ΣΕΛΙΔΕΣ

Φωτοβολταϊκά πεζοδρόμια και βιοκλιματικό λίφτινγκ σε γειτονιές

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ & ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Φωτοβολταϊκά πεζοδρόμια τα οποία συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο και παράγουν ηλεκτρισμό συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ, συστήματα που μεταφέρουν τον ψυχρό αέρα του υπεδάφους στην επιφάνεια ώστε να μειώσουν τις καυτές αστικές θερμοκρασίες και φωτοκαταλυτική άσφαλτος που απορροφά τη ρύπανση της πόλης είναι μερικές από τις πρωτοποριακές τεχνικές που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα για το βιοκλιματικό λίφτινγκ σε γειτονιές, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ενδιαφέρον να ενταχθούν στο συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα έχουν ήδη εκδηλώσει δήμοι όπως η Ηλιούπολη, η Αγία Βαρβάρα, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Καλλιθέα, η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο και η Πάτρα, με στόχο τη δημιουργία χώρων περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής με πράσινο που θα μειώσουν τη θερμοκρασία της πόλης κατά 2-3 βαθμούς το καλοκαίρι. Το πρόγραμμα παρουσίασε προ ημερών σε δημάρχους από όλη τη χώρα η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, μαζί με τον πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Μάνθο Σανταμούρη.
Έως σήμερα δεν υφίσταται κανενός τύπου κλιματικός σχεδιασμός για καμία πόλη της Ελλάδας, με αποτέλεσμα κάθε δράση να γίνεται αποσπασματικά, με χρήση υλικών χωρίς προδιαγραφές και χωρίς να εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό. Αντίθετα, το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η υπουργός προβλέπει έναν συνδυασμό καινοτόμων εφαρμογών και υλικών για αναπλάσεις πεζοδρομήσεων, δρόμων και πλατειών, με αύξηση του αστικού πρασίνου, χρήση ψυχρών υλικών (κυβόλιθοι και πλάκες μεγάλης ανακλαστικότητας) και μεθόδους σκίασης – αερισμού των ελεύθερων χώρων, σε τουλάχιστον 10-12 γειτονιές δήμων όλης της χώρας.
Ανάμεσα στις πρωτοποριακές εφαρμογές που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι και τα φωτοβολταϊκά πεζοδρόμια, τα οποία συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο και παράγουν ηλεκτρισμό συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ. Το καθένα από τα έργα που θα επιλεγούν, λέει ο καθηγητής Μάνθος Σανταμούρης, θα παρακολουθείται στενά.

«ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ» 60 ΕΚΑΤ. ευρώ
Το πρόγραμμα διαθέτει έναν «κουμπαρά» 60 εκατ. ευρώ. Το ΚΑΠΕ θα απευθύνει πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο δήμο περί τα τέλη Μαϊου, με περιθώριο κατάθεσης πρότασης ως τα τέλη Ιουλίου, ώστε τον Σεπτέμβριο να επιλεγούν οι καλύτερες προτάσεις. Οι περιοχές που θα επιλεγούν θα πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: να παρουσιάζουν πρόβλημα κλιματικής υποβάθμισης (υπάρχουν μετρήσεις για 30 περιοχές της Αττικής), να υπάρχουν ώριμες μελέτες αστικής ανάπλασης από τους δήμους και να επιτυγχάνονται συγκεκριμένοι στόχοι.