειρήσεων και να υποδείξει το πλεονάζον προσωπικό. Για τα κριτήρια κατάταξης στη σχετική λίστα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπολογιστούν κοινωνικές παράμετροι. Από τον πρόεδρο προτάθηκε επίσης η αύξηση του ποσοστού των ετήσιων μετατάξεων στο Δημόσιο από 10% σε 20%, όπως και η επέκταση του ετήσιου κυλιόμενου πίνακα κατάταξης, που εφαρμόζεται στο νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλες τις προσλήψεις με σειρά προτεραιότητας.